Tjoget – Sveriges bästa cocktailbar.

Tjoget slog upp dörrarna år 2012 och har kommit att bli Sveriges bästa cocktailbar.

Tjoget - Sveriges bästa cocktailbar

De två bartendrarna Joel Söderbäck och Andreas Bergman hade som mål att starta en cocktailbar tillsammans innan de fyllde 30. Den skulle bli Stockholms bästa. 2012 öppnade de Tjoget med baren Linje Tio och har sedan dess fått mängder med priser och utmärkelser, bland annat har de funnits med på The World’s 50 Best Bars de senaste tre åren och ett flertal gånger kammat hem titeln Sveriges bästa cocktailbar.

– Vi jobbade väldigt hårt och mycket länge som bartenders på ett dussin ställen i den här staden – med varandra och utan varandra. Vi är gymnasiekompisar och bästisar och har hållit ihop som något slags radarpar, säger Joel Söderbäck, den ena av Tjogets två delägare.

Han och Andreas Bergman hade en dröm att innan de blev trettio skulle de stå på egna ben. När Bonniers fastigheter höll på att fräscha upp och utveckla Hornstull presenterade de en lokal för dem och deras tidigare kompanjon. Det var den möjligheten som de väntat på och i september 2012 öppnade Tjoget. Vid den tidpunkten var de 28 år och deras mål var uppfyllt.

– Vi var ganska självsäkra och trodde på oss själva och den produkt vi ville leverera, på en plats som då var ganska oexploaterad, säger Joel.

Tjoget – en hommage till det gamla

Namnet Tjoget kommer från ett gammalt ölkafé som låg på Långholmsgatan. Vid den tidpunkten kallades baren Linje Tio, men numera går hela etablissemanget under samma namn. Sedan i höstas ryms det just en ölbar i en del av Tjoget, en påminnelse om det tidigare söderhaket.

– När det här byggdes om som område och alla nya saker kom till var vi ganska måna om att blinka till det gamla Södermalm. Vi tyckte att namnet blev en fin hommage till Söders historia, säger Andreas.

– Vi har satsat mycket på vår bar för att vara ett svenskt ställe. Det är ovanligt att två bartenders går och öppnar en restaurang och bar, det brukar vara kockar, fortsätter han.

Maträtt på Tjoget

De båda bartendrarna förklarar att i Sverige, och framför allt då när de startade, var cocktailbarer ofta sammankopplade med en stabil matsal. Detta tog de båda på allvar.

– Vi har alltid haft en välbesökt matsal. Folk kommer även hit för att äta vår goda mat.

Den och drinkarna är influerade av regionen runt Medelhavet, alltså Sydeuropa, Nordafrika och Mellanöstern. Inredningsstilen är mer hämtad från London, Paris eller New York.

– Miljön är storstadsinspirerad, en stad med minst tio miljoner invånare, men vilken låter vi vara osagt, förklarar Joel.

När Tjoget öppnade fanns här också en barberare och ett pâtisserie, men i dag har de båda koncepten försvunnit och i stället har Joel och Andreas öppnat en vinbar och i höstas byggde de om och gjorde ölkaféet.

– Vi har världens godaste öl och den är unik för oss. Det finns tre gigantiska ståltankar under bardisken som fylls direkt med färsk pilsner från en lastbil som kommer direkt från Tjeckien, säger Joel.

Från maj har de dessutom en stor uteservering där de serverar varm mat och kall öl (och massa annat gott), alla dagar i veckan.

Europeisk sprit samt örter och kryddor från Medelhavet

– Vi har alltid varit inspirerade av New York som destination och rest dit sedan vi var unga. Där har vi besökt barer och alltid slagits av hur fett det är och vilka häftiga lokaler de har. Men här hemma är vi bättre på att sätta smaker, säger Joel.

För att få in de sydeuropeiska smakerna i drinkarna arbetar Tjogets bartenders med europeisk sprit, alltså inte så mycket med amerikansk whisky och rom.

– Vi pratar gin, cognac, brandy, vermouth och sydeuropeiska bitters, fortsätter han.

– När det gäller smaksättning jobbar vi med örter, kryddor och andra ingredienser från Medelhavet som vi gör sockerlag på eller färska ingredienser som till exempel vattenmelon från Grekland på sommaren, berättar Andreas.

Vilken är er signaturdrink?

– Det finns flera, en hade vi redan när vi öppnade – Belle Époque som görs på cognac, citron, socker, absint och champagne. För några år sedan tillkom paraddrinken Milano med Aperol infuserad med kaffebönor som vi blandar med tonic water. Vår egen variant på Spritz, säger Andreas.

Uppmärksamhet, priser och utmärkelser sedan start

Bardisk på Tjoget

Joel och Andreas ville öppna Stockholms bästa bar. Alla priser och utmärkelser genom åren visar på att de har lyckats att uppfylla det målet. De kan faktiskt till och med titulera sig som Sveriges bästa cocktailbar.

De senaste tre åren har de stått med på World’s 50 Best Bars lista, som är precis vad det låter som – en förteckning över världens bästa barer.

– Vi måste backa bandet lite. Vi nådde framgång här hemma redan från början. Direkt efter att vi öppnade fick vi Gulddraken och vi vann sedan nästan alla priser som fanns i olika tidningar. Nöjesguiden, Allt om Stockholm, Metro och så vidare. Framför allt har det gått bra i Bartenders Choice Awards. Vartannat år är det grand slam där, säger Joel och ler.

I slutet av förra året erhöll de både utmärkelsen Sveriges bästa cocktailbar samt Bästa atmosfär i Bartenders Choice Awards. De blev dessutom utsedda till Bästa cocktailbar 2019 samt Sveriges bästa bar 2019 enligt White guide.

– Vi blev också tidigt uppmärksammade internationellt. Till viss del för att vi var med att skapa det nya trendiga kvarteret Hornstull, som många tidningar gillade att skriva om, säger Andreas.

Joel och Andreas är ödmjuka och pratar om att de har haft en enorm tur med all uppmärksamhet, men samtidigt verkar de ganska medvetna om att det egentligen har handlat om hårt och målmedvetet arbete och gedigna kunskaper om cocktails.

Men vad är det som gör er så bra?

– D­et är att vi har mer än bara en cocktailbar och mer än bara en matsal. Vi har en helhet samt flera barer. Vi har vågat stå ut, alltid haft örat mot gatan och försökt tänka på vad som funkar och vad som inte funkar och samtidigt ta hänsyn till hantverket – göra det avspänt utan att skylta med det.

Joel och Andreas berättar att de ibland är lite nördiga. Exempelvis har Tjoget en egen isfabrik och gör all sin is själva.

– Vi har också en bredd när det kommer till grunden. Ska du bli en duktig kock måste du kunna göra alla grundsåser. Och vi är bäst på grundsåserna. Det är därför vi har kunnat ta oss vidare, säger Andreas och skrattar.

Matsal på Tjoget

Fakta

Namn: Tjoget

Vad: Cocktailbar, matsal, vinbar och ölcafé

Ägare: Joel Söderbäck och Andreas Bergman

Var: Vid Hornstull, Hornsbruksgatan 24 i Stockholm

Aktuella med:

  • Nummer 32 på World’s 50 Best Bars-listan. Där står de med sitt gamla namn, vilket är Linje Tio.

  • Sveriges bästa cocktailbar samt Bästa atmosfär i Bartenders' Choice Awards.

  • Sveriges bästa cocktailbar 2019 samt Sveriges bästa bar 2019 i White guide.

Foto: Morris Melander, Fredrik Skogqvist, Mio Salanto och Nicke Jacobsson