Vinets dag den 22 januari - därför firas vinet då.

Vinets dag är ett initiativ av Svenska Vinakademien och tanken är inte att dricka mer utan bättre vin. Så varför inte prova ett nytt vin dagen till ära?

Vinets dag 22 januari.

Vinets dag är ett initiativ av Svenska Vinakademien och tanken är inte att dricka mer utan bättre vin. Så varför inte prova ett nytt vin dagen till ära? Vi tipsar om fem goda viner och recept som passar till. För visst blir hela upplevelsen bättre när man hittar en ljuv förening mellan mat och vin?

Varför firas Vinets dag?

Även om Vinets dag i Sverige var ett initiativ av Svenska Vinakademien betyder det inte att vi är ensamma i Sverige om att fira den här dagen. Vinets dag firas runt om i världen - från franska Bourgogne till Stellenbosch i Sydafrika. Dagen är även känd som Sankt Vincents dag - som är alla vinodlares helgon.

Vincent av Saragossa sägs ha levt på 300-talet efter Kristus och gått en grym död till mötes i Valencia då han vägrat avsäga sig sin tro, men exakt varför han kopplas till vin går meningarna isär om. Vissa tror att det kommer från att vinodlarna jämförde sina plågor med hans varje gång hårt väder drabbade grödorna.

Sankt Vincent är för övrigt också alla seglares, skolflickors, bagares och takläggares helgon.

Varför just den 22 januari?

Mitt i mörka januari kan man ha svårt att föreställa sig att någon lägger "Vinets dag" - men att det ligger här kan ha flera orsaker. Enligt vissa är det för att det är då man börjar beskära vinrankorna inför kommande året, medan andra menar att det är först då man vet hur förra årets skörd stått sig och om de nya vinerna blivit bra. Sen finns det påståenden om att 22 januari var dagen få Vincent av Saragossa dog.

Fira Vinets dag den 22 januari med ett riktigt gott vin! Detta är viner som finns på hyllan på många Systembolag.

En klassisk rioja går alltid hem!

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Elegant från Châteauneuf-du-Pape:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII

499,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII har en härlig komplex och nyanserad doft med inslag av kryddor, fat, torkade örter, piptobak, stenkross samt mörka, blå och röda frukter. Smaken är rik med mjuka tanniner och en härligt lång eftersmak.

Mångas favoritriesling:

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Populär vit italienare:

Il Capolavoro Bianco

67,00 kr


Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.

Läcker Madeira:

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.


Så firas Vinets dag på olika platser i världen:

Trema, Kroatien

I kroatiska höglanden firas "Vincekovo" den 22 januari varje år. I Trema i centrala Kroatien samlas vinmakare, bybor och gäster på vinodlingen för en ceremoni där en bybo får i uppgift att klä ut sig till biskop och välsigna vinrankorna och be för en god skörd. Vinmakaren som är värd för ceremonin häller fjolårets vin över vinrankorna samt över torkat kött samtidigt som "biskopen" ber för starka och välmående rankor.

Bourgogne, Frankrike

I franska Bourgogne hålls en stor vinfestival första helgen efter 22 januari varje går. Platsen för festivalen varierar från år till år för att fira områdets variation och olika vinbyars kvaliteter. Lördagen för firande inleds med en stor procession där vinodlare från området går samlade mot byns kyrka, där man sedan håller en mässa. Under helgen håller värdbyns vinkällare öppet för provsmakningar samtidigt som byn fylls av konst, mat och dryck.

Okanagan, Kanada

I vindistriktet Okanagan i Kanada firar man varje år Vinets dag med The Okanagan Wine Festivals". Här handlar festivalen om att uppleva med alla sina sinnen. Självklart finns allt för den som vill prova goda viner och hitta spännande mat- och dryckeskombinationer - men här finns även underhållning och upplevelser som stimulerar både syn, hörsel, känsel och lukt.

Pannonhalma, Ungern

I det ungerska vindistriktet Pannonhalma firas också "Vince-dagen" med en festival där besökare får chans att smaka läckra viner från området i lokala vinkällare. Enligt traditionen här är 22 januari dagen man beskär vinrankorna, och genom att sätta ett skott i vatten och se hur många knoppar det får kan man förutspå hur årets skörd kommer att bli.