Jennie inspirerar världen med pappersstjärnor och pyssel.

Jennie Lantz i Härnösand är egentligen en blyg tjej som gillar att vara hemma. Men hon har även ett Instagram-konto med över 100 000 följare över hela världen där hon visar upp sitt inspirerande pyssel och hantverk.

Jennie Lantz pysslar i boken Vinterstjärna.

Jennie Lantz inspirerar folk i hela världen med sitt vackra pyssel i papper. I höst har hon släppt den inspirerande boken "Vinterstjärna & iskristall" tillsammans med fotografen Cecilia Möller Kirchsteiger

– Den har sålt väldigt bra i Sverige hittills. Och redan två veckor efter att den kom ut i handeln var det klart att den skulle ges ut i ytterligare fyra länder. Så nu blir det översättning, och det känns helt fantastiskt, säger Jennie Lantz.

Jennie Lantz bor i en villa i Härnösand med man och tre barn. Till vardags jobbar hon som dekoratör på H&M, så färg, form och trender hör till hennes vardag, och hon har sedan barnsben haft ett stort mått av kreativitet och tyckt om att pyssla.

– Jag har dessutom alltid varit svag för hantverk och tycker att det är fint och vackert. För några år sedan drev jag en webbutik med bara hantverksprylar.

Upptäckte papperspysslet

Hon upptäckte att det började dyka upp en del papperspyssel lite här och där, blev sugen på att prova själv och blev fast.

– Det blev min grej. Jag kom på sak efter sak och ju mer jag gjorde, desto fler idéer fick jag.

Jennie är helt självlärd och sina alster lägger hon ut på Instagram, ibland med en liten instruktionsfilm som visar hur det går till att skapa dem. I dag har hon över hundratusen följare och stjärnorna viks över hela världen.

– Igår kväll var det någon som skrev till mig från Uruguay. Wow! Jag har också följare i Italien, Frankrike, Tyskland, Polen, Danmark – ja, de finns överallt. Stjärnorna passar ju alla.

Vad är det som gjort att du har fastnat för just papper?

– Dels för att jag tycker det är fantastiskt att det kan bli så fint av bara ett enkelt pappersark. Genom att vika och limma lite kan man få fram värsta kreationerna. Dels för att det här är ett pyssel som passar alla, även dem som inte har så mycket pengar, säger Jennie. Hon förklarar att det här med att det ska passa alla har varit viktigt och var en av grundtankarna när hon jobbade fram boken ”Vinterstjärna & iskristall”som släpptes tidigare i år. Oavsett var man bor i Sverige kan man hitta en rulle bakplåtspapper i sin lokala butik för en tia, eller köpa något annat ganska enkelt papper, och vika fantastiskt dekorativa pappersstjärnor eller någon annan fin kreationen.

– Det är inget barnpyssel utan det här är saker som blir väldigt vackra, tillägger hon.

Utöver papper behöver man lim, gärna både limstift och ett lite kraftigare i stil med Karlsons klister, samt en sax. Sedan är det bara att sätta i gång att klippa, vika och klistra.

Jennie Lantz viker och pysslar bland annat ihop dekorativa pappersstjärnor.
Jennie Lantz har bland annat skapat den här vackra pappersstjärnan, som du kan se hur du gör själv längre ner.

Vissa stjärnor tar 40 timmar att göra

I boken finns både saker som Jennie har skapat med egna mallar, såsom bakplåtspappersstjärnorna, samt mer traditionella pyssel som till exempel en taggig boll med polskt ursprung samt en stående 3D-stjärna från Tyskland. Julstjärnorna i bakplåtspapper är bland henne favoriter.

– Jag vet hur mycket jobb som ligger bakom. Vissa modeller tar upp till fyrtio timmar att göra. Det beror lite på om de ska vara dubbla så att man kan ha belysning eller om det räcker med att göra en enkel.

Boken har gjort succé. Den har sålt bra i Sverige och förlag i andra länder har visat stort intresse. Hittills har förlag från fyra olika länder tecknat kontrakt om att översätta den och ge ut den på sina marknader.

– Jag är egentligen en ganska blyg person och tycker inte om att synas – inte alls någon som passar att ha ett stort Instagram-konto. Jag gillar mest att vara hemma och pyssla. Men shit, nu har det dragit i gång! Vilken grej, säger Jennie med skräckblandad förtjusning i rösten.

Jennie är noga med att framhålla att fotografen och vännen Cecilia Möller Kirchsteiger står bakom de vackra bilderna i boken. De två träffades för några år sedan i samband med en fotografering för ett inredningsreportage hemma hos Jennie. Efteråt höll de kontakten och när Jennie yppade sina funderingar om att skapa en bok nappade Cecilia direkt.

– Det blev lite pusslande eftersom vi bor sextio mil ifrån varandra, men det gick. Vi tog i princip alla bilder på sex veckor, berättar hon stolt.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Nu inför jul är huset fullt av stjärnor, dels i varje fönster, dels på väggarna och även uppe på en del skåp, säger hon och skrattar.


Faktarutan

  • Namn: Jennie Lantz.

  • Ålder: 40 år.

  • Bor: I Härnösand.

  • Familj: Man och tre barn.

  • Aktuell med: Boken ”Vinterstjärna & iskristall” som ges ut av Nordstedts förlag. Fotograf är Cecilia Möller Kirchsteiger.

  • Instagram: @vitanyanser


Gör Jennies vackra pappersstjärna:

Pyssla ihop din egen vinterstjärna, steg 1.
Börja med att klippa ut ett antal blad till stjärnan av bakplåtspapper.
Gör din egen vinterstjärna, steg 2.
När du har dina blad klipper du ut en tallriksstor cirkel av lite hårdare papp. Börja klistra fast bladen i den yttre kanten och jobba dig inåt. Lägg bladen så att de ligger omlott över de på lagret under så att du täcker hela cirkeln.
Gör din egen vinterstjärna, steg 3.
Fortsätt klistra på pappersblad tills du är nöjd, cirka 5-7 lager.
Gör din egen vinterstjärna, steg 4 - färdig.
Klart!