Nero d'Avola – kungen av blå druvor på Sicilien.

Den blå druvan Nero d´Avola har fått sitt namn, och har med största sannolikhet sitt ursprung i staden Avola som ligger i den sydöstra delen av Sicilien.

Druvklasar av Nero d'Avola

Ursprung och namn från staden Avola

Den blå druvan Nero d'Avola har fått sitt namn, och har med största sannolikhet sitt ursprung, i staden Avola som ligger i den sydöstra delen av Sicilien. Det är den mest odlade druvan på Sicilien med mer än 17 500 hektar, och det innebär att den står för 16% av öns totala vinodlingsareal. Den förekommer mycket sparsamt på andra håll. Men kanske är det en druva för framtiden även för andra områden och länder eftersom druvan gillar värme. En stor fördel med tanke på den globala uppvärmningen.

Klassisk i blandningar, men numer ofta i ensamt majestät

Traditionellt har druvan använts i blandningar av olika druvor från Sicilien, men Nero d'Avola har även sålts för att ge djupare färg till viner i både norra Italien och Frankrike. Sedan 1990-talet har druvan fått stor uppmärksamhet i ensam majestät för sina kraftfulla och välsmakande viner med bra lagringspotential. Det är dock fortfarande vanligt att den förekommer i blandningar med lokala eller internationella druvsorter. Siciliens enda DOCG ( högre ursprungsbeteckning) Cerasuolo di Vittoria är en blandning av Nero d'Avola och Frappato.

Planetas vingård i Noto på Sicilien

En smak och karaktär som ger mersmak

Nero d'Avola ger oftast fylliga viner med en doft och smak av plommon och mörk choklad. Men det går även att finna toner av mörka körsbär, sötlakrits och kryddor. Vinerna har hög strävhet och en medelhög syra. De används med fördel till anrättningar av rött kött, där det gärna får finnas syrliga komponenter, fett eller krämiga komponenter. Varför inte hälla upp Planetas Santa Cecilia till en renkalvfilé med stekta trattkantareller samt en chokladspetsad rödvinssås och en vitlöksdoftande potatisgratäng?

Planeta - en resa genom Sicilien

Vi är stolta över att arbeta med Planeta som är en av öns mest meriterade vinproducenter. Det är en producent som bjuder på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier, Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och klimat. 

Producent med fokus på hållbarhet och socialt ansvar

Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etik. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket långt och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN, där man nått den högsta graden. Man arbetar mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.

En Siciliansk vinlegend har gått ur tiden

Diego Planeta, som grundade vinföretaget Planeta Winery, avled den 19 september 2020 vid en ålder av 80 år. Diego har betytt oerhört mycket för den Sicilianska vinnäringen och var mellan 1973 och 2011 president för det stora kooperativet Settesoli. Kooperativet har mer än 2000 medlemmar och är beläget i Menfi. Under Diegos starka inflytande skedde en kraftig modernisering av den sicilianska vinnäringen och man vände den nedgående trenden för de inhemska druvsorterna såsom Grillo, Nero d'´Avola och Nerello Masacalese. Druvor som under de senaste årtiondena cementerat öns image som en producent av högkvalitativa viner.

Diego Planetas egna vinegendom grundades 1985. Då bestämde sig Diego för att det fanns tillräckligt med kunskap och potential inom familjen för att man skulle kunna driva eget företag med egna vingårdar och egna vinmakare. Släkten Planeta har annars bott och verkat på södra Sicilien i århundraden. De första druvorna planterades just 1985 i Ulmo och 1995 stod vineriet färdigt och den första årgången lanserades. Familjeegendomen, som är en av öns mest kända och framgångsrika, drivs idag av Diegos dotter Francesca och hennes kusiner Alessio and Santi Planeta.

Planeta har flera viner där Nero d'Avola ingår och här är de som finns på den svenska marknaden för tillfället:

Planeta Controdanza

161,00 kr


Vinet har toner av mullbär och plommon, följt av subtila inslag av lagerblad, rökelse och balsamico. Vinet är smakrikt med en harmonisk syra och mjuka tanniner. Vinet är välbalanserat och har ett njutbart avslut.

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola

349,00 kr


Ett härligt vin på 100% Nero d'Avola som verkligen visar druvan kvalitet och lagringspotential. En stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.

Planeta Plumbago Nero d'Avola

179,00 kr


Även här ett vin som helt förlitar sig på druvan Nero d'Avola. Ett mer fruktdrivet och mjukare vin än Santa Cecilia. Vinet har en fin doft som drar åt blå plommon, bigarråer och kakao. Rund och generös med Nero d'Avolas mogna, lätt solbrända frukt, bra syrabalans och ganska snälla tanniner för att vara italienare.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic med pasta och citron

Nytt vin med smak av Sicilien.


Nu lanserar CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic i Systembolagets beställningssortiment. Ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.

Läs mer »