World’s 50 Best Bars 2022 - bar i Barcelona toppar listan.

Nu har världens bästa barer utsetts på World’s 50 Best Bars. Vi berättar om den gedigna processen bakom och lyfter några av barerna på listan.

Baren Paradiso på The World's 50 Best Bars 2022

Den 4 oktober 2022 korades World’s 50 Best Bars i Barcelona. I år rankas Paradiso i Barcelona som nummer ett. Det var första gången någonsin som en bar utanför London eller New York kammade hem den prestigefulla förstaplatsen. Från Sverige utmärkte sig två Stockholmsbarer: Lucy’s Flower Shop som kom på 49:e plats samt relativt nyöppnade Röda Huset som omnämndes som den bar med störst potential att slå sig in på 50 Best-listan kommande år. World’s 50 Best Bars började som en tidningsartikel om restauranger och därefter föddes en idé om att göra en ranking med världens 50 bästa restauranger. Det var 2002. Sju år senare, baserat på samma tankar och utvärderingssystem presenterades rankingen även för barer.

– Vi har haft en ceremoni i samband med att vi har avslöjat 50 Best-listan sedan 2012, säger Mark Sansom, Content Director för The World’s 50 Best Bars.

Sexhundra anonyma branschexperter runt om i världen är involverade i urvalsprocessen. Marks Sansom poängterar att den är helt jämställd med hälften kvinnor och hälften män. Det finns totalt 28 akademiledamöter som var och en kommer från olika geografiska regioner. Var och en av dem väljer sin egen jury, vilken uppdateras varje år. Röstningsprocessen övervakas av Deloitte för att säkerställa resultatet.

– Vi utgår inte från några särskilda kriterier. Vi har fullt förtroende för våra jurymedlemmar, då vi väljer ut våra akademiordföranden mycket noggrant, och de i sin tur väljer expertpaneler i respektive region, förklarar Mark Sansom.

Eventet hölls för första gången utanför London

Tisdagen den 4 oktober samlades över tusen barentusiaster vid La Cupula Dome i Barcelona. Det var första gången som eventet hölls utanför London.

– Barcelona är verkligen en av världens stora cocktailhuvudstäder, säger Mark Sansom. Redan 2021 hade den katalanska huvudstaden tre barer bland de femtio bästa och 2022 placerade sig så många som tre Barcelonabarer bland topp 7.

49 av de 50 bästa barerna fanns på plats för att ta emot utmärkelser och fira tillsammans med sina kollegor.

I år var det alltså baren Paradiso som ligger i den trendiga stadsdelen El Born Barrio i Barcelona som knep förstaplatsen. För de flesta var det nog föga förvånade då baren redan 2021 låg som nummer tre på listan och har kammat hem en rad priser i andra internationella och lokala bartävlingar. I trendiga El Born Barrio-distriktet ligger den gömd som en lönnkrog på baksidan av en pastramibutik, där dörren in är maskerad som ett kylskåp.

Baren Paradiso i Barcelona
Baren Paradiso i Barcelona som tog förstaplatsen på 50 Best Bars-listan

På andra plast kom Londonbaren Tayēr + Elementary där Monica Berg, den ena av de två grundarna, kommer från grannlandet Norge och har arbetat på Himkok i Oslo, nu nummer 43 på listan. Hennes kompanjon Alex Kratena har tidigare varit på den prisbelönta baren Londonbaren The Artesian, som flera gånger har varit etta på listan.

Trea var ytterligare en Barcelonabar – Sips, som seglade upp från plats nummer 37 på fjolårets lista. Baren öppnade under 2021 och har blivit en riktig snackis på Barcelonas barscen. Baren drivs av två av världens ledande bartenders Marc Álva och Simone Caporale där den senare har jobbat på The Artesian.

Drink på baren Sips
Drink på baren Sips

Bäste svensk i år blev Lucy’s Flower Shop på plats nummer 49. Att de dalade från förra årets 35:e plats berodde nog främst på den hårda konkurrensen. Tidigare i år utnämndes de i svenska Bartenders’ Choice Awards till Sveriges bästa cocktailbar. Baren ligger på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Tjoget vid Hornstull i Stockholm som tidigare år har varit bland topp 50 blev i år rankade som nummer 71 i världen.

Värt att nämna är att ytterligare en bar från Barcelona var bland topp 7, Two Schmucks, som drivs av svensken Moe Aljaff och nyligen besöktes av folk o folk. Två dagar efter utnämningen meddelade dock Moe Aljaff att han lämnar Two Schmucks och går vidare med nya projekt.

Ytterligare en svensk som utmärkte sig var Hampus Thunholm och övriga barteamet på Röda Huset, som ligger på Sergels Torg i Stockholm (ingången är från Malmskillnadsgatan). Baren fick utmärkelsen ”Campari One To Watch Award 2022” – den bar med störst potential att slå sig in på 50 Best-listan kommande år.

Topp 10 på World’s 50 Best Bars-listan:

1. Paradiso (Barcelona) 2. Tayēr + Elementary (London) 3. Sips (Barcelona) 4. Licorería Limantour (Mexico City) 5. Little Red Door (Paris) 6. Double Chicken Please (New York) 7. Two Schmucks (Barcelona) 8. Connaught Bar (London) 9. Katana Kitten (New York) 10. Alquímico (Cartagena)

Text: Åsa Larsson

10.10.2022