Mocktails - Ny drinkbok om cocktails runt nollan.

Intervju med den australiensiska författaren och mixologen Elouise Anders som är aktuell med sin bok om alkoholfria drinkar; Mocktails och några svaga cocktails. Dessutom får du recept på en härlig Strawberry Daiquiri från boken.

Omslag till boken Mocktails

Alkoholfria drycker är en trend som växt sig allt starkare de senaste åren, inte minst bland konsumenter i den yngre generationen. Och i år fullständigt boomar den här utvecklingen. Det gäller inte minst alkoholfria drinkar, så kallade ”mocktails”. Nuförtiden är utbudet av alkoholfria drinkar rekordstort och klassiska starkspritsprodukter såsom snaps, gin, vodka och whisky tillverkas nu även utan någon volymprocent. När man väljer en produkt utan alkohol har man lika mycket förväntan och förhoppning på upplevelsen som när man väljer en dryck innehållande alkohol och vill således inte kompromissa varken med smak eller kvalitet.

Folk o folk har fått en pratstund med den australiensiska kulturförfattaren och mixologen Elouise Anders. Hon är högaktuell med sin populära bok om alkoholfria drinkar; Mocktails och några svaga cocktails, som nu översatts till svenska. Elouise ger sin syn på varför alkoholfria drinkar är så populära, vilka ingredienser som är ett måste i hemmabaren för att göra de perfekta nollprocentiga sommardrinkarna samt hur hon ser på framtiden för alkoholfritt.

Vad inspirerade dig till att göra den här boken?

– Det faktum att lågalkoholprodukter är en trend som bara växer sig starkare och starkare gjorde att jag blev intresserad av att skriva den här boken. Och även om det fortfarande finns massor att utveckla när det gäller alkoholfria drinkar så är mitt mål att folk ska få upp ögonen för att hur mycket man kan göra med ingredienser som innehåller lite eller ingen alkohol. Den här boken är endast toppen av ett isberg som jag hoppas inspirerar människor att utforska och utveckla alkoholfria cocktails.

Tävla och vinn ett exemplar av boken Mocktails här. »

Att mocktails är en trend är en stor underdrift, varför tror du att det blir allt populärare att dricka alkoholfria cocktails?

– Jag tror att det är två huvudsakliga saker som driver den trenden – den första är att det nu finns en högre social acceptans än tidigare för att man inte dricker alkohol och väljer att ”endast” förtära drinkar utan eller med låg alkoholhalt. Detta har lett till att fler och fler företag tillverkar fantastiska lågalkoholhaltiga alternativ både inom öl och sprit vilket sedan ökar antalet människor som går från alkohol. Det blir som en positiv spiral. Tidigare var läsk ett av få alkoholhaltiga alternativ att beställa när du var i en bar medan det nu finns ett betydligt större utbud både vad gäller nollprocentig öl, vin och sprit.

Kan du dela med dig av en minnesvärd upplevelse eller ett ögonblick som ligger till grund för något av drinkrecepten?

– När det gäller ett specifikt drinkminne tror jag att drinken Michelada* är den som alltid ligger mig mest varmt om hjärtat. Att fly från värmen in i skuggan med sin portabla fläkt och sippa på den drinken under en lat eftermiddag, ingenting är mer sommar än det.

Michelada och Orgeatto Sour
Drinkarna Michelada och Orgeatto Sour från boken Mocktails och några svaga cocktails.

Enligt dig, vad är det bästa med alkoholfria cocktails?

– De bästa drinkarna handlar om en upplevelse där mocktails kan vara lika lockande, överraskande och minnesvärda som cocktails. När det gäller alkoholfria drinkar kan du dessutom dricka ohejdat i antal eftersom du inte behöver oroa dig för hur det kommer att påverka resten av din dag, natt, eller nästa morgon. Du kan ha det bra och må bra utan baksmälla.

I boken kan man läsa att "för varje tillfälle finns en perfekt drink". Kan du förklara det lite närmare?

– Precis som olika evenemang har olika humör, har även drycker det. Till picknicken på dagen passar något lätt och kolsyrat medan det krävs något tyngre och mer bittert för en kväll vid brasan. Cocktails hjälper till att skapa en viss stämning. När champagneflöjterna kommer fram väcker det andra känslor än vad ett klassiskt Collins-glas gör till exempel.

Hur tror du att trenden mot mocktails speglar de förändrade attityderna till alkoholkonsumtion?

