Så här gör du klar-is hemma

Vi tog reda på hur du kan göra klar-is hemma i din egen frys. Här hittar du proffsens bästa tips för hur du lyckas.

Islåda med drinkar i olika färger

Barkonsult förser barbranschen med allt vad bartender, mixologer och privatpersoner som är intresserade av drinkar kan behöva i form av prylar. folk o folk besökte dem för att ta reda på hur man kan göra klar-is hemma i sin egen frys.

Markus Lundström och Måns Borg från barkonsult har testat olika formar för att frysa in klar-is och kom fram till att bland de bästa de har sett på marknaden hittills är Clear Ice Box från varumärket Ice Forward.

– De här är de första som vi har fått i våra händer som både gör bra is och ligger på ett bra pris. Proceduren är samma som när man gör stora block – för att det ska bli klar is ska den frysas från ett håll. I det här fallet fryser den uppifrån. Alla orenheter och syret pressas nedåt, säger Markus.

– Det är viktigt att använd bra vatten, vilket vi har i Sverige, säger Markus som även rekommenderar att vattnet är varmt. 

– Anledningen är att det då fryser ännu långsammare, så det har inget med smaken att göra. 

– Det är också viktigt att inte ha en alltför kall frys, helst mellan – 10 och – 15, för att frysprocessen ska gå lite långsammare. 

Våra vanliga frysar i hemmen håller vanligtvis – 18 grader. För att få bästa resultat på isen bör man alltså höja temperaturen några grader under ett dygn. Om isen fryser för fort hinner syret och orenheterna inte sjunka till botten. 

– Optimalt är att frysa in isen i –1 till –2 grader, men då skulle det ta en vecka, förklarar Måns.

Isboxen är uppbyggd med ett skal i kompakt frigolit som isolerar från att kylan kommer åt från sidorna samt underifrån. Den är öppen och fryser vattnet uppifrån.

Islåda från Ice Forward

Så här går det till att frysa klar-is i isboxen

I skalet sätter man först i en insats som är djupare än själva formarna, därefter sätter man i formarna och fyller på med vatten.

Vattnet fryser sedan uppifrån och pressar då alla orenheter och luft ned genom små hål i botten på formarna, vilket hamnar i insatsen. 

Efter cirka ett dygn har vattnet frusit till is. När boxen tas ut ur frysen ska isen tempereras för att släppa ifrån formen, det vill säga den stå ute i rumstemperatur i cirka tio minuter.

Resultatet är oklar is längst ned i insatsen, vilken till exempel kan användas till att skaka drinkar med. I formarna högst upp finns klar-isen redo att använda.

Isformarna (Clear Ice Box) finns att köpa hos Barkonsult i två varianter, kuber och stavar.