Ät med hjärtat är Oliver Ingrossos uppmaning i nya kokboken Mangia.

I oktober släpptes Oliver Ingrossos andra kokbok med italiensk mat. Läs vår intervju med honom där han berättar om sin syn på mat, om den italienska matens framgångsfaktorer och varför han inte använder sig av måttangivelser.

Oliver Ingrosso

Oliver Ingrosso är personen som inte behöver en närmare beskrivning för de flesta. För de som inte vet vem han är kan sägas att strängarna på hans lyra är många; bland annat artist, kock, influencer, krögare och inte allra minst kokboksförfattare. Med en pappa som är italienare har han den röd-vit-gröna livsstilen i sitt DNA och hyser en enorm förkärlek till det italienska köket. Vi har fått en liten pratstund med Oliver med anledning av släppet av hans nya kokbok ”MANGIA”. Det är ett verk i det behändiga fickformatet som trots sin lilla storlek är fullproppad med stora smaker och recept från stekheta Italien.

Hej Oliver, hur är känslan i kroppen så här några veckor efter lanseringen av din andra kokbok?

- Det känns väldigt bra, särskilt som den sålt bättre än vad jag förväntade mig. Sedan är jag aldrig helt nöjd och vill alltid ändra ”tusen” saker men det är väl naturligt att känna i kreativa processer.

Bokens titel är ”mangia” som på svenska betyder äta. Vad innebär det ordet för dig och vad vill du förmedla med boken?

- Jag tyckte helt enkelt det var en skön titel på en bok, egentligen inget mer komplicerat än så.

Vad är det med italiensk mat som gör att de flesta i världen tagit den till sina hjärtan tror du?

- För det första är det ju den godaste mat som finns och även om det är en subjektiv åsikt finns det nog åtskilliga som håller med mig. Sedan är italiensk mat synonymt med ”enkelhet”. Det krävs få råvaror och inget krux, vilket gör det svårt att göra ”fel”. Dessutom finns det en hel uppsjö med rätter, allt från vardagsmat till helglyx, vilket också är positivt.

Hur har du valt ut recepten som ingår i kokboken?

- Det har varit mest på känsla och vad jag gillar i stunden. När jag arbetade med min kokbok Quanto Basta skrev jag ner recept för tre böcker så det finns en skattkista att gräva i om jag ska göra fler.

Finns det en särskild rätt i boken som sammanfattar essensen av ”Mangia”?

- Jag skulle säga alla! En av livets största gåvor är mat, så därför ska man se till att laga mat man njuter av.

Du använder inga måttangivelser i dina recept, hur kommer det sig?

- Helt enkelt för att jag själv aldrig lagar mat efter mått. Min filosofi är att mat ska lagas med känsla annars uppskattar man inte att laga mat och kommer heller aldrig bli duktig på det. Allt jag gör vill jag stå för och en kokbok med måttangivelser hade inte varit jag.

Kokboken Mangia
Kokboken Mangia av Oliver Ingrosso

Vad är den största tjusningen med italiensk mat enligt dig?

- Det svenskar inte alltid förstår är att italiensk mat kännetecknas av att göra det bästa man kan med så få råvaror som möjligt och även så enkelt som möjligt. Personer i Sverige vill ofta lägga i mer av allt och även fler ingredienser vilket inte är essensen av det italienska köket. Att överarbeta saker brukar sällan leda till det bättre och mig veterligen aldrig när det gäller italiensk mat. Men det kanske är så att det enkla är det som gör det svårt.

Vilken råvara kan du inte vara utan?

- Svårt men jag tror olivolja.

Om du bara fick äta en enda pastarätt under resten av ditt liv, vilken skulle det bli?

- Svaret är givet, det blir pasta med tomatsås! Så enkelt men samtidigt så gott.

Vilken drink bjuder du dina gäster på som aperitif?

- Jag gillar typ bara Old Fashioned, men vet inte om den är den optimala fördrinken. En öl annars även om det ju inte faller under epitetet drink.

Vilken typ av vin föredrar du att dricka till maten?

- Tungt rött vin och dessa finns det gott om i Italien.

Vilken maträtt bjuder du på när du vill imponera någon?

- Även här blir svaret pasta med tomatsås, gjort på mitt vis såklart.

Du är ju också musikproducent, vad är den största gemensamma nämnaren mellan musik och mat? Och vilken av dina låtar är den bästa att lyssna på när man lagar en måltid?

- Att båda är kreativa fenomen som samtidigt som de ger upphov till mycket press, stress och ångest samtidigt skapar en fantastisk belöning i form av total lycka när det blir bra. Den känslan är obeskrivlig. Bästa låten vid matlagning? Hmm kanske Confusion Say.

5 snabba med Oliver Ingrosso:

Carbonara eller Bolognese?

- Bolognese eller som jag kallar den ”Bollo”

Spaghetti, farfalle, linguini eller penne?

- Spaghetti

Kött, fisk eller grönsaker?

- Grönsaker

Italien eller Sverige?

- Italien

Vin, öl eller vatten som måltidsdryck?

- Vatten

Text: Jenny Asplund

11.11.2024