Sangria - 5 recept på klassisk, vit, rosé och med cava.

Sangria är något vi inte bara kopplar till Spanien utan även till sol, värme och sommar. Fruktigt, friskt och sött på samma gång! Här har vi samlat några recept på sangria du kan blanda - bland annat vit sangria, rosésangria och sangria med cava.

Tre olika sorters sangria.

Vad som är en klassisk sangria är egentligen svårt att sätta fingret på. Den baseras på rött vin, det kan vi nog vara överens om - men resten? När man frågar runt verkar sangria vara lite som köttfärssåsen i Sverige: Alla har sitt eget recept.

Sangrians historia

Konceptet sangria tros vara runt 2.000 år gammalt - sedan romarna rörde sig västerut över den iberiska halvön och odlade vin längs med vägen. Att göra sangria var ett sätt att "rena" vatten från farliga bakterier genom att tillföra alkohol (vin). Det blev inte alltid så gott, så man började smaksätta det med frukter, örter och kryddor och voilà - sangria. Det finns bevis för att sangria dracks i England och Frankrike på 1800-talet, men det blev inte riktigt populariserat innan spanjorer introducerade drycken i New York på 1960-talet.

Själva ordet sangria kommer från det spanska eller latinska ordet för blod: Sangre/Sanguis. Kopplingen tros inte komma från något mer spännande än den gemensamma färgen röd. Sedan 2014 är ordet "sangria" skyddat och numer får man inte sälja produkter under namnet sangria om de inte kommer från Spanien eller Portugal (som också är ett sangrialand).

Recept på klassisk sangria och Tinto de Verano

Det är lätt att tro att sangria skulle vara ett skyddat recept men i Spanien finns faktiskt inget tydligt svar på vad en "klassisk sangria" är. Det är snarare något turister blir serverade på hotell- och shoppinggatorna än något spanjorerna själva dricker. Istället går det inhemska valet till något de kallar Tinto de Verano - en lättblandad dryck som påminner om sangria och exempelvis består av rött vin, lemonad, citron och is. Hittar du sangria på restaurang eller en bar är det vanligt att man helt enkelt gjort någon typ av vinbål som man satt sin egen prägel på: "Xxxxx's sangria".

Vilka frukter ska man ha i Sangria?

I sangria brukar det finnas skivor eller bitar av färsk frukt. I Spanien brukar man använda vad som finns i säsong, exempelvis är det vanligt med apelsiner, äpplen och persikor. Finns det frukter som jordgubbar, körsbär eller plommon tillgängligt kan det vara en trevlig kombo, men tänk på att försöka välja frukter som kan tänkas passa med vinet.

Vilket vin ska man ha till sangria?

Garnacha eller tempranillo är enkla svar. Spanska viner med smak men inte för mycket fatkaraktär. Välj också hellre ett ungt vin än en reserva eller gran reserva. Det behöver inte vara det dyraste vinet på bolaget, men undvik gärna de allra billigaste också.

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

73,00 kr


Ett lite billigare men istället ekologiskt alternativ till din hemgjorda sangria eller Tinto de Verano. Castillo de Gredos Tinto har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor.

Klassisk, spansk sangria.
Får det lov att vara ett glas sangria?

Blanda en enkel sangria:

Här är ett enkelt recept på klassisk spansk sangria (i svenska ögon). Perfekt för en kanna som räcker till 4-6 personer en varm sommardag. Tänk på att sangrian behöver stå och dra i cirka två timmar innan servering - och den ska serveras kall.

 • 1 l torrt, spanskt rött vin

 • 1,5 dl brandy eller rom

 • 2 dl Fanta citron el. liknande

 • 3 apelsiner

 • 2 persikor

 • 2 äpplen

 • 2 msk strösocker

 • 2 kanelstänger

 • isbitar

 1. Rör ut sockret i brandyn tills det lösts upp.

 2. Pressa juicen ur två av apelsinerna.

 3. Halvera och skiva den tredje apelsinen tillsammans med äpplen och persikor.

 4. Häll vinet, läsken, brandyn och apelsinjuicen i en stor kanna. Lägg i frukten och kanelstängerna och låt stå i kylen i minst två timmar.

