Tips på sportbarer i landet.

Här kan du se matcherna och samtidigt njuta av schysst mat, dryck och härlig atmosfär. 

O'Learys Boston Grill

Äntligen är det dags. Nu är det fotbolls-VM för hela slanten och här ska kollas. Men det kan vara lite svårt att komma i härlig matchstämning om du sitter ensam hemma vid tv:n. Och att åka till Ryssland är det inte tal om. Lösningen stavas sportbar – en bar och restaurang med tillräckligt många eller stora skärmar som är placerade så att alla gäster kan se vad som händer.

Det finns en mängd sportbarer runt om i Sverige att välja mellan, med både schysst mat, öl, vin och massor av härlig atmosfär. Vi på folk o folk gör oss redo för avspark och ger här några förslag på var du kan hänga och kolla på matcherna.

I de flesta städer i Sverige:

O’Learys

O’Learys är Sveriges första sportbar enligt amerikansk modell. Kedjan startade i Göteborg i slutet på 1980-talet efter att upphovsmannen Jonas Reinholdsson hade tillbringat en tid i USA. I dag drivs kedjan som franchise och det finns så många O’Learys i Sverige att vi på folk o folk slutade räkna vid 80 stycken. Kedjan är även etablerad i en rad länder utanför Sverige.

O’Learys serverar klassisk amerikansk och Tex-mex mat såsom hamburgare, revbensspjäll, kycklingvingar, quesadillas, nachos, sallader med mera. Dessutom finns förstås massor av ölsorter, cider, vin och drinkar samt alkoholfria alternativ.

Stockholm

Retro

Retro finns på Kungsholmen, Söder, i Vasastan och i City. På flera av Retros barer har, som namnet ger e viss indikation på, 1970- och 1980-talet fått stå som inspiration i inredningen. Även här har menyn amerikanska influenser med ett stort urval av olika burgare och Tex-mex- rätter på menyn.

Italienaren Enzo’s

Den som tröttnat på de amerikanskinspirerade menyerna som de flesta sportbarer utgår ifrån kan i stället välja Enzo’s. Det är en italiensk trattoria, en typ av matställen som finns över hela Italien och kännetecknas av avslappnad stämning och god mat tillagad av bra råvaror. Här finns napolitanska pizzor, pasta och andra typiskt italienska rätter. Mixade drinkar, öl och vin finns också i baren.Enzo’s ligger i Hornhuset vid Hornstull på Södermalm samt i nöjesgallerian Tolv, i anslutning till Tele2 Arena vid Globen.

Pitcher’s

Pitcher’s på Söder är en gastropub, det vill säga en brittisk pub med restaurangmat. Här kan du kombinera fotbollstittandet med öl, whisky och vällagade maträtter. Pitchers på Söder känns som att kliva in i en äkta brittisk miljö med gröna läderbås, rutiga tapeter och mönstrade heltäckningsmattor. Pitchers finns på fler ställen i Stockholm samt även i Göteborg, Uppsala, Västerås, Örebro och Karlstad och en rad fler städer i Sverige,

Stockholm under stjärnorna

En bubblare som egentligen inte är en sportbar, men som om vädret vill väl kan bjuda på några härligt stämningsfulla fotbollskvällar, är ett av de senaste tillskotten av takbarer: Stockholm under stjärnorna. Baren ligger ovanpå Gallerian, du tar samma hiss som till den populära restaurangen TAK. 50 meter ovanför marken finns 1 200 kvm takbar med utsikt,  storbildskärm och ett löfte att där kommer att visa fotbolls-VM i sommar. Adressen är Brunkebergstorg 2–4.

Göteborg

Glenn

Det självklara namnet på en tvättäkta sportbar i Göteborg som visar fotboll är naturligtvis Glenn. Mer göteborgskt än så blir det knappast. På premiären 2011 fick Glenn Hysén den stora äran att klippa bandet. Glenn finns på tre ställen i staden, Andra Långgatan, Friggagatan och Munkebäcksgatan. På menyn finns bland annat burgare, pasta, sallad, ribbs, musslor och fish’n chips. Var lite uppmärksam, någon dag i veckan kan det stå quizz på programmet, och då är det lågt ljud på tv-skärmarna som gäller.

Hard Rock Café

Mitt på paradgatan Kungsportsavenyn ligger Hard Rock Café inrymd i en flera våningar hög lokal. Högts upp finns en sportbar där du kan kolla fotbolls-VM. Menyn är klassisk amerikansk med hamburgare, fajitas, ribs, kyckling, sandwiches och sallader. Om du tröttnar att titta på fotboll erbjuder Hard Rock även möjlighet att spela shuffleboard.

John Scott’s

Historien om John Scott’s börjar i slutet av 1700-talet i ett område i Göteborg, I dag är det en pubkedja i brittisk stil som gillar mat, sport och öl. Så mycket det sistnämnda att den har ett stort utbud av sorter i sina pubar och till och med ett eget mikrobryggeri som ligger i hjärtat av Göteborg. Den första Johns Scott’s öppnade 2013 på Avenyn. Nu har pubarna spridit sig till fler ställen runt om i staden samt öppnat filialer i Lund och i Stockholm.

Malmö

Sir Toby’s

Utsedd till Malmös bästa sportbar av Allt om Malmös läsare är en gamling i gamet, Sir Toby’s. Det är en klassisk engelsk pub och restaurang som funnits sedan 1971. Namnet är hämtat ur Shakespeares Trettondagsafton. Puben ligger på Davidshallsgatan i centrala Malmö. Klassikern plankstek, hamburgare, sallader och bakad potatis finns på menyn. Samt öl och whisky förstås, vi snackar ju engelsk pub.

Interpool

Interpool är en av de givna sportbarerna i Malmö och här visas ibland flera matcher samtidigt. De har både storbildsskärm och projektor. För de som inte bara vill sitta still och titta på skärmen finns både biljard, dart och shuffleboard. Eller varför inte köra en gammal hederlig match i pingis? Även här finns burgare, ribs och fish n’chips på menyn, men du kan också beställa musslor eller grillad torsk med hummersås. Interpool ligger centralt på Stora Nygatan i Malmö.

Ölkaféet

Den klassiska MFF-puben Ölkaféet visar självklart fotbolls-VM i sommar. Här finns storbildsskärmar såväl ute som inne. Menyn är en av de längsta vi sett bland sportbarerna, så här hittar nog de flesta något de gillar. Ölkaféet erbjuder bland annat bakad potatis med olika fyllningar, en rätt som många krogar numera tycks ha glömt bort. Ölkaféet ligger centralt, på Södra Skolgatan i den skånska staden.

På sportbar.nu hittar du fler sportbarer över hela Sverige och information om vilka matcher de visar. Nu håller vi tummarna för Sverige!