Gör en vertikalprovning hemma med Faustino I Gran Reserva.

Just nu finns det flera årgångar av Faustino I Gran Reserva att få tag på. En unik möjlighet till en vertikalprovning hemma med vintresserade vänner.

Vertikalprovning av 3 olika årgångar av Faustino I Gran Reserva.

Nu finns det flertalet årgångar av Faustino I Gran Reserva på Systembolaget med ett spann från 1964 till 2011 och därigenom en unik möjlighet till en exklusiv vertikalprovning. Så samla vännerna och planera in en egen vinprovning och middag redan idag.

Följ hur vinerna utvecklas

Några av de mest givande vinprovningarna är vertikalprovningar, det vill säga när man provar samma vin från olika årgångar. Att kunna upptäcka de olika årgångarnas unika karaktär, och samtidigt se hur vinerna utvecklar sig med lagring och ålder, är både intressant och utvecklande. Årgång 1987 och 2001 finns just nu i beställningssortimentet och årgång 2011 finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Så varför inte bjuda in några vänner till en givande och intressant vinprovning? Du kan enkelt räkna med 8-10 personer per flaska och kanske några extra flaskor av årgång 2011 som sen avnjuts med en god varmrätt efter provningen. 

Tre hyllade årgångar från Faustino 

De officiella vinmyndigheterna i Rioja klassificerar varje årgång och det är endast 17 årgångar de senaste 100 åren som fått det högsta betyget Excelente. Årgångarna 2001 och 2011 är bland dessa år, då vädergudarna verkligen var på sitt bästa humör medan 1987 har den näst högsta klassen Muy Buena.

Vad det gäller omdömen från vinjournalister så tyckte vinmagasinet Decanter att Bodega Faustino var den vinproducent som lyckats allra bäst med årgången 1987. Om vi tittar på 2001 fick den välgjorda årgången bland annat hela 94 poäng av den erkända vinjournalisten James Suckling.

Årgången 2011 har fått 93 poäng av James Suckling samt erhållit en Gold Medal i Rioja Masters Drink Business. I Sverige har tidningen Livets Goda hunnit prova den nya årgången där den tilldelas 91 poäng med följande kommentar:

”Bland vinvärldens mest välkända flask- och etikettsutföranden finner vi den tidlösa Riojafirman Faustino Martínez ikoniska metalltrådsinlindade Gran Reserva Faustino I som varit med sedan 1968. Vinet är år ut och år in bland Systembolagets mest pålitliga rödvinsköp under tvåhundringen och den nya årgången 2011 som vi nu har i våra glas ger oss ingen anledning att avvika från påståendet”.


Tre årgångar av Faustino I Gran Reserva:

Faustino I Gran Reserva 2011

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Faustino I Gran Reserva 2001

899,00 kr


Årgången från 2001 har en medelfyllig smak med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, röda och mörka frukter. Vinet har fin spänst, bra balans och lång behaglig eftersmak.

Faustino I Gran Reserva 1987

1299,00 kr


Den äldsta årgången från 1987 har en elegant och mjuk smak med fina inslag av torkade frukter som apelsin och körsbär, svart te, fat, svampskog, läder, tobak och ceder. Vinets eftersmak är väldigt lång och vinet är oerhört vitalt för sin ålder.

Börja med den äldsta årgången

Det finns olika åsikter i vilken ordning vinerna ska provas i en vertikalprovning. Vi föredrar att prova den äldsta först och att avsluta med den yngsta. Bodegas Faustino rekommenderar också att börja med den äldsta årgången och arbeta sig nedåt så vi rekommenderar att ni gör detsamma.

Det är verkligen intressant att när du slutligen provat årgång 2011 att sedan gå tillbaks till de äldre årgångarna igen. Då hittar du ofta nya nyanser och aromer i vinerna. 

Mogna viner med utmärkta lagringsegenskaper 

Förstklassiga Riojaviner som Faustino I Gran Reserva 2011 är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när de lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. De flaskor som nu kommit till Sverige kan inte ha lagrats under bättre förhållanden. I Faustinos svala källare är det perfekta förutsättningar både vad det gäller temperatur och luftfuktighet.

Både som sällskapsvin och till det dukade bordet 

Detta mjuka och behagliga vin från Bodegas Faustino Martinez har verkligen åldrats med behag och är fantastiskt gott avnjuta som det är, men vinet passar även att para till middagen efter provningen. Laga gärna till eleganta kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören. Man kan med gärna möta de mogna aromerna i vinerna genom att låta torkad svamp eller soltorkade tomater vara en komponent i såsen. Längst ner listar vi förslag på flera recept som passar till Riojan. 

Riojas mest populära Gran Reserva 

Bodegas Faustino I Gran Reserva produceras bara de årgångar som har tillräcklig hög kvalitet och Faustinos viner släpps mycket senare på marknaden jämfört med andra bodegors i Rioja. Den aktuella årgången i det ordinarie sortimentet som nyligen rullat ut till Systembolagets hyllor är från 2011. Faustino I är så populär att den står för 34% av Riojas totala Gran Reserva försäljning. Den välkända etiketten pryds av en målning av Rembrandt och föreställer hans vinhandlare i Amsterdam, Nicolaes van Bambeeck.