Oskar skapar cocktails med svenska smaker i Hongkong.

Bartendern Oskar Johansson berättar om samarbetet med Björn Frantzén och den nyöppnade krogen The Flying Elk Hongkong. Här får du även recept på en Granskottsgimlet!

Flying Elk Hongkong city

Oskar Johansson är bartendern som bistått stjärnkocken Björn Frantzén med att utveckla cocktails till flera av hans välrenommerade krogar. Tidigare i år besökte Oskar Hongkong för att ta fram ett barkoncept inför öppnandet av Frantzéngruppens andra restaurang i den asiatiska staden – The Flying Elk Hongkong.

Oskar Johansson började arbeta i bar 2009. Han har lärt sig yrket av personer han jobbat tillsammans med kombinerat med ett stort, genuint intresse. 2016 vann han den prestigefulla tävlingen Bacardi Legacy Norden. 

En viktig person för min utveckling är Peter Altenburg, en av branschens mest erkända profiler i Köpenhamn. Han gjorde att jag fick upp ett stort intresse för den nordiska sprit- och drinkkulturen. Och han ställde höga krav på mig som bartender.

Oskar förklarar att Peter fick honom att förstå att det inte räcker med att stå i en bar och vara lite kul och blanda drinkar. Om man ska bli en duktig bartender krävs en hel del kunskap om vad, hur och varför man gör på ett visst sätt och använder de olika ingredienserna.

Han fick mig att förstå att det fanns en dimension till i yrket, säger Oskar stolt.

Varumärkesambassadör på uppdrag i Hongkong

I dag arbetar han som varumärkesambassadör på Anora och folk o folk, vilket i praktiken innebär att besöka barer och restauranger för att visa hur de kan använda produkterna, samt inspirera, upplysa och utbilda bartenders.

För mig betyder det mycket att få arbeta med våra svenska kulturskatter som inte visas på museum eller i de fina hallarna, som till exempel O.P. Anderson. 

Oskar har arbetat från och till med Björn Frantzén sedan 2013 och är ofta inkopplad när stjärnkocken ska öppna en ny restaurang eller i andra sammanhang då han behöver hjälp att utveckla en barmeny någonstans. 

Nyligen åkte Oskar till Hongkong för att ta fram ett drinkkoncept för The Flying Elk Hongkong, stjärnkockens andra krog i staden. Intresset för nordiska kök är enormt stort i Hongkong.

Det har varit en enorm hype innan han skulle öppna The Flying Elk Hongkong, som är dubbelt så stor som Frantzén’s Kitchen i Hongkong

Klassiska nordiska smaker

– Björn och hans team ville ha en samarbetspartner som kunde leverera drycker till Flying Elk Hongkong. Han är dessutom mån om att det nordiska DNA:et ska finnas genomgående i det han gör, även i drinkarna. Altia kunde uppfylla båda dessa kriterier.  

Flying Elk kommer att jobba med alla de klassiska svenska snapsarna som Svenska nubbar-portföljen, O.P. Anderson-produkter och Koskenkorva.

Oskar har utarbetat ett dryckeskoncept med svenska drycker mixat med ingredienser som går att få tag i lokalt. Han har också hjälpt till att utbilda och stötta bartendern Magnus Ribbing som nu arbetar med drinkarna på plats. 

Vad är den största utmaningen med att utarbeta ett dryckeskoncept utanför Norden? 

Att hitta nordiska ingredienser som går att få tag i på plats kontinuerligt. Samt att hitta sådana saker som behövs mer sällan och inte ligger på rullande beställning, som exempelvis björksav. 

När Oskar skapar cocktails använder han sig gärna av nordiska tekniker och smaker. Som exempel nämner han en drink med picklad hallonsoda och Nyköpings brännvin där ättikan i det picklade får stå för syran i drinken. 

Det blir en hallon- och lakritssensation eftersom Nyköpings brännvin har tydlig smak av anis.

Många gånger har Oskar utgått från Björn Frantzéns desserter när han skapat sina cocktails. En av de mest kända desserterna, Spicy Orange, finns i en flytande variant med Koskenkorva vodka, vit söt vermouth, citron, apelsin, havtorn, morot samt sichuanpeppar.

– Det är den drinken som säljer bäst, säger Oskar nöjt.

Här hittar du Oskars recept på en Granskottsgimlet >

Oskar Johansson och granskottsgimlet Flying Elk Hongkong

Hernö Gin

337,00 kr


Den gin som vunnit flest priser i Europa och även blivit utsedd till vinnare av världens bästa gin & Tonic-gin. Det är en gin med stark citruskaraktär och friska enbärstoner.