Tysk pinot noir med furstlig kvalitet.

Nu lanseras en mycket välgjord spätburgunder (pinot noir) från familjen Fürst i Franken. Vinet lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 26/1 och det speglar på bästa sätt områdets potential för viner av den nobla druvan pinot noir.

Weingut Rudolf Fürst Bürgstadter Spätburgunder.

Vinet Bürgstadter Spätburgunder 2021 från Weingut Rudolf Fürst kommer från druvor som handskördas med en mycket strikt selektion. Vinet jäser med hjälp av den naturliga jästen i stora ektankar. Det lagrades sedan under ett och halvt år i 228 liters ekfat från Bourgogne.

Vinet har en attraktiv doft där kryddorna från faten samsas på ett harmoniskt sätt med toner av körsbär, jordgubbar, nougat, pomerans och örtkryddor. Smaken visar upp en ypperlig längd och intensitet och här finner man allt man förväntar sig av en välgjord pinot noir.

Anrik vinfamilj med viner av toppkvalitet

Familjen Fürst har odlat vin i det tyska vinområdet Franken sedan 1638, men det var när Paul och Monica Fürst tog över som en ny imponerande kvalitetsinriktning tog vid. Paul var en pionjär vad det gäller duvan pinot noir i området och tillsammans med några kollegor utbytte man erfarenhet med namnkunniga pinot noir-producenter i både i Bourgogne, Oregon och Schweiz.

Det nya vineriet som anlades 2010 ligger mitt i vingården Centgrafenberg, intill byn Miltenberg. Egendomen omfattar idag 21 hektar varav 60 procent är planterad med pinot noir. Övriga druvor är früburgunder (pinot noir précoce), riesling, pinot blanc, chardonnay, zweigelt och domina.

Sebastian Fürst en dynamisk vinmakare

Paul och Monicas son Sebastian anslöt sig till familjeföretaget 2007 efter omfattande studier i både vitikultur och oenologi. Han hade även med sig erfarenhet från både Bourgogne, Alsace, Spanien, Sydafrika samt andra namnkunniga egendomar i Tyskland. År 2018 tog Sebastian och hans fru Isabel över ansvaret för egendomen, men det är fortfarande ett tätt samarbete mellan far och son för att driva de högt ställda kvalitetsambitionerna vidare.

Miltenberg, Tyskland.
Vingården Centgrafenberg ligger nära den pittoreska byn Miltenberg.

VDP – en säker kvalitetsstämpel

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) är en förening av Tysklands mest ambitiösa vinproducenter och de har för närvarande 196 medlemmar.

Samtliga viner bär på flaskhalsen en logga i form av en stiliserad örn med en druvklase på bröstet. Denna symbol har med tiden blivit en säker indikation på att vinerna är välgjorda och att druvorna kommer från högklassiga vingårdar.

De kvalitetsfordringar som VDP ställer på sina medlemmar är mycket strängare än kraven från vinlagen. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP-klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt: Att spegla ett områdes typicitet. Det finns fyra olika steg i den pyramidala indelningen: Gutswein, Ortswein, Erste Lage och slutligen Grosse Lage.

Familjen Fürst vineri ligger mitt i vingården Centgrafenberg som är klassad som Grosse Lage, vilket motsvarar Grand Cru i Bourgogne. Familjen äger även mark i de Grosse Lage-klassade vingårdarna Schlossberg, Hündsrück och Karthäuser.

Rudolf Fürst Bürgstadter Spätburgunder

349,00 kr


Fruktig och kryddig doft med inslag av röda och mörka bär, körsbär, plommon, kryddor, lakrits och mineral. Smakrik, komplex, elegant smak med en elegant fruktsyra och lång eftersmak.