Rätt dryck på rätt plats och med måtta.

Planera drycken till midsommarmaten så att den kan förhöja njutningen av mat och gott sällskap. Calle tips för en trevlig midsommar.

Hernö 1891 Dry Gin

Calle Magnussons tips för en trevlig midsommar.

Hernö 1891 Dry Gin

Om väderleken på något sätt skulle råka vara så gynnsam under midsommarhelgen att det faktiskt går att tända grillen utan att kolen fullständigt flyter iväg över gräsmattan likt lakritsspår på en raggartäff. För att underlätta en trevlig midsommar så följer här en stämningshöjande och välsmakande dryckesrekommendation i ämnet från min sida.

De flesta av våra svenska högtider är ofta förknippade med väldigt mycket traditioner om hur ett lyckat gästabud med fördel ska gå till. Gällande midsommar är matjesill och nypotatis till förrätt, grillat till varmrätt och rikligt med jordgubbar serverat mellan sockerkaksbottnar eller vaniljglass som dessert inte helt ovanligt. 

Att allt detta goda som är så förknippat med startskottet på sommaren sedermera kan sköljas ned med ett hav av blandade drycker känner säkert flera igen. Men det är just här som utvecklingen måste gå framåt om man inte ska fastna i en ofrivillig ”små grodorna” position dubbelvikt över grannens staket.

Planera drycken till midsommarmaten

Planera drycken till midsommarmaten så att den kan förhöja njutningen av mat och gott sällskap istället för att sätta käppar i hjulen. Med en välplanerad meny kan man också som värd slappna av trots att det kan vara mycket jobb med ett glatt gäng gäster med god aptit.

Matjessill är den absolut mest klassiska serveringen på midsommar och det säljs närmre 4 miljoner burkar i Sverige under denna vecka. Här kör vi klassiskt, välj en bra lager som du med spänning och en aning prestige ser fram emot att bjuda vännerna på. Och så till snapsen - till inlagd sill vill jag hävda att det måste serveras en akvavit, då kummin är den enda kryddan som kan balansera upp den söt-salta ättikslagen fisken simmat i.

Sedan 1891 har faktiskt O.P. Anderson varit den absoluta favoriten med hästlängder! Men samma regler här, sjung en trudelutt och skåla för att sedan ta små sippar på glaset i kombination med sillen. Låt maten och snapsen jobba tillsammans i symbios istället för att separera upplevelsen av att äta all mat och dricka allt brännvin inom armlängds avstånd.

Sen kommer den prestigefyllda grillningen…

Nu tycker jag att vi kan byta ut ölen mot ett väl utvalt glas vin i vacker butelj för att ställa gästernas förväntningar på middagen över predikstolens topp. Men - för denna saks skull ska vi absolut inte glömma vilken helgdag som firas, eller hur? Jo, för även här har snapsen och sången sin obligatoriska plats. 

Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin gifter sig utsökt med råvaror som passerat grillen och fått den där extra kraftiga smaken och en gnutta rök. Det kan vara råvaror både från havet, hagen eller grönsakslandet för den delen.

Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin

460,00 kr


En ekologisk gin som lagrats 60 dagar på 238 liters ekfat som tidigare rymt en 18-årig O.P. Anderson Aqvavit. Doften har en kryddig öppning, följt av mild kummin och fruktiga citrustoner. En komplex gin med praktfull enbärston, söt vanilj, anisfrön samt ek.

Calle Magnusson

Gin har sedan länge varit en klassisk ingrediens i cocktails och ”Eighteen Ninety One” Dry Gin lämpar sig utmärkt till detta. Men, jag vill också varmt rekommendera att prova denna även som snaps! Och jag tror att detta kommer bidra till en sent glömd midsommarmiddag med nya upplevelser att minnas i goda vänners lag. Har vi tur så ses vi på BB i mars!

Glad midsommar!

/Calle Magnusson, Brand Manager