Las Moras Gran Syrah 2019 – ett vin som når höga höjder.

Nu välkomnar vi en utvald och attraktiv argentinsk syrah som lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment, för tredje året i rad.

Las Moras Gran Syrah 2019.

ÅRGÅNG 2019 ÄR SLUTSÅLD!

Den 14 april lanserar Systembolaget åter en årgång av det attraktiva vinet Gran Syrah, och denna gång är det den välgjorda 2019. Det är producenten Finca Las Moras som ligger bakom detta maffiga och välsmakande rödvin.

Finca Las Moras vackra vingårdar med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är landets näst största vindistrikt, beläget norr om Mendoza och det står för cirka 25 procent av landets produktion. Framförallt har området de senast åren fått stor uppmärksamhet för sina syrahviner.

Gran Syrah 2019 har fått ett mycket fördelaktigt pris på den svenska marknaden och har en smak och kvalitet som väl speglar områdets potential.

Hög höjd ger mjuka tanniner och nyans

Finca Las Moras har cirka 1.400 hektar av vingårdar planterade i de tre dalarna Pedernal (1.350 m.ö.h), Zonda (950 m.ö.h) och Tulum som ligger 650 meter över havet. Den höga höjden ger ett svalt klimat och en längre mognadscykel som gör att druvan får fina mogna tanniner och en nyansrik smakprofil. Ytterligare komplexitet får man genom att blanda druvor från utvalda vingårdar belägna i samtliga tre dalar.

Druvorna skördas för hand och selekteras redan i vingården. Jäsning sker med hjälp av den naturliga jästen i roterande jästankar. Vinet lagras ett och ett halvt år på en kombination av nya franska och amerikanska ekfat.

Finca Las Moras vingård.
Vingård hos Las Moras.

Årgång 2019 högt klassad i Argentina

Årgång 2019 visade upp en kall vinter och en torr sommar, och viner som överlag erbjuder bra balans och koncentration. Många odlare anser att det är årtiondets bästa årgång. Las Moras Gran Syrah är utmärkt god att avnjuta redan idag, men kan även lagras och utvecklas för framtida smakupplevelser. Om man vill prova en äldre årgång av vinet finns årgång 2014 tillgängligt i beställningssortimentet.

Gran Syrah är ett vin som klarar sig mycket väl på egen hand, men är även en taktfast och uppskattad partner till vällagade kötträtter samt utvalda ostar. Varför inte rosastekt ryggbiff med rödvinsky smaksatt med voatsiperiferypeppar och färska björnbär. I bakgrunden på lagom ljudnivå en argentinsk tango och kvällen är räddad.

I framkant vad det gäller hållbar odling

Det torra klimatet ger ypperligare förutsättningar för ekologisk och hållbar odling och här ligger Finca Las Moras i framkant. Man odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på syrah, malbec, viognier, chardonnay och sauvignon blanc. Moras betyder mullbär på spanska och eftersom det kring vingårdarna växer rikligt av dessa träd har de fått ge vinfirman dess namn. För övrigt blev Finca Las Moras år 2013 utsedd till årets vinproducent i Argentina.

Druvan Syrah som är en spontan korsning mellan den gröna druvsorten mondeuse blanche och den blå dureza har sitt ursprung i departementet Isère i sydöstra Frankrike. Det finns totalt cirka 190.000 hektar i världen och det innebär att den hamnar på en sjätteplats bland världens druvsorter. Om vi tittar närmare på just Argentina så odlas det 11.797 hektar och det innebär 10,2 procent av de blå druvorna. Nu har ni möjlighet att prova en syrah från druvans mest ryktbara ursprung i Argentina, San Juan.

Las Moras Gran Syrah

189,00 kr


Las Moras Gran Syrah 2019 är ett nyanserat vin med doft av kryddor, cederträ och torkad mörk frukt. Smaken är fyllig med inslag av fat, tobak, kryddnejlika, torkade björnbär och fikon med ett bra avslut.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »