Two Schmucks – succébaren i Barcelona.

Two Schmucks i Barcelona är en av världens bästa barer och bakom den står svensken Moe Aljaff. Läs vår intervju med honom om hans resa, det hårda arbetet och vad som gör Two Schmucks så framgångsrikt.

Baren Two Schmucks i Barcelona

Two Schmucks i Barcelona är nummer 11 på The World’s 50 Best Bars-listan och i april 2022 fick de utmärkelsen Bästa Internationella Bar på Bartenders’ Choice Awards i Stockholm. Bakom den framgångsrika baren står Moe Aljaff, en multikulturell, driftig entreprenör som växte upp Sverige men flyttade utomlands i tonåren. folk o folk träffade honom på plats i Barcelona.

Two Schmucks ligger sedan 2017 på en av Barcelonas mest populära bargator mitt i det pulserande distriktet i El Raval. Det var här som Moe Aljaff och hans dåvarande partner AJ White hittade en lokal där de skulle kunna förverkliga sin dröm – att öppna en egen bar utan vare sig särskilt mycket pengar i fickorna eller stöd från investerare.

Men genom att den tidigare ägaren gick med på att ta emot en handpenning på knappt hälften av vad barlicensen kostade och resten enligt en avbetalningsplan kunde de öppna sin bar. Inredningen hittade de på gatan eller byggde själva.

– De första sex månaderna var det bara vi två som jobbade här varje dag. Det är därför som baren heter Two Schmucks, säger Moe Aljaff.

Moe Aljaff i baren
Moe Aljaff i baren Two Schmucks

Stor återinvigningsfest några veckor innan lock down

Redan från början var planen att så småningom bygga om och utvidga den lilla lokalen samt skapa en vinbar i utrymmet längst in. Efter att ha kört i 18 månader hade de fått ihop tillräckligt med pengar för att sätta i gång med projektet. Som alla ombyggnationer drog det ut på tiden och kostade mer än beräknat. De stod mellan två val: att antingen gå i konkurs eller öppna den ofärdiga baren.

– Återigen öppnade vi en bar som inte var färdig. Vi slet hårt från sommaren 2019 med att få klart allt samtidigt som baren hade öppet.

I februari 2020 var allt klart och den 29 februari bjöd de in till en hejdundrande invigningsfest.

– Vi arbetade så fokuserat att ingen av oss hade en tanke på att läsa nyheter eller följa med i vad som hände i resten av världen.

Uppvaknandet skedde under en resa till New York där de befann sig för att delta i några event. Plötsligt fick de veta att gränserna var stängda. Moe förstod ingenting. Han hade helt missat att världen hade drabbats av en pandemi.

Under två och en halv månad var de tvungna att återigen hålla stängt. Men sedan de öppnade igen har det rullat på.

Två nya ”schmucks” tog över

Under pandemin lämnade medgrundaren AJ barlivet för syssla med annat. Moe beslutade sig då för att kliva åt sidan och släppa in två nya ”schmucks”. I dag har Juliette Larrouy och Pom Modeste, ursprungligen från Frankrike, tagit över den dagliga driften. Moe är dock i allra högsta grad fortfarande närvarande, men nu som barens kreative ledare.

– Jag började med att skapa cocktails, men har med tiden kommit fram till att jag föredrar att designa och utveckla och jag ägnar mig därför mer åt den biten så får Juliette och Pom sköta baren.

Two Schmucks drinkmeny och Juliette Larrouy
Two Schmucks drinkmeny och Juliette Larrouy

Därför är det numera också de båda fransyskornas personligheter som sätter prägel på stället. Moe förklarar att han vill att baren alltid ska reflektera de människor som arbetar där. Som exempel pekar han på några tavlor på väggen.

– De där visas Poms och Juliettes profiler – den ena bilden är från Poms favoritfilm och den andra skildrar gastronomi, där Juliette har en bakgrund. Och musiken du hör är inte min stil, den är deras. Men jag har lärt mig att tycka om den, säger han och skrattar.

Han menar att på det här sättet är baren hela tiden i förändring. Dels utvecklas den i takt med dem som driver den just då, dels kommer den alltid att påverkas av de personer som står vid rodret. Moe berättar att i dag tycker han till exempel om mer avancerade cocktails än när de drog i gång, och därför har drinklistan också utvecklats i takt med att hans preferenser förändrades.

