Krydda egen snaps.

Krydda din egen snaps! Här tipsar Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery om två olika sätt att krydda snapsen - beroende på hur bråttom du har.

Kryddor till snapsen

Snapsen har gjort comeback som måltidsdryck, och att krydda din egen snaps är enklare än  vad du tror. Tina Shine pratar med Master blender Jonas Odland på O.P. Anderson Distillery för att få tips om hur du kryddar din egen snaps.

Bit av din sup

Det kryddade brännvinet, framförallt akvavit, har länge varit en del av det svenska midsommarfirandet. När vi till skillnad från okryddad sprit som vodka, blandar ett kryddat brännvin med mat, skapas en tredje smakpalett. Kryddorna i maten förenas med kryddorna i snapsen, och alkoholen (som ju är ett lösningsmedel) löser ut och förhöjer hela smakbilden. Detta händer när vi tar en bit mat och en liten klunk snaps och låter de blandas i munnen; att sippa sitt brännvin är alltså att föredra framför att supa. Det är helt rätt att bita av snapsen!

Två olika metoder

Fördelen med att krydda ditt eget brännvin är att du kan anpassa smaken till den mat som serveras vid tillfället då snapsen ska drickas.

Vad du behöver tänka på när det kommer till förberedelser är i första hand hur lång tid du har på dig för att göra din hemmagjorda snaps. Enligt Jonas Odland som är Master blender på O.P. Anderson Distillery finns det två optimala tillvägagångssätt: snabb-snaps med färska kryddor och essens-snaps på både torkade och/eller färska kryddor.

Ingefära, honung och citron
 • Snabb-snaps

Att lägga färska råvaror i klar sprit är något du kan göra samma dag som spriten är ämnad att drickas, berättar Jonas.

Spriten tar upp smakerna från de färska kryddorna så pass snabbt att det du lägger i på morgonen ger en tydlig karaktär till snapsen, som kan avnjutas redan samma eftermiddag.

Jonas tips:

 • Gör din snaps antingen direkt i flaskan, i en glasburk eller i en karaff.

 • Använd antingen vodka, Brännvin Special eller en redan kryddad sprit som bas.

 • Häll i en tesked flytande honung, vit sirap eller socker och rör om, innan de smaksättande ingredienserna adderas.

 • Använd dig gärna av kryddstarka ingredienser som pepparrot och ingefära. Hyvla dessa med en potatisskalare och stoppa i spriten.

 • En zest-spiral från citrusfrukt adderar en härlig fräschör och balanserar ut bittra smaker.

 • Färska örter, frukter och bär skänker både smak och skönhet till din hemmagjorda snaps.

Essens snaps
 • Essens-snaps

Det här är metoden för dig som har gott om tid.

Att göra essenser (vissa kallar det extrakt eller tinkturer) genom att lägga torkade och/eller färska kryddor i sprit och låta det dra från ett par tre dagar upp till en månad, innebär att du skapar en egen flytande kryddhylla att smaksätta brännvin med, förklarar Jonas.

De högst potenta essenserna späs ut i vodka. Sen är det bara att smaka dig fram till rätt dosering och rätt kombination.

Jonas tips:

Följande kryddor läggs alla i glasburkar och täcks med okryddat brännvin ca 40 %, till exempel Kronvodka eller Explorer Vodka.

 • En essens på färska bär bör stå minst en vecka för att smakerna ska lakas ur ordentligt. Jordgubbar och smultron däremot behöver bara stå i 4 - 5 dagar.

 • Färska fikon, päron och äpple och torkade nypon blir bättre med tiden och lagras mörkt i slutna kärl i minst en vecka. Annan färsk frukt (framförallt citrusfrukt) gör sig bäst som snabb-snaps då smaken blir besk om den står för länge.

 • Örter och blommor blir generellt bättre med tiden. Björk (skott), fläderblom, gullviva, johannesört, pors m.m. lagras helst mörkt och i slutna kärl i minst en vecka. Detsamma gäller maskros och tussilago, men essens på dessa bör inte sparas någon längre tid då de är mer av en färskvara.

 • 1 matsked torkade kryddor som anis, dillfrön, enbär, fänkål, kummin, korianderfrön krossas lätt och blandas med 350 ml brännvin. Låt stå 1 - 2 veckor, sila sedan av.

 • Enbär kan stå i 1 - 2 veckor och sedan gärna lagras i 2 - 3 månader efter att de silats av.

 • Kanel, kardemumma, saffran och stjärnanis kan stå från ett par dagar till en vecka och blir fina dessertsnapsar om de blandas ut med lite extra sötningsmedel när de späs ut för att konsumeras.

 • Observera att alla färska kryddor så som dill, citrongräs, mynta, gräslök och så vidare blir endast bra som snabb-snaps.

Annat att tänka på

Eftersom socker är smakförhöjande ger sötma i små mängder en framhävande och avrundande karaktär av de kryddor du valt att smaksätta din snaps med — utan att den för den delen blir söt. I snabb-snapsen adderas sötman innan kryddorna, medan i essens-snapsen adderas en liten dos sötma tillsammans med en liten dos essens i Brännvin Special.

Jonas rekommenderar att använda sig av Brännvin Special när snapsen blandas då den ligger på 30 volymprocent alkohol. Den har alltså en aningen högre vattenhalt än sina storasyskon på 40 %, vilket innebär att en del kryddor som är vattenlösliga kommer till sin fulla rätt enbart med en produkt av denna kaliber.

Använd dig av det som är i säsong

När våren står i blom är ängar och skogar ett rikt kryddskafferi. Så gå gärna ut och botanisera och samla på dig alla tänkbara smaker från naturen (håll koll på att de är ätbara så att ni inte lägger i något giftigt), för att sedan ta hem och konservera dem i sprit.

Vare sig du gör egen snabb-snaps eller den lite mer avancerade essens-snapsen kommer ett hemmakryddat brännvin, med sin DIY-känsla (som matchar maten!) och sin botaniska och kemiska sammansättning, att förhöja upplevelsen.

Recept på snabb-snaps (8h och 24h)

Båda dessa snabb-snapsrecept är utmärkta att göra som gå-bort-present, hälsar Jonas. Obs! Till Jonas midsommarsnaps går det bra att använda en glasburk med ett tätt förslutande lock i stället för en karaff.

Jonas midsommarsnaps (8h) >>

Jonas rabarbersnaps ( 24h) >>

Brännvin till din kryddade snaps

Brännvin special, PET-flaska 700 ml

203,00 kr


Brännvin Special, till snabb-snaps, har en ren, avrundad och mjuk med en liten sädeskaraktär samt en stänk av örter. Fungerar som en utmärkt grund för dig som kryddar din egen snaps.

Observera att du bör välja ett starkare brännvin om du kryddar din snaps med vattenrika bär.

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Kronvodka, till din essens-snaps, har en rund, mjuk och fyllig smak med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.

Explorer Vodka, 700ml

214,00 kr


Explorer Vodka har en ren, mjuk och rund smak med en viss sädeskaraktär och en svag sötma. Passar bra när du gör egen essens-snaps.

Årets sill 2023 med Östgöta Sädesbrännvin

Årets sill 2023.


Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Läs mer »