Slush och frozen.

Bartendern Tina Shine skriver om de trendiga drinkformerna slush och frozen.

Slushmaskin

Because it’s lazy!

När jag träffade min vän Béchir Philippe häromdagen började vi prata om hantverk och våra respektive yrken. Han är hårstylist och jag cocktailbartender. Vi jobbar med händerna båda två och vi älskar det. Jag har lyckan att även få jobba med ord och att skriva om min passion; om drinkar och bartending, och när jag och Béchir satt på en liten kvartersbar i Berlin härom kvällen nämnde jag för honom att jag vill skriva om slush för folkofolk.se denna månad. Jag kunde inte låta bli att skratta åt hans reaktion när jag nämnde just slush! Den var direkt frånstötande och jag kände det som om han var besviken på inte bara mig utan på att jag överhuvud taget kunde skymfa mitt hantverk så till den grad att jag ens övervägde att skriva om något så “tacky” som slush.

Jag blev nyfiken på hans ogillande och det visade sig att han har haft en del dåliga erfarenheter med slushies genom åren, vilka kan koncentreras till två specifika tillfällen: ena gången var i Miami där han besviken och bortskämd med europeisk elegans och kulturell finkänslighet blev tvungen att betala 300 dollar för en frozen margarita. Visserligen kom den i en pitcher (eller kanna) som räckte för fyra, fem personer - men ändå!

Den andra gången var egentligen inte en enstaka gång utan en hel säsong, då han som sextonåring spetsade slushisarna på Gröna Lund till sig själv och sina kollegor då han sommarjobbade där och bara var en tonåring som ville ha kul, som vilken tonåring som helst. Hur som helst, ingen av dessa erfarenheter har gett honom en vänlig inställning till slush eller frozen-drinkar över lag och när han skällde på mig över mitt val av ämne för krönikan och jag frågade varför han var så fientligt inställd till slush och frozen-drinkar utbrast han: Because it’s lazy! - Och jag insåg då att det var precis just det jag ville höra!

Förbered dagen innan

Jag har tidigare bloggat om bartending och försökt förmedla hur man enkelt kan göra goda drinkar till middagsbjudningarna utan att behöva lägga halva kvällen på att få till någon extravagant presentation (som man så ofta gör med måltiderna). Och ingen skam eller skuld ska läggas på att vi lägger omsorg på att servera en representabel middag, både visuellt och smakmässigt, men som bartender skär det ändå lite i hjärtat varje gång värden inte bemödar sig mer än att hälla upp ett glas bubbel till sina gäster som fördrink.

Jag vet att en slush innan middagen kanske inte låter mäkta imponerande, men jag lovar att om den görs och serveras på rätt sätt så kommer den uppgradera kvällen från fyra till fem plus - direkt! Så stor skillnad kan en lazy drink som en frozen slush strawberry daiquiri eller margarita eller watermelon thingie göra - och det är till råga på allt superenkelt. “Hemligheten” är att den går att förbereda dagen innan eftersom den kan stå i frysen över natten då den alkoholhaltiga ingrediensen i drinken gör att vätskan inte fryser helt till is. Så när festen är på väg att ta swing och du hellre vill socialisera med vännerna än att stå och pressa lime (eller nöja dig med att servera standardbubblet) så kan du bara ta fram behållaren från frysen, sätta på blendern (eller använda en stavmixer) i några sekunder och sedan hälla upp den svalkande apetizern i några vackra glas, och bjudningen har redan tagit ny höjd!

Frozen rosé - frosé

Frozen vs slush?

Egentligen är det ingen skillnad på dessa två mer än att slushies brukar tillverkas i slush-maskiner - ni vet såna där plast-behållare med ett roterande blad i som blandar den ofta väldigt färggranna vätskan och hindrar den från att helt frysa till solid form - medan frozen drinkar görs i en blender. För att till exempel göra en frozen daiquiri häller man rom, limejuice och sockerlag i en blender med is i och kör igång tills man får samma halvfrysta, trögflytande, iskalla vätska som i en slush. Gör man drinken i en blender, vilket jag gissar att de flesta hemmabartenders gör då slush-maskiner inte är den vanligaste hushållsapparaturen (än så länge!) kan man ha i frukter och bär som säsongen bjuder, medan man häller i fruktjuicer som smaksättning i en slush-maskin. Det är därför slushies kan se ut och smaka aningen kemikaliskt eftersom det alltför ofta används juicer från koncentrat (i storskalig försäljning). Men idag har slush-maskinen hittat in i de fina salongerna och det finns cocktailbarer som gör utomordentliga slushies med färska ingredienser. Fördelen med slush-maskin framför blender i en bar är att den inte väsnas som blendern och den är så när som på självgående och lätthanterlig (man behöver bara diska den en gång vid stängning och inte efter varje servering).

Håller ölen och vinet kallt

Första gången jag drack en slush var just på Gröna Lund. Min vän Béchir som är några år äldre än jag kanske till och med har serverat mig en slush vid något tillfälle på Grönan för en massa år sedan. Alkoholfri då naturligtvis. Och visst behöver man inte ha alkohol i en slush eller frozen. Eller så kan man göra en slush med lägre alkoholhalt och då vill jag tipsa om att det går utmärkt att göra slush på öl och vin! En rosé sangria slush eller en frozen mango beer är två kanonkombinationer som man lätt kan sippa på utan att oroa sig för att bli “kalas” innan förrätten. När man serverar öl och vin i slush-form garanteras att drinken hålls kall hela vägen, även om det är 30 plus i skuggan!

Så passa på att experimentera med slush eller frozen (eller hur ni känner för att benämna dessa iskalla drycker) hemma i sommar! Starta kvällen innan. Tänk klassiska cocktails med frukter, eller testa er fram med olika öl blandat med puréer eller vin med färsk fruktjuice, eller varför inte göra helt alkoholfria slushies som enkelt kan spetsas i efterhand med en skvätt sprit i, om man så vill. Kör bara ner allt i blendern tillsammans med en massa is och jag garanterar att det kommer tas emot väl!

Recept på slushiga frozen-drinkar till varma sommardagar:

Frozen Strawberry Daiquiri

Frozen Peachaca ->

Amarula Frozen Berries ->

Frozen rosé - frosé ->

Frozen Strawberry Daiquiri ->

Frozen Amarula ->

Amarula Cream, 700ml

211,00 kr


Amarula är en mycket trevlig gräddlikör gjord på marulafrukten. Den passar utmärkt bland annat i slush-form. Då gärna ackompanjerad med kaffe eller färska bär.