Trevliga barer i norra Sverige.

Nyfiken på barutbudet i de norra delarna av Sverige? Då har vi några riktigt trevliga tips till dig. Den här gången har vi gjort nedslag i Sundsvall och Östersund.

Trevliga barer i norra Sverige

Planerar du att ta en tur uppåt landet eller rent av bor i norra änden av vårt avlånga land? Då har vi på folk o folk några trevliga bartips till dig. Den här gången har vi gjort nedslag i Sundsvall och Östersund.

Barer i Sundsvall

Centralen

Under våren 2022 öppnade Centralen i Sundsvalls gamla järnvägshus på samma ställe som den asiatiska krogen PingPong tidigare fanns. Som de själva uttrycker det om den nästan 150 år gamla och 3 500 kvadratmeter stora lokalen så sitter det en känsla i väggarna av att vara på väg ”mot nya möten, smaker, och upplevelser”. I samband med nyöppnandet skrotade man PingPongs asiatiska menyer och skapade i stället ett medelhavsinspirerat koncept.

– Vi är som en sällskapsinspirerad kryssning i Medelhavet med allt ifrån Tunisien till Rhodos, säger André Öster, som är restaurangchef.

De som vill hänga i baren stannar kvar i entréplan och får uppleva Sundsvalls största bar, som är trettio meter lång.

– Vi har massor av goda cocktails, framför allt klassiker såsom Negroni, White Lady och sådant som vi här uppe i norr gillar.

För att få uppleva lite inspiration från andra städer har de gästspel från andra svenska krogar och barer samt från spritleverantörerna som får stå i baren under kvällen och skapa cocktails.

Adress: Casinoparken 1, Sundsvall www.centralensundsvall.se

Rå är en restaurang inriktad på kött och fisk där säsongens råvaror står i fokus. Här finns också möjlighet till barhäng i någon av ställets två barer, och under hösten och vintern öppnar de upp en nattklubb i källaren.

– Vi försöker utveckla drinkar som precis som restaurangmenyn är anpassade efter säsongen. Så det blir somrigt, höstigt eller vintrigt beroende på när du kommer till oss. Och så skapar vi drinkar så att det finns något för alla, säger Hugo Bokefelt, barchef på Rå.

För tillfället är deras mest sålda drink ”Prinsesstårta” som är klarifierad grädde med hallon, vanilj, citron och marsipanskum på toppen.

Adress: Nybrogatan 16, Sundsvall www.rasundsvall.se

Udda Tapasbar

I Udda finns Rås systerrestaurang som serverar tapas som inspirerats från hela världens kök. Det är framför allt är en sommarrestaurang med ett tak där man kan sitta och där det blir många soltimmar på sommaren. Det finns dessutom en härlig innergård och cocktailbaren är inomhus.

Precis som på Rå är Uddas drinkar inspirerade av och anpassade till säsongen och de tycker om att jobba mycket med färger och former som lockar, både när det gäller maten och drycken.

Adress: Esplanaden 17, Sundsvall www.uddasundsvall.se

Bloco

Bloco är en sydamerikans restaurang som serverar tapas. Men de är också duktiga på dryck och har gjort en satsning på baren som lockar gäster som kommer dit för att enkom ta sig en – eller flera – drinkar i baren.

– Vi har skapat en bar som ska kännas som ett vardagsrum hemma. Vi har en go’ loungestämning, goda drinkar bra musik – ett gott häng helt enkelt, säger Noah Melarti, barchef på Bloco.

Vilken typ av cocktails har ni?

– Vi har både klassiker och mer moderna cocktails med klarifieringar och sådant. Vi jobbar med båda spåren.

Deras storsäljare är en egenkomponerad drink som går under namnet Slurp – en klarifierad päronsplittsdrink med vanilj- och päronaromer. Mer än så vill Noah inte avslöja när folk o folk frågar om ingredienserna.

Slurp Bloco Sundsvall
Slurp - Bloco Sundsvall

Adress: Stora Torget 1, Sundsvall www.blocosundsvall.se


Barer i Östersund

Jazzköket

Jazzköket ägs och drivs av Kristoffer Andersson och Hedda Perström. Stället har funnits i tio år och här finns restaurang med satta avsmakningsmenyer som är flaggskeppet i verksamheten. Det är lokalt och säsong som gäller. I anslutning till restaurangen finns en saluhall som säljer kött, fisk och ost. Det finns också möjlighet att äta lunch eller äta middag i bistron.

Mitt emellan de två verksamheterna finns Lagerbaren – ett gammalt lager/garage som är omgjort med till bar och nattklubb. Väggar med glaspartier som vetter ut mot innergården bidrar till dess mysiga atmosfär.

– Det är en frizon när de andra två ställena stänger på kvällen. Här kör vi cocktails och vinyl. Vi föredrar svenska råvaror och sprit även här, men vi använder citron och lime, så det är inte svensk rakt igenom. Drinkarna är ganska rena, alltså inte så mycket krimskrams, säger Kristoffer

Cocktailmenyn är flexibel utifrån vad gästerna önskar.  

Adress: Prästgatan 44G www.jazzkoket.se

Magazinet Bar

Magazinet Bar är Östersunds mest populära bar. Utifrån ser den inte mycket ut för världen, men barchefen Fredrik Condén beskriver stället som en väl gömd pärla.

– Tänk dig en bar i Berlin där du går in på en bakgård där det finns en tegelvägg och en ståltrappa upp och en liten mässingsskylt med ett M på. Innanför dörrarna möts du sedan av en bar i New York-stil.

Det är grönt på väggarna och fullt med fem meter höga växter. Utmed ena kortsidan finns en stor, imponerade vinkyl med glasdörrar och lampor inuti så att den ger ett effektfullt sken i baren.

– Gästerna tar gärna bilder på den.  

Magazinet i Östersund
Magazinet i Östersund

– När det gäller våra cocktails försöker vi hålla oss uppdaterade med vad som är populärt på den internationella arenan. Just nu är det en tillbakagång mot klassikerna, fast på vårt sätt, där negroni är stort. Vi har också en raspberry daiquiri som är mycket populär.

Varje fredag och lördag har de besök av någon bra DJ från Stockholm eller Göteborg som börjar kvällen med att spela lite lugnare musik.

– Så att folk kan sitta och smutta på en cocktail och få en lite skön loungekänsla. Senare på kvällen blir det lite mer party.

Adress: Storgatan 28 C, Östersund www.magazinetbar.se

Text: Åsa Larsson