En attraktiv Bordeaux från ypperlig årgång.

Den 25 augusti kommer en ny, attraktiv Bordeaux från Saint-Estèphe till det tillfälliga sortimentet som vi varmt rekommenderar.

Château Lilian Ladouys 2020.

Saint-Estèphe ligger cirka 5 mil norr om staden Bordeaux. Det är den nordligaste kommunen i Médoc som har egen appellation.

Här finner vi slottet Chateau Lilian Ladoys vars historia går tillbaka till 1564. Sedan 2008 ägs egendomen av Jacky och Francois Lorenzetti

År 1850 klassificerades slottet som Cru Bourgeois Supérieur, men 2008 upphöjdes man till Crus Bourgeois Exceptionnel som tydligt visar egendomens kvalitet och potential. Det är endast 14 slott av 249 som har denna högsta klassificering. Klassificeringen gäller fram till årgång 2022, då det revideras igen.

Chateau Lilian Ladoys.
Odlingar runt slottet Chateau Lilian Ladoys i appellationen St. Estèphe i norra Médoc.

Hållbarhet står i främsta rummet

Familjen Lorenzetti arbetar mycket med hållbarhetsfrågor och från 2020 har man påbörjat en konvertering till ekologisk odling. Egendomen innehar även den franska hållbarhetscertifieringen HVE, steg 3.

Vingårdarna omfattar 80 hektar och är planterade med 50 procent merlot, 45 procent cabernet sauvignon, fyra procent petit verdot och en procent cabernet franc

2020 högt klassad årgång i Bordeaux

Årgången 2020 är tillsammans med 2018 och 2019 en trio med mycket bra viner från Bordeaux. Under 2020 hade Bordeaux en mild och blöt vår med efterföljande högvärme under sommaren och hösten. Resultatet blev små koncentrerade druvor och balans mellan fruktsyra och tanniner. Allra bäst lyckades egendomar med hög andel lerjord och kalksten.

Ett ypperligt vin vid det dukade bordet

Chateau Lilian Ladoys 2020 är ett kraftfullt vin som lagrats ett år och fyra månader i franska ekfat om 225 liter, varav 40 procent var nya. Det kan med fördel avnjutas idag, men är också en mycket god investering för framtida smakupplevelser.

Vid det dukade bordet trivs vinet ypperligt med en rosastekt köttbit som tillagats med kärlek och serveras med hasselbackspotatis, gräddstuvad stensopp och en rödvinssås där man låter några svarta vinbär och några bitar mörka plommon koka med för aromspeglingens skull.

Bon appetit!