Historien om Black Bottle.

Det var i nordöstra Skottland som allting en gång började. Efter en period som rökig whisky blandad på maltwhisky från samtliga då aktiva destillerier på Islay, har whiskyn med den så karakteristiska flaskan nu sökt sig tillbaka till sina rötter.

Black Bottle

Black Bottle är en Blended Scotch som stilmässigt varit med om flera stora förändringar. Efter en period som rökig whisky blandad på maltwhisky från samtliga då aktiva destillerier på Islay, har whiskyn med den så karakteristiska flaskan nu sökt sig tillbaka till sina rötter. Det var i nordöstra Skottland som allting en gång började.

Från te till whisky

Den har ibland kallats ”granitstaden”. Gatorna i Aberdeen på Skottlands ostkust kantas till stor del av gråa hus som fötts ur omgivningens stenbrott. Graniten var dominerande när en ny stadskärna i nyklassisk stil anlades under 1800-talet. Den gamla hamnen hade redan tidigare etablerat sig som ett betydande varvscentrum, där man bland annat byggt snabba segelfartyg för handelsvägen till Kina. Och Ostasien kom hela vägen till Aberdeen; på Market Street hade nämligen köpmannen Gordon Graham runt 1870 etablerat en grossistfirma som handlade med te. Så småningom skulle företaget i allt större utsträckning inrikta sig på någonting annat. I tidningsannonser från seklets slut gjorde firman Gordon Graham & Co reklam för sina prima cigarrer, tyska viner, årgångschampagne samt en efterfrågad whisky.

Det började med bröderna Gordon

Redan år 1879, ungefär samtidigt som Gordons bror Charles Innes Graham anslöt sig till firman, introducerade Grahams en egen blandwhisky. Den buteljerades i en svart flaska och kom passande nog att kallas Black Bottle. Medan Gordon skötte verksamheten på kontoret och i lagret på Market Street, reste den mycket sociala och utåtriktade Charles Innes land och rike runt och etablerade kontakter med nya kunder. År 1889 gick Gordon bort, men ersattes i företaget av en annan bror, David, som tillsammans med Charles Innes drev familjeföretaget vidare genom 1890-talets stora whiskyboom i Skottland.

Även om produktionen aldrig blev särskilt stor blev Black Bottle så småningom mycket populär, både hemma i Aberdeen och i Storbritannien överlag. Maltwhiskyn till blandningen hämtades från olika destillerier i Speyside och nordöstra högländerna; den färdiga blandningen hade smakmässigt sannolikt en medelfyllig eller fyllig kropp och en lättare anstrykning av rök. Den kännetecknande svarta flaskan importerades från en tillverkare i Tyskland, men första världskrigets utbrott 1914 satte stopp för importen och whiskyn kom istället att tappas på en grön flaska.

Varumärket Black Bottle förblev tillsammans med Gordon Graham & Co familjeägt fram till 1959. Efter några ägarbyten hamnade Black Bottle i bolaget Highland Distillers ägo (senare en del av The Edrington Group). Året var 1995 och de nya ägarna, som samtidigt hade förvärvat destilleriet Bunnahabhain på Islay, bestämde sig för att ändra receptet för Black Bottle. Nu satsade man helhjärtat på en torvrökig karaktär. Under en period innehöll Black Bottle faktiskt maltwhisky från Islays samtliga aktiva destillerier, även om merparten sannolikt kom från det egna destilleriet Bunnahabhain.

År 2003 köptes Bunnahabhain och Black Bottle av nuvarande ägare, Burn Stewart Distillers, som idag är en del av koncernen Distell, där också destillerierna Deanston och Tobermory ingår. Black Bottle fortsatte att vara Islayorienterad och under 1990- och 2000-talet var den som pånyttfödd i sin popularitet. Samtidigt var whiskyn inte alls längre densamma; Black Bottle hade på sätt och vis förlorat sin egen identitet i torvröken på Islay.

Black Bottle återvänder till sina rötter

År 2013 tillkännagavs därför att Black Bottle stilmässigt skulle återvända till sina rötter i nordost. Dåvarande chefsblandare, master blender Ian MacMillan, förändrade  receptet så att det mer överensstämde med den ursprungliga karaktären som blev så populär vid 1800-talets slut. Samtidigt ville han behålla den höga kvaliteten för vilken Black Bottle hade blivit känd och fått nya anhängare. Ian MacMillan ville återskapa en smakrikedom och lyfta fram drag som balanserade, och tonade ned, rökigheten i whiskyn.          

Även till det yttre skulle Black Bottle nu bli mer trogen sitt ursprung. Länge trodde man att det inte fanns några exemplar kvar av den svarta flaskan från tiden före första världskriget. Men efter lite efterforskningar återfann man en flaska från år 1906, och kunde med den som förlaga återskapada en design som bröderna Graham idag skulle ha känt igen.

Black Bottle

Blended Scotch

När man talar om Blended Scotch har en ”standard blend” normalt ansetts motsvara ett innehåll av runt 30 - 40% maltwhisky. Resterande andel är så kallad grainwhisky (gjord på omältat sädesslag som råvara, vanligen vete eller majs, tillsammans med en liten andel mältat korn). Det finns dock inga regler för just andelarna malt- och grainwhisky i en Blended Scotch – och oftast hålls proportionerna hemliga. Detsamma gäller nästan alltid uppgifter om från vilka, och hur många, destillerier som maltwhiskyn hämtas. Recepten är väl förborgade hemligheter.

Enligt blending teamet på Distell innehåller blandningen i Black Bottle grainwhisky från flera olika graindestillerier tillsammans med singelmalter från högländerna och Speyside, kompletterat med maltwhisky från några utvalda destillerier på Islay för att ge den färdiga whiskyn en hint av rökighet.

Black Bottle innehåller en hög andel maltwhisky, men andelen maltwhisky i förhållande till grainwhisky är bara en siffra och upplyser inte om kvaliteten i sig hos en blend. Det som verkligen har betydelse är att man använder sprit av bra kvalitet, liksom ek av bra kvalitet för lagringen. Det är karaktären i slutändan som räknas.

Efter att grainwhisky och singelmalter till Black Bottle blandats samman får de under 9-12 månader ”giftas” med varandra i så kallade virgin oak casks – fat av ny ek som inte tidigare har använts för lagring av varken sprit eller vin. De nya faten adderar en viss sötma från eken vilket är ett kännetecken för just Black Bottle. Och nu när Black Bottle har sökt sig hemåt vill man så klart bibehålla stilen.  

När man gör Black Bottle eftersträvar man en konsistent och integrerad blandwhisky av hög kvalitet med en rund, rik smakupplevelse, sötma från faten, vanilj, bärfrukt och en diskret rökighet, en påminnelse om hur den ursprungliga Black Bottle skulle ha smakat.

ISC Gold Black Bottle

Guld till Black Bottle

Under 2020 vann Black Bottle utmärkelsen Gold i den internationella och prestigefyllda tävlingen ISC, International Spirit Challenge. Tävlingen som samlar några av världens främsta whiskyproducenter avgörs av ett blindtest där spritsorter från hela världen tävlar mot varanda.

Black Bottle Blended Scotch Whisky

299,00 kr


Black Bottle har en nyanserad doft med inslag av nysågat trä, blommor, muskotnöt och rökighet. Smaken är mjuk och balanserad med rökiga torvtoner, torkade frukter, ljunghonung och salta mandlar.