6 matprogram för dig som saknar middagsinspiration.

Svårt att komma på nåt nytt att laga? Vi tipsar om 6 matprogram som garanterat ger dig inspiration i köket.

Kock i ett kök

Matintresset i Sverige är på topp. Det senaste året har vi ätit nästan alla dagens måltider i hemmet och vi har blivit bättre på att laga mat. Oavsett hur duktig du är, kan lite inspiration alltid ge en extra krydda till maten. Vi på folk o folk tipsar här om med några trevliga och inspirerade program som går att streama.

1. Tareq Taylors matresa.

Tareq Taylor

Den välkända Malmökocken har gjort succé med serien där han tillsammans med pappa Seif Daoudi och bror Zafer Taylor åker till pappans hemstad Jerusalem.

De besöker matmarknader, släktingar och åker även till andra platser i både Israel och Palestina såsom Tel Aviv, Ramallah och Västbanken.

Tareq vill lära känna platsen som han inte återvänt till sedan barnsben. Han berättar att han har varit rädd för att åka tillbaka efter att en buss som han egentligen skulle ha suttit på, blev sprängd i luften av en självmordsbombare.

Vi får se inspirerande matscener där Tareq lagar lokala rätter som han har vuxit upp med. Det är en känslofylld resa fylld av minnen, tårar och härliga smaker.

Programmet finns att streama på: SVT Play

Recept på rätterna som lagas i programmet hittar du här.

2. Food & Fire med Niklas Ekstedt.

Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt, också känd som Mat-Niklas, är känd för att gå tillbaka till rötterna och laga mat som man har gjort sedan stenåldern – över öppen eld. Hans restaurang Ekstedts i centrala Stockholm har en stjärna Michelinguiden och där finns flera eldstäder samt rökeri.

I programserien Food & Fire reser Niklas runt i världen och besöker sex olika kulturer för att uppleva vad de tillagar över lågorna, hur de gör det, och vad som ligger bakom traditionerna.

Han besöker Baskien, Texas, Finland, Peru, Istanbul och Neapel, alla med helt olika sätt att använda elden i sin kultur. I Texas finns exempelvis världens kanske bästa grillade kött som tillagas långsamt i enorma ”barbecue pits”, medan peruanerna använder eldtekniker som sträcker sig tillbaka till Inkakulturen.

Serien är inspelad på Engelska.

Programmet finns att streama på: Viaplay

3. Den gröne slaktaren 2020.

Paul Svensson och Anne Lundberg

Kocken Paul Svensson och programledaren Anne Lundberg ger sig ut i Skåne och letar okända svenska grödor som kan hjälpa Paul att hitta nya smaker i köket. Bara tio procent av växtriket är utforskat som föda, och Paul hoppas att finna nya matupplevelser bland de övriga nittio procenten.

Han tillagar gröna versioner på ett par av våra mest folkkära rätter med nya råvaror som vi inte är vana vid att äta. Vad sägs om bröd gjort av ”bibröd”, en biprodukt från biodlingen?

Samtidigt blir Paul utmanad av några av Sveriges bästa kockar på just de här favoriträtterna.

Det är sex fartfyllda avsnitt med sushi med smaker från havet utanför Skånes kust, kebab av svampkluster, taco, pizza, smörgåstårta och hamburgare på rödbeta och matlupin.

Programmet finns att streama på: SVT Play

Recepten på maträtterna hittar du här.

4. Ny skandinavisk mat Niklas Ekstedt.

Niklas Ekstedt

Programserien har några år på nacken, men den är väl värd att se om eller se för första gången.

I programmet reser Niklas Ekstedt runt i Skandinavien och besöker spännande platser för att uppleva matkulturen och vi får möta lokala matprofiler som brinner för sina råvaror.

Niklas tar bland annat med tittarna till Røros där vi presenteras för traditionella råvaror och matlagningstekniker från fjällen, med både samiska, norska och svenska influenser. Lofoten besöker han mitt i torsksäsongen och vi får se hur han tillagar alla delar av fisken. I Bergen blir det hummer och vildlamm.

Det är nio program med fina möten med lokala hjältar och massor av nya härliga smaker.

Programmet finns att streama på: C More

5. Sveriges Mästerkock, Masterclass och Efter stängning.

Sveriges mästerock programledare

Nu är årets säsong av Sveriges mästerkock igång, där landets bäste hemmamatlagare ska koras. Flera av de gamla säsongerna går fortfarande att streama så här kan du verkligen frossa i mattävling.

Extra lärorika är Masterclass och Andra Chansen. I några avsnitt av Masterclass kan du lära av riktiga proffs. Stjärnkockarna, tillika jurymedlemmarna, Leif Mannerström och Markus Aujalay ger tips på några rätter och tillagningsmoment.

I Efter stängning får de som har åkt ut ur Sveriges mästerkock möjlighet till revansch i en tävling där de möter varandra. Där tillagar Markus Aujalay en rätt och ger tips och råd som du kan lära mycket av. Därefter ska deltagarna tillaga och tävla med sina egna versioner av rätten.

Programmen finns att streama på: TV4 Play

Sveriges mästerkock >>

Masterclass >>

6. Beppes smakresa

Beppe Starbrink

Beppe Starbrink, programledare för Go’kväll, har gjort reportageinslag från några mathantverkare i gränslandet mellan Jämtland, Ångermanland och Västerbotten.

Inslagen visades från början i Go’kväll, men finns i dag tillgängliga som separata kortprogram på SVT Play.

Samtliga fyra program utgår från skogen som ger smak till matvarorna. Vi får möta Ingrid Ölund som gör ett prisbelönt barkbröd på bark som hon samlar själv, torkar och mal till mjöl. Fattigmansbrödet som blir till en delikatess.

Bröderna Bengt-Johnny Johansson och Jan-Anders Jarebrand samlar björksav genom att med borra hål för hand i trädstammen och hänga dit en dunk, de gör alltifrån nektar till björkbalsamico.

Thorsten Laxvik lämnade Stockholm för att syssla med fjällkor som får gå ute på sluttningarna vid älven och beta vilda växter och får ett smakrikare kött.

Johanna och Pär Hellström är småskaliga osttillverkare som inspirerats av Frankrike men som nu går helt sin egen väg.

Programmet finns att streama på: SVT Play