Vodka och White Russian.

Tina Shine grottar ner sig i White Russian, The Big Lebowski och varför vodka är en perfekt bas när det kommer till lättillgängliga drinkar. 

White Russian drink

White Russian är den vodkabaserade drinken med kaffelikör och grädde som nått samma kultstatus som filmen The Big Lebowski, genom vilken den fick sitt stora genomslag i slutet av nittiotalet. Utöver strålkastarljuset från Hollywood är det den lättillgängliga vodkan som gjort White Russian till en av världens mest populära drinkar.

The Dude’s signaturdrink

Vi mjukstartar det nya året med en spritsort som är känd för sin medgörlighet och en cocktail som är väldigt lätt att göra — nämligen vodka och White Russian.

Jag ringde upp min vän och bartendermentor, Tony Comas, egentligen mest för att önska honom gott nytt år, men inte helt oväntat ledde samtalet in på bar-relaterade ämnen. Den här gången pratade vi vodka, något vi kom in på via bröderna Cohen’s “The Big Lebowski” från 1998, som jag såg om härom dagen.

Den vodkabaserade drinken White Russian är nämligen huvudkaraktären Jeff Lebowski aka The Dude’s signaturdrink. Under den två timmar långa spelfilmen dricker The Dude hela åtta White Russians — den nionde tappar han i golvet.

Vodkacocktails är lätta att ta till sig

White Russian

Vodka är för alla välbekant och diskret, och därmed tillgänglig för den breda publiken. Enligt Tony Comas är inslaget av vodka i White Russian en av anledningarna till dess popularitet. “Ingen säger nej till en shot vodka, men när det kommer till andra spritsorter har folk åsikter och preferenser.”

Utöver vodkans attraktionskraft är White Russian “simply delicious”. Han menar att det inte kan gå fel med grädde och kaffe i kombination.

Jag säger till Tony att jag själv använder vodka i cocktails huvudsakligen just som en smakbindande komponent till de andra ingredienserna jag valt ut, vilkas karaktärer är de jag vill framhäva - ja, lite som i en White Russian.

“Ja, men det gör alla bartenders,” förklarar min vän, “men vodka är utan tvekan också en produkt som står för sig själv. Den är förgrunden i många cocktails. Vodka martini är ju till exempel en av världens mest beställda drinkar.”

Vodka är en utmärkt bas för kreativitet

Original Forest Tonic drink

Vodka är världens mest sålda spritsort och allmänt känd för sin smak och doftlöshet.

Det är en så kallad “ren” eller “naken” sprit. Idag ser vi visserligen en ökad efterfråga och produktion av hantverksvodka där producenterna via olika metoder tillsätter smakkomponenter under tillverkningsprocessen för att ge sin vodka en viss karaktär.

På Tony’s restaurang och cocktailbar Boodiou på Ibiza är husvodkan en hantverksvodka med inslag av humle. Och denna vodka, i sin tur, tvekar Tony inte heller att använda sig av då han gör olika infusions (inläggningar av diverse råvaror från växtriket i sprit) för att få en fram en produkt med exakt rätt smakprofil för den cocktail han ämnar att skapa.

“Vodka är en utmärkt bas när det kommer till kreativitet. Det är en vit målarduk som du kan färga med vilka smaker som helst. Jag smaksatte nyss vodka med havssalt och salvia till en drink på vår cocktailmeny på Boodiou” berättar Tony.

White Russian’s ojämna anseende 

Med Cohen’s nittiotalsklassiker The Big Lebowski riktades alltså strålkastaren på vodkadrinken White Russian. Från att etablera sig globalt på 60-talet blev drycken en trend inom 70 och 80-talens disco- och klubbkultur, men samtidigt minskade den i status på grund av att grädden byttes ut mot mjölk och drycken serverades som en grogg snarare än en cocktail.

Josh Wilson skriver för VinePair: “Och det är mjölken som verkligen får denna drycks nivå av sofistikering att ifrågasättas. Även om det kan ha varit konventionellt för människor i alla åldrar att dricka mjölk under årtionden tidigare, är det i samtida kultur allmänt accepterat att mjölk är en dryck för barn.” (- Ja, om du inte är svensk förstås.)

Emellertid har White Russian fått viss upprättelse och återvunnit sin cocktail-status genom professionella bartenders återinförande av grädde i stället för mjölk, eller half and half (50/50 mjölk och grädde) och ett omsorgsfullt hantverk när det kommer till både tillverkning och presentation av denna kultklassiker till drink.

Anamma din inre "The Dude"

Jag vet att Tony Comas har sett filmen The Big Lebowski minst tio gånger och att han, likt jag själv (och många med oss), känner en viss trygghet i att The Dude “abides”; han förblir, står liksom stadigt. Visst är The Dude en fiktiv karaktär, men han åberopar ändå något högst allmänmänskligt och reellt, nämligen allas vår inre latmask.

Januari är en månad då jag tar det lugnt, jag går liksom inte ut för hårt utan spar på krafterna så att jag kan lägga i en till växel när det krävs. Och ni behöver inte heller gå ut för hårt. Ibland kan man låta jobbet vänta till imorgon. Så bänka dig i soffan och sätt på The Big Lebowski - men först: släng på dig morgonrocken och blanda till en perfekt White Russian på två delar vodka, en del kaffelikör och en del grädde och servera den i en whisky-tumbler över is.

/Tina Shine