Xavier Vignon - vinernas dirigent

Det är med stor glädje vi nu tar över producenten Xavier Vignons vinhus på den svenska marknaden. Läs mer om vingården och beställ de fantastiska vinerna.

Xavier Vignon

Xavier Vignons vinhus är specialiserade på södra Rhônedalen och är mest kända för sina viner från Châteauneuf-du-Pape.

Kunnig vinmakare med enormt bred kunskap och lång erfarenhet

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen.

Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet Xavier Vins som idag producerar kring en miljon flaskor per år är beläget i Châteauneuf-du-Pape.

Xavier - vinernas dirigent

Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska ha en tydlig prägel av hans stil och personlighet.

Xavier ser sig gärna som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument får man fram en vacker symfoni. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger vinerna en fin nyansrikedom och komplexitet.

Vingård hos Xavier Vignon

Framgång över en natt

Vinerna med hans egen signatur såg dagens ljus 1999 då han började göra egna Rhôneblandningar i garaget.

Han hade anlänt till Rhônedalen tre år tidigare och fick då flera uppdrag som konsulterande vinmakare, Xaviers renommé och erfarenhet ökade stadigt och antal producenter som tog hans tjänster i bruk ökade markant.

Till en början såldes hans egna garageviner endast till vänner och bekanta men plötsligt blir Xavier nedringd av människor som ville köpa.

Det visade sig att en god vän utan hans vetskap sänt in viner till den franska vinguiden Hachette. Ett vin fick den högsta utmärkelsen Coup de Cœur och resten fick tre stjärnor av tre möjliga. Resten är historia.

Nyckeln är gamla stockar och mycket strikt selektion

Man köper och använder endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detsamma gäller deras egna vingårdar som ståtar med många gamla knotiga vinstockar Detta ger en mycket bra intensitet, koncentration och smaklängd till vinerna.

Man är även mycket strikt generellt vad det gäller urval och kvalitetskrav. Om en skörd inte uppfyller de höga kraven så lanserar man helt enkelt något vin det året, Så skedde med flera av egendomens viner under bland annat 2013 och 2014.  

Hållbara metoder med respekt för naturen

Alla viner som produceras av Xavier Vignon har odlats på ett hållbart sätt och kontinuerligt blir fler och fler av hans viner ekologiskt certifierade. Målet är att inom en femårsperiod ska alla viner vara odlade och tillverkade enligt ekologiska principer.

Xavier Vins har två ordinarie listningar på Systembolaget där Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes är ekologiskt och Xavier Châteauneuf-du-Pape är ekologiskt certifierad från nästa årgång som är 2017.

Beställ via Systembolaget:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter, svart te och lavendel.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Xavier Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Xavier Vignon Natura in Fine, Naturvin

159,00 kr


Naturvinet Xavier Vignon Natura in Fine har en inbjudande doft med mörka frukter och bär som paras fint med färska örter, lavendel, stendamm och piptobak. Smaken är medelfyllig med bra balans och toner av björnbär, mörka plommon, örter, torkad tomat och tobak.