Premiär för Facit Bar – med bara svenskt i glasen.

Nu öppnar Facit Bar i Umeå som har målet att bli världens bästa bar. Facit Bar kommer bara att servera svenskt, både när det kommer till sprit och råvaror. 

Facit Bar

Med bara svenskt i glasen siktar Facit Bar i Umeå på att bli världens bästa bar. Den tredje december är det dags – då slår de upp portarna och välkomnar gäster från när och fjärran. Folk o folk tog ett snack med Emil Åreng, delägare och driftchef samt Erik Andersson, barchef, när det bara var några dagar kvar till premiären.

Hur känns det nu när det efter ett års planering, research, ombyggnad och renovering av lokalen är dags att äntligen öppna och bjuda in folk till Facit Bar?

– Det känns jättebra och vi är peppade på att öppna och visa Sverige och Umeå vad vi har hållit på med i ett år, säger Emil Åreng och Erik Andersson samstämmigt.

Sedan idén om att starta en ny bar i Umeå föddes för cirka ett år sedan har det surrats en hel del i barvärlden. Många ser med förväntan fram emot öppningen av Sveriges första bar med endast svenskt i glasen och välkända namn som står bakom. Ägare är Jörgen Engdahl och Emil Åreng. Jörgen äger även de välrenommerade Umeårestaurangerna Harlequin samt Hunger och Törst.

Emil är prisbelönt bartender och har bland annat utsetts både till Sveriges och Skandinaviens bästa bartender samt varit kreativ ledare på Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm fram tills för ungefär ett år sedan. Erik Andersson är värvad som barchef med ansvarar för vad som finns i glasen. Han är värmlänning och startade en gång i tiden på Koriander i Karlstad, och kommer senast från Grand Hôtel i Stockholm där han var barchef. 

Facit Bar kommer att bara servera svenskt – det blir svensk sprit och svenska råvaror.Varför enbart svenskt?

– För att det går, säger Emil Åreng. För tio år sedan hade vi inte kunnat göra det här. Men nu finns det så många duktiga producenter i Sverige och så mycket roliga råvaror att jobba med att vi tyckte det var dags.

Pipettflaskor på Facit bar

Men de vill också värna om klimatet. För Emil och Erik är det inte längre försvarbart att köpa lime från Brasilien, mynta från Israel och rom från den karibiska övärlden, när det finns så mycket bra produkter på hemmaplan. Facit kommer inte ens att ha citroner i drinkarna.

– Vi har tagit fram ett gäng annan syra som vi kan jobba med i stället, förklarar Erik och Emil fyller i: Det är allt ifrån lingon, rabarber, rosenkvitten, gran, äpple – det finns hur mycket som helst. Det gäller bara att leta.

– Det handlar inte om att vi ska utesluta något utan att vi enbart vill använda oss av svenskt hantverk, som i de produkter vi kommer att servera, samt råvaror som är producerade i Sverige. Om det visar sig att det går att odla citroner i Sverige på ett hållbart sätt, ja då kommer vi att kunna ha det på menyn, säger Erik.

Emil och Erik vill tillsammans med resten av barteamet skapa traditioner och nya klassiker och som de själva säger, förhoppningsvis bli ett benchmark för framtidens svenska cocktails – en form av facit, helt enkelt. Och ambitionen är att bli världens bästa bar.

Få folk att upptäcka Umeå

Öltappar på Facit bar

– Jag tror att det finns en del spritturism i den här delen av Sverige i och med att Hernö Gin, High Coast Distillery och Brännland Cider och flera bra bryggerier ligger så nära samt några fenomenala destillerier en bit norr ut som Ógin, Kurjovikens bränneri samt Norbottens destilleri. Det är som ett Mecka av alkohol här, säger Emil och fortsätter. 

– Det behöver inte vara just cocktails som lockar hit folk, utan upplevelsen av att testa något svenskt.

Han förklarar att Umeå ligger bättre till gastronomiskt än många andra svenska städer med flera bra restauranger.

– Jag tror och hoppas att det kommer att leda till att de som reser hit för få en upplevelse på Facit också kommer att upptäcka att Umeå är en rolig stad överlag.

Facit bar

Unga bartenders från andra delar av Sverige

Åtta duktiga bartenders, inklusive Erik, från övriga Sverige flyttar till Umeå i samband med öppnandet av Facit Bar. 

– Det blir ett piggt, ungt gäng som är duktiga på vad de gör samt har en mycket hög servicenivå. Vi har skapat Sveriges bästa barteam, säger Emil. 

Baren har A-läge mitt i Umeå i anslutning till gallerian Utopia med ingång från gågatan. Det är en stor lokal med en festvåning i källaren och 150 platser samt 16 meter bardisk och plats för 260 sittande på övervåningen.

– Vi får in 300 gäster där uppe, tillägger Emil.

Och inredningen är så klart också svensk – det mesta ifrån trakten.

Facit Bar öppnar den 3/12 2021 och ligger på Vasagatan 9B i Umeå. Besök deras hemsida här och deras instagram här.

Text: Åsa Larsson

Prisbelönt gin från Sverige:

Hernö Old Tom Gin

357,00 kr


Hernö Old Tom Gin har en fyllig doft med kryddighet från skog. Följt av friska, oljiga enbär och blommighet. Mjuk textur med en lätt sötma och örtiga toner. Eftersmak av unga och krispiga enbär som följs av blommande tall. Söt blommighet tillsammans med kryddighet från skog och enbär som dröjer sig kvar.

Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

Den blinda grisen.


Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Läs mer »