 5. Ta fram ur kylen innan servering och lägg i isbitar. Om du vill kan du toppa med någon färsk krydda som mynta eller citronmeliss.


Vit sangria

Det har även blivit populärt att göra sangria på vitt vin - vit sangria. Med frukterna kan du tänka ännu mer citrus och kanske mer exotiska frukter som mango, kiwi och ananas. Tänk även här på att inte välja viner med stark fatkaraktär eller som varit lagrade länge. Hellre ett torrt, vitt vin med frisk syra. Bra druvor kan exempelvis vara pinot grigio, sauvignon blanc, vermentino eller albariño. Här är några tips:

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Finca Las Moras Sauvignon Blanc

89,00 kr


Finca las Moras Sauvignon Blanc har trevlig doft av tropisk frukt, ananas, och lime. Smaken är torr och fruktig med inslag av färsk ananas, tropisk frukt och lime.

Vit sangria, recept.
Lite friskare och fräschare än den röda varianten blir den vita sangrian.

Här har vi ett enkelt recept på vit sangria:

Det här receptet går att servera på en gång när du har blandat klart din vita sangria, men blir ännu godare om du låter den står i kylen och dra en stund. Då får frukterna chans att släppa ifrån sig smakerna ordentligt.

 • 1 l torrt, vitt vin

 • 0,5 l Sprite eller Ginger beer

 • 0,5 dl brandy

 • 0,5 dl likör (frivilligt, exempelvis hallonlikör eller apelsinlikör)

 • 1 nektarin

 • 1 äpple

 • 1 näve jordgubbar

 • ca 10-20 vindruvor

 1. Skölj och skär frukterna i lagom stora bitar eller skivor.

 2. Placera frukten i en stor skål och strö över sockret. Låt stå i minst fem minuter och rör om då och då tills det mesta av sockret lösts upp.

 3. Häll över brandyn och likören och rör om. Lägg över i en stor kanna.

 4. Häll på vinet och rör om. Låt stå i kylen ett tag (över natten funkar också).

 5. Innan servering: Toppa med Sprite eller Ginger beer och fylla glasen med isbitar för att hålla kylan.


Sangria med cava

Kanske är det inte heller helt otippat att det finns mousserande sangria? Du kan göra den med prosecco, sekt eller crémant - men cava är kanske det som känns mest genuint när vi ändå pratar om spanska influenser och smaker. Det blir väldigt gott och känns lite extra festligt - dessutom passar det att servera året om, inte bara på sommaren.

Vilken cava ska man välja till sangria?

Cava är på sätt och vis Spaniens Champagne. Den görs med samma metod men med andra druvor och på andra ställen. Dessutom är den mer prisvärd än Champagne. Eftersom cavan redan är mousserande behöver du i en sangria med cava inte tillsätta någon typ av läsk eller bubbelvatten (om du inte vill för sötmans skull) och därför har en cava-sangria ofta en högre alkoholhalt.

Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

90,00 kr


En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

90,00 kr


Ett utmärkt bubbel som passar bra som sällskapsdryck och apertif eller i drinkar, men även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött. Vi rekommenderar en sommarfräsch kycklingsallad med krutonger och hallonvinägrett.

Du kan med fördel välja en rosa cava om du vill - det blir mycket vackert. Men undvik mousserande vin med alltför lagrade toner, välj hellre en cava med frisk syra. Du kan ha samma frukter som i den vita sangrian.

Sangria med cava, recept.
Du kan alltid variera dig med en cava-sangria när du tröttnat på den röda.

Se mer: Recept på sangria med cava.


Rosésangria

Jadå, du kan göra sangria med rosévin också! Maxa sommarkänslan genom att skapa din sangria med sommarens frukter och bär, som jordgubbar, hallon eller varför inte rabarber? Möt upp sötman med lite citrus som citron eller lime och använd gärna ett spanskt rosévin.

Vilket rosévin passar till sangria?