Coola cocktails som smakar som minnen

Fransyskornas cocktailstil återspeglas även i menyn. Den grafiska formgivningen är det dock Moe som står bakom.

– Jag utgick ifrån en gammaldags fransk Bistromeny där allt är tryckt på ena sidan av ett stort pappersark – en sådan som du får i handen när du sitter på en uteservering i Paris. Utmaningen var att den inte skulle se tråkigt ut.

Drinkarna reflekterar alla dem som arbetar i baren. Det finns alltså en cocktail för varje ”schmuck” där smakerna är skapade utifrån sådant som har betytt mycket för dem.

– Vi har förvandlat deras minnen och historier till coola cocktails.

Till exempel består ingredienserna i Juliettes cocktail ”Melon, cheese, pepper” av gin, vermouth, nätmelon, mozzarellaskum och svartpeppar – en flirt med somrarna i södra Frankrike där hon växte upp.

Växte upp i Sverige

Moe pratar snabbt, mycket och engagerat om sitt arbete – på engelska. Hans familj har kurdisk bakgrund och han bodde sina första levnadsår i Luleå och sedan i Västerås. I 18–19-årsåldern insåg han att Sverige inte var hans grej, gav sig i väg och har sedan dess bott och arbetat runt om i världen i bland annat Nederländerna, Indien, Thailand och Norge. Även om han pratar felfri svenska blir han hellre intervjuad på engelska.

– Mitt första barjobb gick ut på att dela ut flygblad i Amsterdam och jag fick provision för alla som jag lyckades locka till baren. När en av bartendrarna slutade blev jag erbjuden att hoppa in i stället för honom.

Mångfalden, närheten till havet, bergen och naturen samt att det går att promenera runt i staden var avgörande för att han slog sig ned i just Barcelona.

Moe Aljaff i solig trappa och drink
Moe Aljaff och drink i baren Two Schmucks

Det är imponerande att lyssna på Moes tankar kring driften. Han har inte gått några utbildningar utan lärt sig allt på egen hand. Det är han som står för strategier, utvecklar konceptet, sköter varumärkesbyggandet och det löpande arbetet med pr och sociala medier. Han skapar också all design, inredning, layoutar menyer med mera och allt är utarbetat och genomtänkt in i minsta detalj. Inget tycks ha lämnats åt slumpen.

– Om du bygger varumärket och skapar konceptet utifrån den du är så tröttnar du inte. Det är också därför som vi hela tiden fortsätter att anpassa och förändra baren allteftersom vi själva utvecklas som individer.

Tre Schmuck-barer – och fler ska det bli

I dag finns ytterligare två Schmuck-barer (Lucky Schmuck och Fat Schmuck) lite längre ned på gatan. I samband med öppnandet av dessa har han tagit stöd av investerare.

– Jag har bevisat att mina tankar och idéer fungerar. Det gör det enklare att ta in stöd utan att riskera att finansiärerna lägger sig i driften och konceptet för mycket.

Alla tre enheterna har samma grundkoncept och branding men annars är det tre olika barer som lockar olika publik och de kannibaliserar därför inte på varandra. Precis som med Two Schmucks är Lucky Schmuck och Fat Schmuck starkt präglade av dem som arbetar där och även dessa barer har blivit succé. Att ha dem på samma gata har sina logistiska fördelar och förenklar även för Moe att enkelt ta sig mellan sina barer.

– Nästa steg blir troligtvis att vi etablerar barer utanför Spanien, i något land där marginalerna är bättre. Vi har visat att konceptet fungerar och att vår idé har blivit framgångsrik utan finansiering utifrån. Så jag är övertygad att vi kommer att kunna lyckas ta varumärket ut i världen, säger han innan han går vidare in i lokalen och slår sig ned vid ett bord tillsammans med några reportrar från New York Times.

FAKTARUTA

Bar: Two Schmucks

Grundare: Moe Aljaff (som växte upp i Sverige) samt AJ White (som inte längre är delägare)

Var: Barcelona, i distriktet El Raval i stadsdelen Ciutat Vella

Adress: Carrer de Joaquín Costa, 52

Text: Åsa Larsson