Resan till en ekologisk vinodling

folk o folk beger sig till den pittoreska byn Bergheim för att träffa vinproducenten Gustave Lorentz, som 2009 påbörjade en konvertering från konventionell till ekologisk odling.

Häst i Gustave Laurentz vingård i Bergheim

Öster om den mäktiga bergskedjan Vogeserna finner man det frodiga vinodlingsområdet Alsace. Vi beger oss till den pittoreska byn Bergheim där vi stämt träff med vinproducenten Gustave Lorentz, som 2009 påbörjade en konvertering från konventionell till ekologisk odling. Eftersom en sådan anpassning tar tre år är 2012 den första årgången med eko-certifiering.

Det är tidigt på morgonen och daggen syns fortfarande på gräset som växer mellan vinrankorna. Men den kommer snart vara ett minne blott då solen skiner mot en klarblå himmel. Det är sällan dåligt väder i Alsace då de tunga regnmoln som kommer västerifrån släpper sin nederbörd innan det höga bergsmassivet. Detta ger förutsättningar för fullmogna druvor utan röta eller mögelsjukdomar och därigenom extra gynnsamt för ekologiska odlingsmetoder. Det är idag 14,2% av arealen i Alsace som odlas ekologiskt och 275 producenter som är certifierade. Vi tar pulsen på Pascal Schielé från Gustave Lorentz hur de upplevt övergången till ekologisk odling.

Varför tog ni beslutet att bli ekologiska?

- Vi ville sluta med användandet av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel för att värna om naturen men också om hälsan hos våra vingårdsarbetare. Vårt mål var också att göra våra viner mer personliga och att de till fullo speglar sitt ursprung. Med ekologisk odling får jorden ett rikare mikrobiologiskt liv och rötterna söker sig längre ner för att nå mineraler.

Har ni märkt någon skillnad i vingården och i druvorna sedan ni blev ekologiska?

- Det märks att det finns mera liv i och runt vingården, framförallt vad det gäller insekter men också fåglar och andra djur. Vad det gäller skörden har vi märkt att kvaliteten på druvorna har blivit mera homogen oavsett olika väderförhållandena. Till en början var vi rädda för att få mer ruttna druvor men så har inte blivit fallet.

Har ni märkt någon skillnad i era viner efter att ni blivit ekologiska?

- Vår vinmakare har noterat att vinerna har något högre syra än tidigare. Vi upplever också att de har blivit mer aromatiska och med mer smakkoncentration.

Hur påverkar ekologisk odling skördens storlek?

- Skördens storlek har minskat med 15-20% och olyckligtvis går det inte att höja priserna för att helt täcka denna produktionsminskning. Ekologisk odling kräver också 30% mer arbete i vingården. Så om man tänker rent ekonomisk är det svårt att motivera. Men det här ett beslut som till en större del kommer från hjärtat.

Gustave Lorentz Riesling Evidence, Ekologisk

175,00 kr


Doften är frisk med toner av citrus, vita blommor och en touch av petroleum. Smaken är mycket frisk, torr och elegant med citrus och mineral.

Vinet passar utmärkt till skaldjur, elegantare fiskrätter samt getost. Varför inte en ugnsbakad hälleflundra med rieslingsås och grillad grön sparris?

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

199,00 kr


Pinot Noir har haft en enorm kvalitetsutveckling under det senaste årtiondet. Det får vi verkligen ett exempel på här där de rödfruktiga tonerna elegant möter kryddigheten från fatlagringen, och glädjande nog umgås tillsammans på bästa sätt genom hela eftersmaken.

Gustave Lorentz Pinot Gris Evidence, Ekologiskt

175,00 kr


Vinet har en elegant kryddighet med lätt vaxiga toner i doften. Smaken är torr och frisk med lätt vaxighet, friska röda äpplen, mandarin, mineral och en fräsch grapeton i avslutet.

Vinet är perfekt att servera tillsammans med medelkraftiga och kraftigare fiskrätter eller till vegetariskt. Exempelvis en grillad laxkotlett med ratatouille.