Lucy’s Flower Shop fick pris som Sveriges bästa bar.

24 april hölls barbranschens stora fest; Bartender Choice Awards, där 13 priser delades ut. Se vilka som vann och läs vinnarnas kommentarer här.

Lucy's Flower Shop på BCA

Under söndagen den 24 april hölls barbranschens stora fest – Bartender Choice Awards. Innan kvällen var slut hade tretton priser delats ut till de främsta i branschen i samtliga nordiska länder samt i några internationella kategorier. Det var en uppslupen barbransch som samlades på Grand Hôtel i Stockholm.

När klockan slog sju på söndagskvällen den 24 april ringlade en lång kö utanför ingången till Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Efter två års pandemiuppehåll var det alltså dags för barbranschens stora gala – Bartender’s Choice Awards, eller BCA som den vanligtvis kallas. Förväntningarna var höga och redan i kön var det härlig stämning över att äntligen kunna umgås fullt ut igen. folk o folk var på plats.

Innan vi kliver in i den stora festsalen förses vi med ett antal drinkbiljetter och poserar därefter framför sponsorväggen inför fotografen. Sedan är dags att botanisera bland alla de barer som finns utmed väggarna där de olika sponsorernas varumärken serverar läskande cocktails. Det blir till att testa Jack Daniel’s-baserade drinkarna Bitter Apes (Carpano Bitter, Grön Chartreuse, Kong Cordial) och Ryuzo (Fino Sherry, Disaronno, Ananas och Date Cordial). Smaskens konstaterar vi innan vi sätter av för att inspektera prisstatyetterna, vilka står pampigt uppställda på scenen i väntan på att utnämningarna ska avslöjas.

Musiken dundrar högt ur högtalarna och Vinterträdgården är snart fylld av de sjuhundra besökarna som minglar, kramas och ögonen glittrar av glädje att träffa alla vänner och kolleger igen.

Prisstatyetterna på BCA
Prisstatyetterna på BCA

Viktig för branschsammanhållningen

Tom Surma är barchef på Familjen i Göteborg och åker upp till Stockholm enkom för att gå på galan.

– Det känns väldigt roligt att träffa alla igen efter pandemin. Nästan lite overkligt vissa gånger, säger han och tillägger att galan är viktig för sammanhållningen i branschen. Bella Porcile är bartender och driver egna MixedByBella med fokus på vilda drinkar och smaker. Hon har suttit med i juryn för BCA och är på festen för andra gången. Hon menar att även om prisutdelningen är kul är det festen som är den stora höjdpunkten.

– Det är en rolig kväll där man får träffa alla under samma tak – som en stor klassfest. Man får möta dem som man lärt känna på sociala medier i verkligheten. Och det är också härligt att mingla runt bland alla representerade spritmärken som finns på plats, säger hon och tillägger att det är superkul att äntligen få träffa kollegerna igen efter två års pandemi.

Anton Windmar är Bar manager för Cadierbaren på Grand Hôtel som var nominerad i kategorin Bästa Cocktailmenyn.

– Det var faktiskt första gången för mig på galan. Eftersom jag har bott en del utomlands har jag faktiskt inte lyckats pricka in något datum innan. Prisutdelningen och att duktiga människor i branschen får uppmärksamhet är sjukt roligt, men det allra roligaste var helt klart att få träffa så många kollegor från branschen som jag inte träffat på flera år. Vad tänkte du när Cadierbaren blev utan pris?

– Nästa år är vårt år! Vi har otroligt mycket spännande på gång under 2022, så min förhoppning är att vi då ska kunna vara med och konkurrera om ännu fler priser än i år. Stay tuned!

Vinnarkommentarer

Lucy’s Flower Shop i Stockholm fick pris som Sveriges bästa bar. folk o folk når Alex Skärlén och Ola Carlson, barens båda grundare, några dagar efter galan, när den värsta uppståndelsen har lagt sig.

Grattis till vinst i söndags! Vad tänkte ni när ni hörde ert namn ropas upp som vinnare i kategorin Best Cocktail Bar?

– Svårt att tänka i det läget. Det var mer glädjeskrik och wow-känsla!

Hur firade ni?

– Vi gick tillbaka till Lucy’s och firade tillsammans med dem i personalen som stod på schemat den här söndagen.

Ni ligger ju också på the World’s 50 Best Bars-listan. Vilket smäller högst, det eller BCA?

– Båda! Det är lite som att bestämma sig för vilket av dina barn som är ditt favoritbarn.

Vad tänker ni nu när det har hunnit gå några dagar?

Då var det tisdag igen och dags att göra beställningar! På to do-listan i dag står även att marknadsföra vår första ”collaboration” på Lucy’s som är den 10–11 maj tillsammans med Nico de Soto. Han tar med kryddor från sina senaste resor och vi kombinerar dem med svenska råvaror såsom O.P. Anderson. Vi måste även ta oss upp från hotellsängen i Lissabon och gå till Monkey Mash och sätta fermenteringar till vårt gästspel där i morgon.

Nico de Soto är en fransk bartender med världen som arbetsfält och världsberömd i barkretsar.

Årets Bartender Hedda Bruce på BCA
Årets Bartender Hedda Bruce

Kategorin Bästa bartender vanns i år av Hedda Bruce som till vardags arbetar på Tjoget (en bar som genom åren har vunnit flera BCA-priser och finns med på World’s 50 Best Bars-listan.). Det var fjärde gången som Hedda var nominerad till priset och i år stod hon alltså som vinnare.

– Det är kul när en person som Hedda vinner som har varit med länge och konsekvent levererat hög kvalitet. Det har varit tufft motstånd, men i år var det hennes tur att kamma hem priset. Och det hördes ju på publikreaktionerna om inte annat, säger Joel Kazstenstein, projektledare för galan.

Hedda, hur kändes det när du hörde ditt namn ropas upp?

– Jag var så chockad och inte alls beredd. Det var helt galet. Det är klart att jag hoppades, men jag trodde nog inte att jag skulle vinna.

Vilka reaktioner har du efteråt?

– Det är så mycket folk som har hört av sig och skrivit och gratulerat. Det har verkligen varit jättefint.

Vad händer nu?

– Jag tänker att allting kan hända. Och jag är väldigt pepp på detta året.

Hedda försäkrar dock att hon inte har några planer på att sluta på Tjoget. Den som vill testa årets bästa bartenders cocktails hittar alltså Hedda bakom bardisken på Söder i Stockholm.

Svante Garsten på BCA
Svante Garsten

Häktet Vänster vann priset för Bästa cocktailmenyn för tredje gången. Den som står bakom menyn är barchefen Svante Garsten. – Svantes karriär har gått lite parallellt med Heddas. De har jobbat på fantastiskt bra ställen. Han har under väldigt många år levererat konsekvent hög kvalitet och borde vara uppe och nosa på Bästa bartender också. I min mening är han också väldigt duktig när det kommer till koncept- och menyarbete. Och han gör det exceptionellt bra, säger Joel Kazstenstein.

Sammanfattningsvis är Joel mycket nöjd med årets event.

– Galan gick jättebra och det var en väldigt lyckad kväll på många sätt. Folk var nöjda, sponsorerna var nöjda och det var en härlig familjär stämning. Folk var otroligt glada och tacksamma för att kunna samlas på det där sättet och fira vår bransch.

Här är samtliga svenska vinnare:

Best Cocktail Bar: Lucy’s Flower Shop Best New Cocktail Bar: Röda Huset Best Cocktail Menu: Häktet Vänster Best Atmosphere: Coquetel Social Best Bartender: Hedda Bruce Improver Of the Bar Industry: Isac Melander Best Restaurant: Sturehof People’s Choice: Bar Bruno Best Signature Cocktail: Thai Basil (Asian Post Office)

26.04.2022
Bramble

Bramble.


Denna klassiska och lättgjorda cocktail kom till i mitten av 80-talet och är en gindrink med perfekt balans mellan syra och sötma med smak av björnbär.

Läs mer »