Loureiro – druvsort som förtjänar större uppmärksamhet.

Du känner säkert till den trendiga druvan alvarinho eller albariño som den kallas i Spanien. Men visste du att det finns en besläktad druva från samma område med potential att bli minst lika uppskattad – Loureiro?

Druvan loureiro.

Från norra delen av Portugal och spanska Galicien kommer förutom albariño även druvan loureiro.

Namnet kommer från lagerträdet och du hittar ofta toner av både lagerblad och lagerträdsblomman i loureiroviner. Det inslaget samsas på bästa sätt med både apelsin, acaciablommor och persika. Vi tror att loureiro kommer att bli lika framgångsrik som sin släkting. Kom ihåg var du läste det först!

En dröm till havets frukter

Loureiro passar som handen i handsken till anrättningar av havets frukter, där det gärna får finnas syrlighet från tillagningen eller i tillbehör. Vinet är även en elegant beledsagare till olika getostar.

Om vinerna har lagrats i fat såsom Parcela do Convento kan man gärna möta fatkaraktären genom att grilla eller halstra råvaran. Varför inte servera grillade havskräftor med lime och örtsmör?

Viner av loureiro:

Muros Antigos Loureiro

139,00 kr


Stor, fruktig något blommmig doft med inslag av citron, lime, persika, örter och mineral. Torr, fruktig, krispig smak med en hög men välbalanserad syra och lång elegant eftersmak. Loureiro 100%.

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Aveleda Parcela do Convento

255,00 kr


Aveleda Parcela do Convento har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av citron, passionsfrukt, blommor, snäckskal, och en fläkt av limeskal och lagerblad. Smaken är torr och frisk med fin intensitet och en smakpalett som visar upp både grillad citron, stendamm, passionsfrukt, och ett stråk av limeblad och apelsinskal.

05.06.2023