60 år av upptäckarglädje.

Låt oss ta med dig på en resa med Explorer Vodka. Sverigeklassikern, storsäljaren och smakvinnaren som har varit folkets favorit i 60 år. 

Explorer vodka med 60-tals prylar

ALLA TIDERS VODKA

Sverigeklassiker, storsäljare och smakvinnare – i 60 år har Explorer Vodka varit folkets favorit. Vi har seglat genom försäljningstoppar och lanseringsdalar, förenat dem som älskar nytt och dem som gillar gamla trotjänare.

Vi har fyllt flaskorna med svensk kvalitetssprit - ibland kryddat med en rejäl skvätt kreativitet. Vi har sjösatt nya smakkombinationer, miljösmarta lösningar, innovativa produkter och överraskande samarbeten. Nu fyller vi jubileum och blickar bakåt för att fira vår upptäckarglädje. För att sedan kasta loss igen, styra kursen efter hur nyfikenheten blåser. Mot fler decennier och nya hamnar.

60-tal

Säg hej till ett årtionde som präglades av framtidstro, miljonprogram och sexuell frigörelse. Bilarna svänger från vänster till höger och Neil Armstrong tar ett stort litet kliv på månen.Efter fyra års fruktlösa försök att lansera svenska Explorer Vodka i USA, seglar man hemåt igen och blir en oväntad försäljningssuccé. Glädjande för prins Sigvard Bernadotte, som har designat den klassiska flaskan med sitt välkända vikingaskepp.

TV:n i teak finns nu i allt fler hem och med plockmaten spetsad på tandpetare och TV-kannan fylld med kaffe, ser vi alla Televinken vinka och Per Oscarsson klä av sig i Hylands hörna. I Kobratelefonen diskuterar vi 68-rörelsen och det senaste jeansmodet från Gul & Blå. Vi sörplar Explorer med Cuba-Cola och på LP-spelaren snurrar storheter som The Rolling Stones, Bob Dylan och fyra britter som sjunger She Loves You så att fansen svimmar.

Explorer - alla tiders vodka

70-tal

Det här kallas det bruna årtiondet, trots att den allmänna andan mest är röd. Explorer Vodka säljer som aldrig förr, eller senare, faktum är att Explorer i slutet av 70-talet säljer mer per år på Systembolaget som enskild produkt, än hela vår årliga spritkonsumtion idag. 37,5 cl-flaskan är så populär att den får en egen sång, En halv böj blues av Cornelis Vreeswijk.

Explorer blandar vi i drinkar som San Francisco och Harvey Wallbanger, vi äter Flygande Jacob och serverar glass direkt från ugnen. Kungen får sin Silvia och Ingemar Stenmark får Sverige att stanna. I polisonger och platåskor svänger vi de blommiga V-jeansen till punk, disco eller landets stolthet: Abba. TV:n, som nu sprakar i färg, står framför manchestersoffan och meddelar att är du inte helt vilse i pannkakan så vet du att fem myror är fler än fyra elefanter.

Explorer vodka och 70-tals prylar

80-tal 

Under det här glada årtiondet går det mesta kraftigt uppåt, konjunkturen, individualismen, axelvaddarna och inte minst frisyrerna. Vi storkonsumerar hårspray, benvärmare i neon och ostfondue. Även vodkaförsäljningen ökar och Explorer Vodka uppskattas bland annat i decenniets mest ingrediensfattiga drink Vargtass.

Ute i spelhallarna äter Pac-Man för första gången upp allt som kommer i hans väg, medan vi smaskar varma mackor och hajkbanan framför Fräcka Fredag, Dallas och Susanne Lanefelts knipövningar. Halleys komet passerar jorden, jorden passerar 4,5 miljarder människor, världens första konstgjorda hjärta börjar slå och Carola slår igenom. Vi sippar Explorer Blue Lagoon, lusläser OKEJ, lyssnar på blandband med synthslingor eller hårdrocksballader och håller tummarna för att vattensängen inte ska börja läcka.

Explorer vodka med 80-tals prylar

90-tal

Det här är årtiondet då vi wokar allt och mumsar langos och lightprodukter i soffan framför våra Vänner på Central Perk och myser med Skärgårdsdoktorn. Nu börjar Explorer Vodka, som tidigare alltid gjorts på potatis, tillverkas på finaste kvalitetsvete, designen förändras och Explorer Lingon och Explorer Gran lanseras.

Klädda i grungeskjortor och cykelbyxor gläds vi åt Sveriges nystartade pappamånad och åt den första webbplatsen någonsin på nya flugan Internet. Husdjuren är elektroniska och hänger i nyckelknippan. Nelson Mandela friges och nytt ljus ser även Dolly, världens första klonade får. På krogen skålar vi i Vodka Russchian gjord på Explorer Vodka, Roxette övertar varje lands hitlista och Bryan Adams lovar att allt han gör, det gör han för oss.

Explorer vodka med 90-tals prylar

2000-tal

Välkommen till decenniet som startar med en hejdundrande fest och datorer som inte kraschar. Explorer Vodka, som i folkmun kallat Seglarvatten, går som tåget och lanserar en lång rad nya favoritsmaker – Explorer Jordgubb Lime, Explorer Apelsin Vanilj och Explorer Äpple Kardemumma.

GPS:en kastar ut vägatlasen och det är färdigrökt på krogen. Klädda i truckerkeps och millenniumbrillor, flaxar vi med armarna till The Ketchup Song och fyller magen med couscous, bulgur, quinoa och andra gryn. Kopplar upp gör vi överallt, gärna för att meddela nonsens på nystartade Facebook. Kopplar av gör vi liggandes på spikmattor, med en Explorer Vodka Cosmopolitan i ena handen och konsolen till Nintendo Wii i den andra och övertygas om att ingen känner sorg för Göteborg.

Explorer vodka med 00-tals prylar

2010-talet

Välkommen till decenniet då vi lever två liv - ett IRL och ett på nätet. Hälsosamt och hållbart är ledorden och vi jagar Pokémon GO, smaskar poké bowls, kål i alla former och annan nyttig, Instagramvänlig mat. Explorer Vodka lanserar en miljösmart, okrossbar PET-flaska som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser.

Premiär är det också för Explorer Ekologisk Gin, som är starten för en rad nya spännande produkter som Pink Gin, Flädergin och Vaniljlikör. Vi e-handlar allt, sippar latte med alternativ mjölk och läser böcker med öronen. Medan robotdammsugaren tar hand om vår smuts och drönarna hovrar, dricker vi Explorer Moscow Mule och kollar Solsidan och Game of Thrones i våra grå liggsoffor.

Explorer vodka med 2010-tals prylar

Explorer Vodka, 700ml

214,00 kr


Explorer vodka är Sveriges mest sålda vodka och har varit en klassiker sedan 60-talet. Explorer Vodka har en ren, mjuk och rund smak med en viss sädeskaraktär och en svag sötma. Vodkan levereras i en i miljövänlig PET-flaska.

Drinkar på Explorer Gin

Klassikern Explorer nu som gin.


Explorer är ett ikoniskt svenskt varumärke. Den klassiska flaskan skapades av Sigvard Bernadotte 1957. Läs mer om historien bakom Explorer som idag innefattar både vodka, gin, shots och färdigblandade cocktails.

Läs mer »