Vita Bordeauxviner att lagra från Pessac-Léognan.
André Lurton har betytt oerhört mycket för Bordeaux som vinområde och inte minst för den finaste appellationen för torra vita viner: Pessac-Léognan.
Läs mer »Den 25 augusti kommer en ny, attraktiv Bordeaux från Saint-Estèphe till det tillfälliga sortimentet som vi varmt rekommenderar.
Saint-Estèphe ligger cirka 5 mil norr om staden Bordeaux. Det är den nordligaste kommunen i Médoc som har egen appellation.
Här finner vi slottet Chateau Lilian Ladoys vars historia går tillbaka till 1564. Sedan 2008 ägs egendomen av Jacky och Francois Lorenzetti
År 1850 klassificerades slottet som Cru Bourgeois Supérieur, men 2008 upphöjdes man till Crus Bourgeois Exceptionnel som tydligt visar egendomens kvalitet och potential. Det är endast 14 slott av 249 som har denna högsta klassificering. Klassificeringen gäller fram till årgång 2022, då det revideras igen.
Familjen Lorenzetti arbetar mycket med hållbarhetsfrågor och från 2020 har man påbörjat en konvertering till ekologisk odling. Egendomen innehar även den franska hållbarhetscertifieringen HVE, steg 3.
Vingårdarna omfattar 80 hektar och är planterade med 50 procent merlot, 45 procent cabernet sauvignon, fyra procent petit verdot och en procent cabernet franc
Årgången 2020 är tillsammans med 2018 och 2019 en trio med mycket bra viner från Bordeaux. Under 2020 hade Bordeaux en mild och blöt vår med efterföljande högvärme under sommaren och hösten. Resultatet blev små koncentrerade druvor och balans mellan fruktsyra och tanniner. Allra bäst lyckades egendomar med hög andel lerjord och kalksten.
Chateau Lilian Ladoys 2020 är ett kraftfullt vin som lagrats ett år och fyra månader i franska ekfat om 225 liter, varav 40 procent var nya. Det kan med fördel avnjutas idag, men är också en mycket god investering för framtida smakupplevelser.
299,00 kr
Detta läckra Bordeaux-vin består av cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och cabernet franc. I doften finner du en tydligt rostad fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, mörk choklad, ceder, plommon, tobak och vanilj. Smaken är nyanserad och fruktig med kakao, plommon, ceder, mörka körsbär, peppar och kaffe.
Vid det dukade bordet trivs vinet ypperligt med en rosastekt köttbit som tillagats med kärlek och serveras med hasselbackspotatis, gräddstuvad stensopp och en rödvinssås där man låter några svarta vinbär och några bitar mörka plommon koka med för aromspeglingens skull.
Bon appetit!
André Lurton har betytt oerhört mycket för Bordeaux som vinområde och inte minst för den finaste appellationen för torra vita viner: Pessac-Léognan.
Läs mer »När det kommer till mousserande viner är Champagne kanske den mest kända regionen. Men det finns också andra pärlor att upptäcka, och en av dem är Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut.
Läs mer »Lär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.
Läs mer »Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer »