Alvarinho - trendig druva på allas läppar.
Vi djupdyker ner i den trendiga druvan Alvarinho och Albariño som den också kallas beroende på var du befinner dig.
Läs mer »I slutet av veckan lanseras det nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi har djupdykt och hittat sju spännande köp som vi varmt rekommenderar.
I november lanseras två viner av den goda årgången 2022 från Domaine Font de Courtedune. Först ut är 1200 flaskor Côtes du Rhône Villages från gamla knotiga stockar. I glaset finner vi ett kryddigt, charmigt och josigt rödfruktigt vin med smak med silkeslena tanniner med inslag av körsbär, garrigue, lakrits, peppar och färska lagerblad.
Domaine Font de Courtedune beskrivs ofta som urtypen av vad uttrycket en gömd pärla syftar på, men med tanke på takten de rasslar av hyllorna på Systembolaget är det kanske en gammal sanning. Familjevineriet i tredje generationen drivs idag av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar för vingårdsarbetet medan Caroline axlar manteln som vinmakare.
Egendomen omfattar 35 hektar, varav 3,5 ligger i Châteauneuf-du-Pape och resterande del i närheten. I Châteauneuf-du-Pape är marken fördelad på fem vingårdar varav 40 procent är från appellationens mest prestigefyllda vingård Rayas. Vinet görs av grenache och syrah från äldre stockar, ett stenkast från Châteauneuf-du-Pape och lagras på cementtankar, vilket ger ett fruktrent uttryck. Vinet lanseras den 1 november.
Peter Sisseck, skaparen av vinerna, behöver ingen större introduktion. Efter lanseringen av Pingus i mitten på 90-talet blev han snabbt en av vinvärldens stora personligheter och har bara ökat i anseende under åren.
Druvorna till Flor de Pingus plockas från många små lotter nära La Horra, i hjärtat av Ribera del Duero. Vinstockarna är delvis mycket gamla och delvis unga. Vinet har lagrats i franska ekfat varav 20 procent är nya. Druvorna skördades i mitten och slutet av september. Flor de Pingus 2021 bjuder på en mycket rik, komplex doft med inslag av röda bär, körsbär, plommon, ceder, vanilj och choklad. Fyllig, fruktig smak med välbalanserad fatkaraktär och silkeslena tanniner. Lång eftersmak.
998,00 kr
Mycket rik komplex doft med inslag av röda bär, körsbär, plommon, ceder, vanilj och choklad. Fyllig fruktig smak med välbalanserad fatkaraktär och silkeslena tanniner. Lång eftersmak. Druvor: Tempranillo 96%, garnacha 4%.
Psi togs fram 2007 i ett samarbete mellan Bodegas y Viñedos Alnardo och Peter Sisseck. Vingårdarna odlas enligt biodynamiska principer. Psi är den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet. Psi är en uppvisning i Peter Sissecks förmåga att ta fram det bästa ur druvorna, jorden och klimatet till en fantastisk helhet. Druvorna kommer från 600 olika lägen runt om 21 byar. Skörden ägde rum mellan 22 september och 4 oktober. Druvorna krossades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i ståltank. Ungefär tre veckors maceration. Efter pressning följde spontan malolaktisk jäsning. 75 procent av vinet har lagrats 15 månader i stora ekfat och tankar om 6.000-11.500 liter. Resterande 25 procent har lagrats i franska ekfat, varav 3 procent var nya fat.
Fruktig och aromatisk doft av björnbär, plommon, jordgubbar, viol, örter och mineral. Smaken är elegant, djup och intensiv med en välbalanserad syra, sammetslena tanniner och en elegant fatkaraktär. Lång harmonisk eftersmak.
1998 släppte Anselmo Mendes sitt första vin, Muros de Melgaço Alvarinho, från den egna egendomen Quinta da Torre i Monção, Vinho Verde i norra Portugal. Resten är historia och nu är det dags för årgång 2022 som bjuder på en fin fruktig doft med inslag av citrus, mineral, örter, äpplen, vanilj och kryddor. Torr, elegant, koncentrerad, krispig och nyanserad smak. Lång harmonisk eftersmak.
Anselmo Mendes är framgångssagan från norra Vinho Verde och bygger på hängivet arbete i vingårdarna och en stor passion för att skapa kvalitetsviner av de inhemska druvsorterna med ett tydligt fokus på hållbarhet. Tack vare sina ansträngningar och passionerade arbete har Anselmo Mendes fått det charmerande smeknamnet ”Mr Alvarinho.” Druvorna till vinet kommer från de egna vingårdarna i regionerna Monção och Melgaço. Två regioner som ligger omgivna av bergen längs den spanska gränsen som i sin tur skyddar vingårdarna från de kalla havsvindarna. Vinet har lagrats sex månader på sin jästfällning i 225-liters franska ekfat, och kan drickas ungt men kan även lagras.
229,00 kr
Fruktig doft med inslag av citrus. mineral. örter, äpplen, vanilj och kryddor. Torr, elegant, koncentrerad, krispig och nyanserad smak. Lång harmonisk eftersmak. Druvor: 100% alvarinho.
I Hemel-en-Aarde Valley finner du Restless River, vars vingårdar har ett helt unikt mikroklimat för Sydafrika. Tack vare dess höga altitud och svala vindar som uppstår från den lokalt kända havsströmmen Cape Doktor. Egendomen som drivs av familjen Wessels levererar några av landets bästa viner. I Ava Marie Chardonnay 2021 finner vi en aromatisk doft med inslag av solmogen citrus, smör, lime, stenfrukt, bivax, bröd, kryddor, smörkola och mineral. Smaken är torr, komplex och kraftfull, men välbalanserad med en fin fruktsyra. Lång harmonisk eftersmak.
Druvorna skördas för hand. De läggs i hela klasar i en Vaslin-press från 1976 och pressas skonsamt under fyra timmar. Musten får sedan vila över natten innan den flyttas över till en kombination av franska ekfat och italienska amforor av terrakotta där den får spontanjäsa.
Vinet har lagrats 12 månader på sin jästfällning i en kombination av franska ekfat av olika storlek, varav 10 procent nya fat, samt italienska amforor. Sedan ytterligare tre månader i ståltank.
Burn Cottage är en 28 hektar stor egendom i världens sydligaste vinregion, Central Otago, som ligger på Nya Zeelands sydö. I Burn Cottage Moonlight Race Pinot Noir 2022 finner vi en intensiv och uttrycksfull pinot noir där en doftmix av röda körsbär och plommon samt kryddiga toner och ett örtigt stråk samsas på bästa sätt. Smaken är lång och välbalanserad med fina toner av röda frukter och bär samt kryddor och örter.
När det äkta paret Marquis och Dianne Sauvage först hörde talas om egendomen bodde de i Australien, men drömde om att starta en egen vingård. De besökte därför flera vinregioner på Nya Zeeland och slogs både av Central Otagos extraordinära skönhet och av regionens viner. Platsen var mycket eftertraktad i regionen, dels på grund av sitt insynsskyddade läge, dels för att den är omgiven av stora kullar som ger lä från både sydliga och nordliga vindar, men så långt tillbaka som man kunde minnas hade platsen då använts som betesmark för får.
2003 planterade de sina första pinot noir-rankor. Idag är de ekologiskt certifierade av BioGro och de har redan från början odlat sina vingårdar enligt biodynamiska principer. Idag är egendomen ett blandjordbruk, med tio hektar vingårdar, boskap, höns, bikupor, olivlundar och naturlig nyzeeländsk flora och fauna. Biodynamisk mångfald är en av Burn Cottages hörnstenar. Förutom pinot noir odlar Burn Cottage mindre volymer av grüner veltliner och riesling.
Druvorna kommer från vingårdarna Burn Cottage (40 procent), Sauvage (34 procent) och Sappa (26 procent). Kombinationen av de tre lägena ger ett klassiskt uttryck för Central Otago. Fem procent av druvorna behölls som hela klasar och resten avstjälkades efter sortering för hand. Jäsningen och macerationen varade i genomsnitt 18 dagar. Vinet lagrades i franska ekfat från tunnbindarna Damy, Mercurey och Sylvain. 20 procent av ekfaten var nya.
429,00 kr
Ett uttrycksfullt vin med smak av röda körsbär och plommon samt kryddiga toner och ett örtigt stråk.
För älskare av Rhôneviner så klingar förmodligen Domaine Rostaing bekant. Dels för att de har några av de bästa växtplatserna i Côte Rôtie, och dels för att de är en av de första odlarna i appellationen som började buteljera under egen etikett. Idag har Domaine Rostaing kultstatus och vinerna är eftersökta i världen över.
I Côte-Rôtie Ampodium 2021 finner vi en fruktig och kryddig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, skogsbär, blåbär, peppar, svarta oliver, lakrits, kaffe och kryddor. Smakrikt och kraftfullt med en balanserad tanninstruktur och en lång eftersmak.
Det hela började med René Rostaing som var en pionjär inom appellationen och fick ärva några av de bästa parcellerna inom Côte Rôtie från sin svärfar, Albert Dervieux, och sin farbror, Marius Gentaz. Denna samling vingårdar gjorde René snabbt till ett betydande namn i området. Under de kommande 25 åren skapade han mästerliga viner som hedrade arvet från hans berömda förfäder. Idag drivs den 10 hektar stora egendomen av René Rostaings son, Pierre, som tog över 2015.
Vinerna härifrån är traditionella med mycket stjälkar och liten del nya fat. Utöver Côte Rôtie så gör de även viner från en kalkstensplatå i Côteaux du Languedoc utanför Nîmes, vingårdarna här ligger cirka 150 meter högre än Chateauneuf-du-Pape, vilket ger en markerad fräschör till vinerna. Puech Noble bär Rostaings signatur men är mer lättillgängliga i sin ungdom och erbjuder mycket vin för pengarna.
669,00 kr
Fruktig och kryddig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, skogsbär, blåbär, peppar, svarta oliver, lakrits, kaffe och kryddor. Smakrikt och kraftfullt med en balanserad tanninstruktur och en lång eftersmak. Druvor: 100 procent syrah.
Vi djupdyker ner i den trendiga druvan Alvarinho och Albariño som den också kallas beroende på var du befinner dig.
Läs mer »När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.
Läs mer »Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?
Läs mer »Viner på druvan Pinot Noir kan vara dyra, inte minst från Bourgogne. Lär dig mer om druvan Pinot Noir och på tips om goda Pinot Noir-viner att köpa på Systembolaget.
Läs mer »