Gör en vertikalprovning hemma med Faustino I Gran Reserva.

Just nu finns det tre årgångar av Faustino I Gran Reserva mellan 1987 och 2010. En unik möjlighet till en vertikalprovning hemma med vintresserade vänner.

Årgångar 2010, 2001 och 1987 av Faustino I Gran Reserva på köksbord

Nu finns det tre årgångar av Faustino I Gran Reserva på Systembolaget med ett spann från 1987 till 2010 och därigenom en unik möjlighet till en exklusiv vertikalprovning. Så samla vännerna och planera in en egen vinprovning och middag redan idag.

Följ hur vinerna utvecklas

Några av de mest givande vinprovningarna är vertikalprovningar, det vill säga när man provar samma vin från olika årgångar. Att kunna upptäcka de olika årgångarnas unika karaktär, och samtidigt se hur vinerna utvecklar sig med lagring och ålder, är både intressant och utvecklande. Årgång 1987 och 2001 finns just nu i beställningssortimentet och årgång 2010 finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Så varför inte bjuda in några vänner till en givande och intressant vinprovning? Du kan enkelt räkna med 8-10 personer per flaska och kanske några extra flaskor av årgång 2010 som sen avnjuts med en god varmrätt efter provningen. 

Tre hyllade årgångar från Faustino 

De officiella vinmyndigheterna i Rioja klassificerar varje årgång och det är endast 17 årgångar de senaste 100 åren som fått det högsta betyget Excelente. Årgångarna 2001 och 2010 är bland dessa år, då vädergudarna verkligen var på sitt bästa humör medan 1987 har den näst högsta klassen Muy Buena.

Vad det gäller omdömen från vinjournalister så tyckte vinmagasinet Decanter att Bodega Faustino var den vinproducent som lyckats allra bäst med årgången 1987. Om vi tittar på 2001 fick den välgjorda årgången bland annat hela 94 poäng av den erkända vinjournalisten James Suckling.

Årgången 2010 är kanske den bästa sedan det legendariska Riojaåret 1964. Med tanke på det får man säga att priset är mycket fördelaktigt och det bekräftas av tidningen Allt om Vin som gav vinet en FYND-stämpel.  

Tre årgångar av Faustino I Gran Reserva:

Faustino I Gran Reserva 2011

189,00 kr


Det yngsta vinet från 2010 har en tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande

Faustino I Gran Reserva 2001

863,00 kr


Årgången från 2001 har en medelfyllig smak med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, röda och mörka frukter. Vinet har fin spänst, bra balans och lång behaglig eftersmak.

Börja med den äldsta årgången

Det finns olika åsikter i vilken ordning vinerna ska provas i en vertikalprovning. Vi föredrar att prova den äldsta först och att avsluta med den yngsta. Bodegas Faustino rekommenderar också att börja med den äldsta årgången och arbeta sig nedåt så vi rekommenderar att ni gör detsamma.

Det är verkligen intressant att när du slutligen provat årgång 2010 att sedan gå tillbaks till de äldre årgångarna igen. Då hittar du ofta nya nyanser och aromer i vinerna. 

Mogna viner med utmärkta lagringsegenskaper 

Förstklassiga Riojaviner som Faustino I Gran Reserva 2010 är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när de lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. De flaskor som nu kommit till Sverige kan inte ha lagrats under bättre förhållanden. I Faustinos svala källare är det perfekta förutsättningar både vad det gäller temperatur och luftfuktighet.

Både som sällskapsvin och till det dukade bordet 

Detta mjuka och behagliga vin från Bodegas Faustino Martinez har verkligen åldrats med behag och är fantastiskt gott avnjuta som det är, men vinet passar även att para till middagen efter provningen. Laga gärna till eleganta kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören. Man kan med gärna möta de mogna aromerna i vinerna genom att låta torkad svamp eller soltorkade tomater vara en komponent i såsen. Längst ner listar vi förslag på flera recept som passar till Riojan. 

Riojas mest populära Gran Reserva 

Bodegas Faustino I Gran Reserva produceras bara de årgångar som har tillräcklig hög kvalitet och Faustinos viner släpps mycket senare på marknaden jämfört med andra bodegors i Rioja. Den aktuella årgången i det ordinarie sortimentet som nyligen rullat ut till Systembolagets hyllor är från 2010. Faustino I är så populär att den står för 34% av Riojas totala Gran Reserva försäljning. Den välkända etiketten pryds av en målning av Rembrandt och föreställer hans vinhandlare i Amsterdam, Nicolaes van Bambeeck.