Pornstar Martini.

Var började historien om The Pornstar Martini? Denna passionsfruktssensation med det onkonventionella namnet. Tina Shine grottar ner sig i drinkens historia.

Pornstar Martini

Med sitt okonventionella namn lyckas The Pornstar Martini med konsten att samtidigt provocera och väcka intresse. Drinken har sedan sin uppkomst 2002 kommit att bli världens mest googlade, och idag har denna passionsfruktssensation intagit en självklar position på cocktailvärldens moderna klassiker-lista. Men var började historien om The Pornstar Martini?

Runt millenieskiftet var namnet Douglas Ankrah ett av de hetaste i Londons krogliv. År 1999 slog han upp dörrarna till the Lab Bar, som kom att bli en fixstjärna i det vibrerande Soho. Alla som var något gick till the Lab — och var man bartender i London var det där man skulle jobba.

Tre år senare öppnade Ankrah systerkrogen The Townhouse, som även den kom att bli en ikonisk London-institution, och det var här som The Pornstar Martini gjorde sin entré år 2002.

bar

The Pornstar Martini is born

Det var när Douglas Ankrah blandade vanilj, passionsfrukt, lime, vodka och champagne som han förstod att han hade kommit något stort på spåret.

Smakkombinationen är helt enkelt suverän, och att champagnen serveras som en shot vid sidan av drinken som gästen själv får hälla i, det var något nytt. Att involvera gästen i utförandet genom att låta denne lägga sista touchen var ett genidrag, kort och gott.

“På Townhouse blev The Pornstar Martini våran anthem” sa Ankrah i en intervju 2018 till Difford’s Guide, och menar att etablissemanget delvis har drinken att tacka för sin stora framgång.

Det provokativa namnet

Från början gav han sin kreation namnet till Maverick Martini efter en herrklubb i Cape Town, Sydafrika, men Douglas ändrade senare namnet till Pornstar Martini på grund av drinkens “frestande” karaktär. Han beskriver själv sin kreation som “ren njutning, sexig, rolig och stämningsfull”. Kanske är namnvalet också en blinkning till passionsfruktens dominerande inslag i drinken?

Världens mest eftersökta cocktail

Den 16 augusti i år meddelades den tragiska nyheten att Douglas Ankrah gått bort vid en ålder av 51 år. Bara några dagar före hans död 2021 släppte badklädesföretaget Pour Moi en cocktailrapport som blivit minst sagt viral, och som analyserade mer än 100 miljoner Googlesökningar under de senaste 12 månaderna.

Det är framför allt i hemvisten Storbritannien som drinken säljer. År 2018 blev Pornstar Martini den mest beställda cocktailen på restauranger, pubar och barer i the UK. Andra landområden där Pornstar Martini fått stort genomslag är Ryssland, Israel, Indien, Pakistan, Honkong, Filippinerna, stora delar av den Afrikanska kontinenten och USA. 

The Pornstar Martini legacy

Att BBC UK väljer att kalla The Pornstar Martini för Passionfruit Martini i sitt onlinemagasin Good Food kan man väl knappast klandra dem för — även om jag personligen tycker att det är rätt ‘lame’. The Pornstar Martini är en best-seller som har landat en stadig plats i moderna klassiker-sektionen av vår cocktailkanon.

Denna vanilj- och passionsfruktshistoria är onekligen en guilty pleasure värd namnet: den är helt enkelt för kittlande god för att förtjäna en skämskudde. Så låt oss skippa censuren och stå för att vi helt enkelt inte kan motstå The Pornstar Martini. 

/Tine Shine