– Det har skett en tydlig förändring i attityden kring alkohol de senaste åren där det är större acceptans hos människor att inte dricka alkohol. Personer som inte dricker alkohol är ofta inte längre i minoritet på fester, middagar och andra sociala tillställningar och det är inte ovanligt att människor helst väljer alkoholfritt. Det beror till stor del på att de alkoholfria varianterna utvecklas och blir allt fler.

Vilka unika ingredienser eller smakkombinationer kan läsare förvänta sig att hitta i dina recept?

– Det finns ingredienser som inte på något sätt är nya för cocktails men som för det flesta inte är de första man tänker på när man funderar på att blanda en drink oavsett om den har alkohol eller inte. Det är till exempel marmelad, te, varm honung och balsamvinäger. Dessa ingredienser återfinns i vissa recept i boken.

Vilket är ditt favoritrecept i boken? (Ok låt oss säga dina två främsta favoriter)

– Det får bli Nogroni* och Tropical Hot Honey*. De är båda drycker som har flertalet lager som är roliga att upptäcka.

Tropical Hot Honey och Nogroni
Drinkarna Tropical Hot Honey och Nogroni från boken Mocktails och några svaga cocktails.

På vilka sätt tror du att alkoholfria eller lågalkoholhaltiga drycker kan förbättra sociala sammankomster och fester?

– De är fantastiska alternativ för att göra sociala evenemang mer inkluderande för alla. Alla kan vara närvarande i diskussionerna och njuta av kvällen tillsammans utan att behöva oroa sig över sitt eget eller andra beteende. De kan också köra bil och lider inte av baksmälla dagen efter.

Hur balanserar du mellan smaker och texturer i dina recept för att säkerställa att de är både läckra och inbjudande?

– När det gäller mocktails är det viktigt att se till att inte förlita sig för mycket på sötare ingredienser, det är lätt att fokusera på olika frukter och juicer och ignorera andra ingredienser som finns tillgängliga för en mer balanserad drink. I alkoholfria drinkar är det extra viktigt att balansera smaker såsom sött och syrligt för bästa resultat.

Vilka är dina bästa tips till de som är nybörjare på att göra mocktails? Finns det några "måste-ha- ingredienser” att ha hemma till att börja med?

– Naturligtvis finns det uppenbara ingredienser såsom juicer, men att handla hem mer bittra ingredienser som Sanbitter och olika teer ger dig möjligheten att addera fler nyanser till dina alkoholfria drinkar. Garnering är också ett måste; fruktzest och olika typer av kryddblandningar såsom exempelvis Tajin (en blandning av chilipeppar, salt och lime) kan lyfta drinken och få den att kännas mer speciell.

Hur ser du på mocktailkulturens fortsatta utveckling?

– Då det är fler och fler aktörer som återskapar alkoholfria versioner av klassiska spritdrycker, viner och öl är det enklare än någonsin att återskapa klassiska drinkar som alkoholfria varianter. Jag tror att vi kommer att se en fortsatt växande trend för alkoholfritt och tror också att vi kommer att se en fortsatt kreativitet när det kommer till ingredienserna som folk använder. Du behöver inte längre alkohol för att skapa unika drinkar eller en förhöjd upplevelse.

Paloma och Blåbärsnojito
Drinkarna Paloma och Blåbärsnojito från Mocktails och några svaga cocktails.

Till sist 10 000 kronorsfrågan; vilken är den mocktail som alltid fungerar oavsett tillfälle?

– Ja den frågan är inte lätt att svara på men för mig är Paloma* alltid ett säkert kort. Det är en enkel drink att göra oavsett om man är få eller många och den går hem hos de flesta. Dessutom kan du variera ingredienserna efter tycker och smak.

Antingen eller?

Sött eller surt? – Surt

Skakad eller omrörd? (Shaken or stirred?) – Skakad

Sugrör eller drinkpinne (kanske båda eller ingen)? – Drinkpinne

*Michelada är mexikansk öl med en kick av hetta och citrus som förvandlar en enkel bira till en cocktail. *Nogroni är en alkoholfri Negroni. *Tropical Hot Honey är en drink med ananas, honungssirap, lime, chili och ginger beer. *Paloma är en av de allra populäraste drinkarna i Mexiko oftast med grapefrukt och lime som bas. Av: Jenny Asplund

18.06.2024