Woodford Reserve Distillery - historiskt landmärke och kvalitet.

Woodford Reserve är amerikansk whiskey av hög kvalitet och med 200 år av historia. Läs om hur allt började och dagens produktion med stort fokus på detaljer.

Woodford Reserve med Old Fashioned

Woodford Reserve Distillery är ett av USA:s populäraste Bourbonvarumärken och ett nationellt historiskt landmärke. På platsen för destilleriet har det producerats whiskey i över 200 år. Woodford Reserve Distillery är ett av Kentuckys äldsta destillerier. På platsen för det nuvarande destilleriet finns spår av sprittillverkning så långt tillbaka som slutet av 1700-talet. Den unge Elijah Pepper hade flyttat från Virginia för att bosätta sig i Versailles, Kentucky och startar 1797 ett destilleri vid källan bakom dåvarande tingshuset. Verksamheten blomstrar och Elijah köper ny mark och utökar produktionen. För eftervärlden är han känd som en av de mest framgångsrika whiskeyproducenterna från den tiden. Elijah Peppers ättlingar säljer så småningom destilleriet och 1941 köper Brown-Forman verksamheten av dåvarande ägarna Labrot & Graham. 1972 stänger de ned och säljer fastigheten till en bonde i trakten. Trettio år senare köper de tillbaka alltihop och genomför en omfattande renovering som i runda slängar kostade 10 miljoner dollar och tog två år. När destilleriet återigen börjar producera bourbon är det under namnet Woodford Reserve Distillery. I dag är det lilla destilleriet ett av USA:s mest populära bourbondestillerier och år 2000 utsågs det till ett nationellt historiskt landmärke.

Woodford Reserve Distillery
Woodford Reserve Distillery

Noga med detaljerna

Det är detaljerna i framställningen och lagringen samt 200 års erfarenhet som har gjort Woodford Reserve till USA:s bästa hantverksmässigt framställda bourbon. Whiskeyn har hög andel råg – den innehåller 72 procent majs, 18 procent råg och 10 procent mältat korn. I jäsningsprocessen används en speciellt utvecklad jäststam som bidrar till den slutgiltiga produktens speciella smakprofil. Dessutom är jästiden fem till sju dagar, vilket är längre än för många andra varumärken och gör att det utvecklas mer komplexa aromer i whiskeyn. I destilleringsprocessen har Woodford Reserve en unik framställningsmetod – de använder en kombination av pot still- och kolonnpannedestillat som mognar separat och blandas vid buteljering.

Pot still på Woodford Reserve Distillery
Pot still på Woodford Reserve Distillery

De lagrar på nya, rostade fat av amerikansk ek som är producerade vid Brown-Formans egen anläggning. Efter tappning förvaras whiskeyn sedan i värmecyklade lager för att mognaden ska ske kontinuerligt. När ett fat sjunker under en viss grad avstannar nämligen mognadsprocessen. Många andra amerikanska whiskeyproducenter har lager som är varma på sommaren och kalla på vintern. Men Woodford Reserve värmer faten till 85 grader på vintern, låter dem sjunka ned till 60 grader, värmer igen och så vidare. Det är en gammal metod som användes första gången 1874 och anses viktig för att den ska utvecklas till den eleganta whiskey som den är i dag. Woodford årgångsmärker inte sin bourbon. I stället lagrar de den efter smak och blandar olika åldrar utifrån smakprofiler vid buteljeringen och skapar en bourbon med sofistikerad stil och djup, komplex smak.

Woodford Reserve Bourbon

440,00 kr


Woodford Reserve Bourbon är en av destilleriets storsäljare och är särskilt lämpad som bas i den klassiska drinken Old Fashioned. Det är en premiumbourbon som innehåller över 200 smaknoter.