Anordna vinprovning hemma – tips för en trevlig provning.

Att prova vin är ett mycket trevligt sätt att umgås med vänner och bekanta. Här hjälper vi dig med vad du behöver förbereda och vad du ska tänka på under vinprovningen. Dessutom har vår vinexpert satt ihop ett förslag på fyra viner att prova.

Provning av tre röda viner.

Så håller du en lyckad vinprovning hemma

Erfarenhet bra – men inte nödvändigt

Att anordna en vinprovning hemma med vännerna är ett mycket trevligt sätt att umgås. Det kan naturligtvis vara en fördel om någon i sällskapet är lite mer erfaren i vinprovandets ädla konst, men det är absolut inget krav. Ibland kan det till och med vara en fördel att alla är noviser och därför mer fritt vågar uttrycka sin åsikt. Om du till kommande vinprovningar vill skaffa dig mer kunskap och erfarenhet rekommenderar vi att du anmäler dig till någon av folk o folks provningar som genomförs i ett flertal städer i Sverige.

Förbereda inför din vinprovning hemma

Börja med att bjuda in lämpliga gäster från din bekantskapskrets. När man provar vin kan man räkna med att en flaska är lagom till 10-12 personer. De första gångerna kan det vara lagom med fyra viner, så varje person behöver fyra likadana vinglas som inte är för små och där kupan har en tulpanliknande form. Det blir ju ganska många glas, så varför inte be dina gäster att ta med sig egna? Förbered även vinprovningen med penna och papper, vattenglas + vattenkaraff och eventuellt lite vitt bröd för att neutralisera smaklökarna mellan vinerna.

Vinprovning blint eller halvblint mest givande

Det är mycket lätt att man påverkas av förutfattade meningar, tidigare erfarenhet och prislappen när man provar vin. Vi rekommenderar därför att man gör vinprovningen blint eller halvblint. I det första fallet kan du som värd för provningen presentera olika smaker och karaktärer deltagarna skall leta efter men inte tala om vilka vinerna är.

Om man provar halvblint presenterar man vinerna som ingår i provningen, men inte i vilken ordning de kommer. Du måste därför i båda fallen hälla över vinerna till karaffer eller dölja de flaskor som används till upphällningen med exempelvis aluminiumfolie.

Blindprovning

Bestäm tema för vinprovningen hemma

När man bestämmer vilka viner som ska ingå i vinprovningen är det lämpligt att utgå från ett tema. Det kan vara allt från en druvsort, ursprung, användningsområde eller olika årgångar. Till en början rekommenderar vi att man har viner med stora skillnader mellan både smak, karaktär och prisklass. Vi har hjälpt er med det första temat där vi utgår från världens mest kända och mest odlade röda druvsort: Cabernet Sauvignon.

Att utröna vinernas kvalitet

Förutom att försöka hitta rätt glas genom smakbeskrivningarna på provningsunderlägget är det bra att försöka utröna vinernas kvalitet och därigenom få ledtrådar genom vinernas prislapp. Kvalitet bygger på fyra hörnstenar: balans, komplexitet, smaklängd och intensitet. Ju mer vinet har av dessa komponenter desto högre kvalitet har det.

Vinprovare

1. Balans

Om vi börjar med balans, så innebär det att ingen av dryckens komponenter sticker ut så mycket att det gör helhetsintrycket obalanserat. Ett vin kan exempelvis kännas eldigt eller spritigt om det har en hög alkohol som inte bärs upp varken av fruktighet eller av smakextrakt.

2. Komplexitet

Vad det gäller komplexitet så hör det definitivt ihop med kvalitet. Enkla viner har inte så många nyanser, medan högklassiga har en mycket större nyansrikedom. Vad det gäller enkla viner kanske man kan hitta ett par doft- och smakassociationer medan ett ädelt vin bjuder på en hel palett.

3. Smaklängd

Smaklängden är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna och det är ingen tvekan om att skillnaden mellan enkla och högklassiga viner är mycket stor. Ett enkelt vin kan ha hyggligt mycket smak, men den försvinner lika snabbt som en avlöning, medan eftersmaken i ett storartat vin klingar ut under lång tid.

4. Intensitet

Avslutningsvis skall vi beröra intensitet som en viktig kvalitetsfaktor. Ett vin eller annan dryck som har en hög smakintensitet har helt enkelt ett högt innehåll av smak och aromämnen. Vad det gäller vin är skördeuttaget viktigt för hur hög smakkoncentration man får i slutändan. Tar man ut väldigt stora skördeuttag per vinranka får man enkla viner med lite smakintensitet och det motsatta om man begränsar skördeuttagen. Det är vanligt att viner med hög smakintensitet upplevs som lite kraftigare, men det finns även lättare och eleganta vinstilar som ändå har mycket hög smakintensitet.

Förbered dig innan vinprovningen

Beställ vinerna i god tid innan vinprovningen eftersom en del finns i Systembolagets beställningssortiment. Du som är värd för provningen bör läsa på lite, både vad det gäller vinprovning och temat, för att kunna vägleda deltagarna på bästa sätt. Ladda ner filen här nedanför om att prova vin. Börja med att få lite mer kött på benen genom att läsa den här artikeln om cabernet sauvignon.

Ladda ner guide till att prova vin

Vi föreslår följande viner av cabernet sauvignon:

Kan du placera dem på rätt plats?

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


En cabernet sauvignon från Sydafrika som har en doft av mörka frukter. Vinet har en smak av svarta vinbär, plommon, kryddighet och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen.

Las Moras Love Cabernet Sauvignon

105,00 kr


Las Moras Love Cabernet Sauvignon från Argentina har en fruktig doft med inslag av svarta vinbär, mörka plommon, körsbär och en fläkt av vanilj. Smaken är medelfyllig med intensiva inslag av mörka bär såsom mogna körsbär och svarta vinbär. Vinet har en fräsch syra som balanseras upp av den trevliga frukten. I eftersmaken finner vi även en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i en trevlig harmoni.

Château Malescasse 2015

359,00 kr


Château Malescasse 2015 från Médoc, Bordeaux har en nyanserad doft med inslag av tobak, ceder, björnbär, torkade blåbär, svampskog och en fläkt av fudge. Vinet har en nyanserad smak med stadiga fast mogna och finkorniga tanniner. Det är fylligt, med bra intensitet, komplexitet och smaklängd. Man finner både toner av korinter, blyertspenna, kanel, muskot, tobak och torkade mörka frukter.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Cabernet Sauvignon

589,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon har en intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Vinet har en fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad. Eftersmaken är lång och välbalanserad.