Ken Forrester – en ikon i Stellenbosch.

Det är med stor glädje vi välkomnar några riktigt fina viner från Ken Forrester Vineyards i Sydafrikanska Stellenbosch.

Ken Forrester, 3 flaskor.

I Sydafrikas mest kända vinregion Stellenbosch finner man vid foten av berget Helberberg den mycket erkända vinproducenten Ken Forrester Vineyards.

Egendomen har funnits i Ken Forrester ägo sedan 1994, men farmen grundades redan 1689. Vinerna är mångfaldigt prisbelönta och filosofin är att på ett hållbart sätt ta fram hantverksmässiga, prisvärda och personliga viner som passar till ett brett spektrum av olika maträtter.

En innovativ och dynamisk vinmakare

Det händer mycket i den sydafrikanska vinregionen Stellenbosch. Det pågår en vinrevolution i området där den nya generationens vinmakare bidrar med ett nytänkande vad det gäller både vinstilar och vinmakeri.

Men så finns det också gamla etablerade vinmakare som under lång tid fört utvecklingen framåt. Det är ingen tvekan om att Ken Forrester flyttat fram gränserna för vad Stellenbosch kan göra i vinväg. Ken har alltid älskat känslan av att gå sin egen väg.

Under en period arbetade Ken i Loire och den inspirationen gjorde att han under 1990-talet satte chenin blanc på kartan i Stellenbosch. Det är ingen underdrift att säga att Ken Forrester är världsberömd för sina viner av chenin blanc.

Ken Forrester, Stellenbosch, Sydafrika.
FMC är namnet på ett av Ken Forresters mest prisbelönta viner.

The FMC bland världens främsta chenin blanc-viner

Första årgången av The FMC var 2000 och den fick genast mycket stor uppmärksamhet. I dag är The FMC utan tvekan en ikonisk sydafrikansk tolkning av chenin blanc. Receptet är mycket låga skördeuttag från gamla, knotiga stockar samt en mycket selektiv skörd där man går igenom vingården hela 7-8 gånger under en 4-5 veckorsperiod. Vid de senare skördarna kan en hel del druvor vara påverkade av botrytis. Vinet jäser och lagras i 400-litersfat av fransk ek.

FMC står för Forrester Meinert Chenin eftersom vinet är ett fruktbart samarbete mellan Ken Forrester och vinmakaren Martin Meinert. Dock finns en mindre officiell förklaring att förkortningen faktiskt kommer från en vinmässa. Det var en vinjournalist som återkom till Ken Forrester bord med sitt entourage och ville att även de skulle få prova The FMC. När Ken var helt oförstående sade journalisten högt och tydligt. ” The Fucking Marvelous Chenin”.

Ken Forrester The FMC

520,00 kr


Chenin blanc-vinet Ken Forrester The FMC 2020 har en en intensiv och nyanserad doft med inslag av honung, bakade äpplen, torkad aprikos, kryddor och brioche. Smaken presenterar en bred palett av honung, honungsmelon, bakade äpplen, fat, kanderade apelsinskal, kryddor och vanilj.

Nyanserad och prisvärd chenin blanc

Här har vi ytterligare en mycket välgjord chenin blanc där vinets fruktighet samspelar på bästa sätt och i harmoni med tonerna från fatlagringen. Ett ypperligt sällskapsvin som även trivs som fisken i vattnet vid det dukade bordet. Använd gärna till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter eller till ljust kött. Varför inte servera baconlindade majskycklingbröst med smörstekt ostronskivling, samt äppelklyftor bräserade i fransk cider? Till det kan serveras en gräddig vitvinsås och råstekt potatis.

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc

189,00 kr


Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc har en djup doft med inslag av solmogen melon, bakade äpplen, kryddor och, bivax. Smaken är torr och lång med fina toner av bakade äpplen, melon, kryddor, fat, vanilj och stendamm. Vinet har en fin balans mellan fat och fruktighet.

En Rhône-blend som ger mersmak

Renegade var en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och när man provar årgång 2017 så är det ingen tvekan om att detta är ett skickligt hantverk. Vinet består av 42 procent shiraz, 40 procent mourvèdre och 18 procent grenache. Efter jäsning i öppna jäskar förs vinet till franska ekfat (som använts två eller tre gånger tidigare) där de lagras under 18 månader.

Ken Forrester Renegade

209,00 kr


Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och består av 42% shiraz, 40% mourvèdre och 18% grenache. Vinet har en doft med inslag av mörka och röda frukter, fat, torkade örter och svampskog. Smaken har toner av mörka frukter, torkade blåbär, fat och kryddor.