6 mysiga vinbarer i Stockholm.

Är du sugen på att testa lite olika sorters vin utan att gå på en regelrätt vinprovning? Besök då någon av alla de vinbarer som finns runt om i landet. folk o folk tipsar här om några utvalda favoriter i Stockholms olika stadsdelar.

Bra vinbarer i Stockholm.

2023 är Stockholm "European Capital of Gastronomy" och huvudstaden har chans att sätta sig och Sverige på matkartan i Europa. Därför har även folk o folk lite extra fokus på Stockholm i år. Här kan du exempelvis läsa om 9 riktigt bra krogar i Stockholm - som inte kostar skjortan.

På senare år har det poppat upp massor av vinbarer runt om i Sverige och världen. Men vad är det egentligen som gör att de kallar sig för just vinbar och inte bara bar? I princip alla barer och restauranger med alkoholtillstånd har ju vin på menyn. Svaret är att en vinbar är en bar eller krog som fokuserar på vin, snarare än på sprit eller öl. De har ofta en stor variation av viner och många av dem går att köpa på glas.

Här nedan ger vi tips på några mysiga vinbarer i Stockholm du kanske vill testa.

Södermalm

Dryck vinbar i Stockholm.

Foto: Åsa Larsson

På Dryck Vinbar kan du beställa hållbara och biodynamiskt odlade viner.

Dryck Vinbar

Ett stenkast från Mariatorget hittar du Dryck Vinbar – en mysig och avslappnad vinbar som satsar på mindre vinproducenter som odlar hållbart och gärna biodynamiskt. Här finns ett blandat utbud med svenskt, europeiskt och från andra delar av världen. Du kan delta på någon av deras arrangerade vinprovningar eller släntra förbi och göra en minivinprovning helt själv. Smårätter som goda libapizzor och annat gott som passar bra till vinerna finns också på menyn. De har en trevlig uteservering som är varm och ombonad även på vintern.

Alla viner som de erbjuder på glas går dessutom att beställa in på halvkaraff (37,5 cl) eller den lite mindre mängden ”smakglas” (8 cl).

  • Adress: Swedenborgsgatan 1


Gamla stan

Corvina Enoteca, vinbar i Stockholm.

Foto: Åsa Larsson

På Corvina kan du testa en hel del vin från Italien.

Corvina Enoteca

Här är det fokus på Italien både avseende vad som hälls i glasen samt det goda på tallriken. Baren ligger i hjärtat av Gamla stan. Namnet är influerat av begrepp från vinets värld. Corvina Veronese är en blå vindruva som finns i många röda viner från Italien och är den viktigaste druvan i vin från vindistrikten Bardolino och Valpolicella. Enoteca betyder vinförråd på italienska.

De representerar de flesta av Italiens 20 vindistrikt. Totalt finns det över tvåhundra olika viner på menyn – både vita och röda – och över hälften av dessa går att beställa på glas.

Lokalen är mysig i två olika nivåer med tegelväggar i terrakotta, stämningsfull belysning och hyllor proppfulla med vinflaskor.

  • Adress: Kornhamnstorg 47


Östermalm

Tyge & Sessil, vinbar i Stockholm.

Foto: Åsa Larsson

Sugen på ett gott naturvin? På Tyge & Sessil kan du välja bland många olika.

Tyge & Sessil

Runt hörnet från Humlegårdsgatan och ett stenkast från Stureplan har Stureplansgruppen med den välkände kocken Niklas Ekstedt vid rodret slagit upp en egen vinbar. Små producenter som arbetar så nära naturen som möjligt är profilen. En hel del naturviner från ovanliga regioner finns med bland det stora urvalet vin.

Vinlistan är mer informativ än hos många andra. Du kan välja ”lättare, fetare eller maffigare” vitt och rött och vill du förkovra dig kan du läsa utförliga texter om vad som egentligen menas med naturvin eller nya världen.

På menyn finns även lättare rätter som har tagits fram för att passa till vinerna.

  • Adress: Brahegatan 4


Kungsholmen

Vinfolket, vinbar i Stockholm.

Foto: Åsa Larsson

Vinfolket importerar viner från mindre producenter i Europa.

Vinfolket

Sedan 2019 finns vinbaren Vinfolket i en lokal om två våningar ett stenkast från Kungsholms torg. De satsar på egen import med utvalda viner från ofta mindre vinbönder runt om i Europa. Det har ett grundsortiment av hundratals viner på flaska, och av dem finns ett rullande schema på fem vita, fem röda och tre mousserande, samt någon rosé på glas. Dessa varierar från vecka till vecka, så om du går hit ofta finns det alltid nya viner på glas att upptäcka.

För ungefär ett år sedan öppnade Vinfolket upp en filial på Drottninggatan på gränsen mellan Norrmalm och Vasastan

  • Adress: Scheelegatan 2


Vasastan

Grus Grus, vinbar i Stockholm.

Foto: Åsa Larsson

På Grus Grus satsar man på hantverksmässiga viner och mat i säsong.

Grus grus

Mitt på Odenplan, vägg i vägg med storasyster, klassikern Tranan, ligger vinbaren Grus grus. Med en titel som Årets vinbar i bagaget får de anses vara en av Stockholms mest populära. 2018 drogs stället i gång av Tranans sommelier Anna Mellfors med konceptet hantverksmässiga viner och mat i säsong. Vinlistan är lång och utbudet som finns på glas är stort.

Här kör de temaveckor – tre veckor i taget. I planen framöver står bland annat: Loires tre dalar, Mineraliskt och krispigt, Spring fling med våriga viner samt Vinmaran med fyra olika vinbarer i Vasastan och lika många viner (minst).

  • Adress: Karlbergsvägen 14


Solna

Enricos café och vinbar i Stockholm.

Foto: Åsa Larsson

På Enrico's café och vinbar i Solna kan du få både vin och kaffe.

Enrico’s café & vinbar

Det är väl värt att ta tunnelbanan från stan, kliva av vid Solna Centrum och gå några hundra meter in i Råsunda för att besöka Eriks lilla gemytliga vinbar. Han har alltid haft ett stort intresse för smaker och började sin verksamhet med att importera kaffe utifrån eget recept. Vinbaren öppnade för drygt sex år sedan och vinerna importerar han själv från små vinbönder som är passionerade för vad de gör. Han har någonstans runt 80-90 olika viner i sortimentet – samtliga går att få på glas. Kaffet finns fortfarande med i bilden, vilket avspeglar sig i namnet och han servera villigt en kopp kaffe till dem som vill ha.

– Smaker, dofter och aromer – vin och kaffe hänger ihop, säger han.

Glöm inte att kolla öppettiderna innan du tar dig hit. Erik och hans familj är bara här på onsdagar, torsdagar och fredagar.

  • Adress: Stråket 3, Solna

Av: Åsa Larsson