En fördel med rosévin är att det ofta redan finns toner av hallon och andra röda bär och frukter vilket gör det lättare att matcha med frukter. Hittar du inget spanskt rosévin kanske det finns något passande på den portugisiska hyllan? Välj helst ett torrt rosévin då det tillkommer sötma från övriga ingredienser och frukter i sangrian.

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc har en fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Smaken är fruktig med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

Rosésangria.
Sangria på rosévin med sommarens bär och frukter.

Recept på sangria med rosévin

Blanda till din egna rosésangria. Är du en av de lyckliga få med smultron i trädgården eller runt knuten finns det inget bättre ställe att göra av dem än i en sangria med rosévin!

 • 1 flaska rosévin

 • 0,5 dl likör (exempelvis apelsinlikör)

 • 3 dl sodavatten

 • juicen från 1 apelsin

 • 3 nektariner eller persikor

 • 2 nävar jordgubbar och hallon

 • 1 msk socker

 • några kvistar mynta

 1. Skölj och skär nektarinerna eller persikorna i lagom stora bitar. Skiva jordubbarna.

 2. Blanda alla ingredienser utom sodavatten och mynta i en stor kanna. rör om och låt stå i kylen i minst en timme, helst mer.

 3. Toppa med sodavatten och garnera med mynta innan servering.


Alkoholfri sangria

Vill du även blanda till ett alkoholfritt alternativ går det alldeles utmärkt att göra det minst lika gott. Idag finns en uppsjö av alkoholfria viner på både systemet och i välsorterade matbutiker. De röda alkoholfria vinerna ligger fortfarande lite på efterkälken, därför rekommenderar vi att du gör den alkoholfria sangrian med vitt eller mousserande alkoholfritt vin. Du kan även byta vinet helt mot exempelvis tranbärsjuice om du ska göra sangrian till barn.

Vilket vin till alkoholfri sangria?

Här kan du välja både torra eller sötare alkoholfria viner som du själv vill. Med ett torrt vin kan du väga upp med fruktsoda eller ginger beer, med ett sött vin räcker det med sodavatten för bubblor.

Alkoholfri sangria.
Det finns många sätt att göra en alkoholfri sangria - här nedan har du ett gott recept.

Recept på alkoholfri sangria:

 • 1 flaska alkoholfritt, torrt vitt vin

 • 50 cl ginger beer

 • 4 färska persikor

 • 1 apelsin

 • färsk mynta

 1. Skölj persikorna och skär i lagom stora bitar. Halvera och skiva apelsinen.

 2. Lägg frukten i botten på en stor kanna, häll över det alkoholfria vinet, rör om och ställ i kylskåpet en stund.

 3. Toppa med ginger beer och mynta vid servering. Glöm inte att ha generöst med isbitar i glasen!


Färdigblandad sangria!

Har du inte tid eller lust att göra egen sangria finns det väldigt trevliga färdigblandade varianter du kan köpa på Systembolaget idag:

Don Simon Sangria, 1 liter

91,00 kr


Den populära Don Simon Sangria har en fruktig och kryddig doft med inslag av apelsinskal, körsbär, kanel och citron. Smaken är fruktig, kryddig och söt med inslag av apelsin, kanel, mörka körsbär och citron.

Don Simon Sangria BIO

69,00 kr


Gör din spanska afton komplett med ett glas Don Simon Sangria. Den ekologiska sangrian har en trevlig doft med inslag av apelsinskal, röda frukter, citron och kanel. Smaken är fruktig, söt och kryddig med ett trevligt avslut av kanel, citrus, äpple och röda frukter.

Don Simon Sangria Blanca 1,5 liter PET-flaska

86,00 kr


Fruktig och kryddig doft med inslag av apelsin, citron och kanel. Smaken är söt med trevliga toner av apelsin, citrusfrukter och kanel.

La Sangria de La Playa

145,00 kr


La Sangria de la Playa har en generös smak av apelsin och kanel tillsammans med en balanserad komplexitet av andra kryddor som bland annat kryddnejlika och kardemumma. Perfekt till smakrika drinkar, både varma och riktigt kalla.