7 bästa köttrestaurangerna i Stockholm.

Stockholm erbjuder en mängd utmärkta restauranger för oss köttfantaster, men det kan vara en utmaning att hitta de allra bästa. Därför listar vi några av våra favoritrestauranger där du kan njuta av stadens bästa köttupplevelser.

Stockholms bästa köttrestauranger.

Kött har alltid haft en självklar plats på menyerna i landet. Dels beror detta på vår långa tradition av köttbaserade rätter men också på att köttet i sig är en oerhört mångsidig proteinkälla som kan tillagas och kombineras på otaliga sätt. Det kan grillas, rökas, stekas, kokas eller bakas, och passar ihop med en mängd olika kryddor, såser och tillbehör. Denna mångsidighet gör att kockar kan skapa en nästan obegränsad variation av rätter med kött i centrum, vilket bidrar till köttets fortsatta centrala roll i vårt svenska kök. Här nedan kan du läsa mer om några av de bästa köttrestaurangerna i Stockholm.

Noema, Vasastan

Noema är en relativt nyöppnad restaurang med tillhörande backficka som slog upp sina dörrar i Vasastan i november förra året. Med sina innovativa rätter, kreativa cocktails och fina recensioner har restaurangen snabbt blivit en snackis i Stockholm och har redan byggt upp en lojal kundbas. Noema ligger i det så kallade Wallenstam-huset på Birger Jarlsgatan 64 och är inredd i mörka träslag och vackra stenskivor. Gästerna kan njuta av en panoramavy över det stora öppna köket där kockarna syns arbeta. Restaurangens inbjudande uteservering bjuder på sol från tidig morgon till sen kväll, vilket gör den till en populär destination för både lunch och middag.

Noema, köttrestaurang i Stockholm.
Noema, i Wallenstam-huset på Birger Jarlsgatan.

Menyn på Noema består av säsongsbetonade mellanrätter från världens alla hörn som uppmuntrar till delning vid bordet. Noema lägger även ett stort fokus på hängmörat kött, som har en bred plats på deras meny där du som gäst kan välja att kombinera de tillbehör som just du föredrar till din måltid. Här kan du hitta allt från en saftig tenderstrip från Black Angus till en en exklusiv japansk wagyu. Oavsett vad du väljer, så lovar Noema en minnesvärd kulinarisk upplevelse.

Noema har dessutom en engagerad sommelier som noggrant väljer ut viner för att komplettera maträtterna och höja gästernas totala upplevelse.

  • Läs mer och boka bord: noemastockholm.se

Svartengrens, köttrestaurang i Stockholm.
Svartengrens har bland annat fått erkännande av Guide Michelin.

Svartengrens, Vasastan

Svartengrens på Tulegatan 24 i Vasastan är en självklar del av listan över Stockholms bästa köttrestauranger. Med fokus på svenska råvaror och närproducerat kött från Stockholms egen skärgård erbjuder de en dynamisk meny som ständigt anpassas efter tillgången av råvaror.

Restaurangens filosofi bygger på ansvarstagande och miljötänk, vilket genomsyrar hela deras verksamhet. All matlagning sker från grunden på restaurangen, från att hängmöra köttet till att rimma och röka bacon. Detta för att undvika onödiga mellanhänder och för att få full kontroll över råvarornas ursprung och hela kedjan.

På dagens meny på Svartengrens finner du hängmörad entrecôte, rökta revbenssjäll och fläktad flankstek, men viktigt att nämna är att menyn på Svartengrens är ständigt i förändring. Ibland ändras den till och med flera gånger på en dag, och medan vissa rätter endast är tillgängliga under korta perioder är andra mer beständiga. Detta beror helt enkelt på tillgången av råvaror. Det närproducerade tänket speglas även i restaurangens levande vinlista, som erbjuder både naturliga och klassiska viner från små producenter och vingårdar som delar restaurangens värderingar

Svartengrens har även fått erkännande av Guide Michelin och är en stolt del av deras lista över rekommenderade restauranger.

  • Läs mer och boka bord: svartengrens.se

AG, köttrestaurang i Stockholm.
AG har ett stort urval av premiumkött från Europa och andra delar av världen, levererat av de bästa lokala och internationella leverantörerna.

Restaurang AG, Kungsholmen

Ytterligare en köttrestaurang som nämnts i Guide Michelin är restaurang AG på Kungsholmen. Restaurangen ligger i en gammal silversmedsverkstad på Kronobergsgatan 37 och ägs av krögarna Klas Ljungquist & Johan Jureskog.

När man kliver in i restaurangen möts man av en 15 meter lång, inglasad kylvägg som från golv till tak är fylld med vin och kött från världens alla hörn, och väl inne i restaurangen syns förutom vita dukar, metalliska accenter som flörtar med lokalens tidigare skepnad och som även sätter tonen för matupplevelsen som både är rustik och förfinad.

Hjärtat i AG:s meny är dess urval av premiumkött från Europa och andra delar av världen, levererat av de bästa lokala och internationella leverantörerna. På AG:s breda meny hittar du bland annat hängmörad porterhouse med ben, polsk entrecote, råbiff på mjölkko och oxfilé bland köttalternativen. På AG arbetar man säsongsbundet med närproducerade råvaror, vilket gör att menyn ändras i takt med årstiderna. Till exempel inkluderas mer vilt på menyn under vintern och lamm på våren. Många av rätterna på menyn grillas över öppen eld, och restaurangen hängmörar även sitt eget kött, som får hänga i den stora kylen vid entrén. Vinlistan är noggrant sammansatt med både klassiska favoriter och sällsynta fynd för att komplettera matens kraftiga smaker. Restaurang AG är varje köttälskares dröm och en självklar destination i Stockholm för alla som vill njuta av stadens finaste kött i en avslappnad och professionell atmosfär.

  • Läs med och boka bord: restaurangag.se

Brisket & Friends, köttrestaurang i Stockholm.
På Brisket & Friends röks köttet på låg temperatur över natten.

Brisket & Friends, Vasastan & Södermalm

Rökrestaurangen Brisket & Friends är ett prisvärt alternativ till finkrogen där äkta BBQ och brisket (rökt oxbringa) står i centrum. Restaurangen drivs av BBQ-entusiasten Ludvig Åström tillsammans med kocken Niklas Elshazly, som tillsammans bestämde sig för att öppna ett Texas-inspirerat BBQ-hak.Idag finns restaurangen på flera platser i landet, men i Stockholm finner du en restaurang på Upplandsgatan 7 i Vasastan och en i hjärtat av Södermalm på Östgötagatan 25.

Brisket & Friends har blivit ett naturligt go-to-ställe för Stockholmare som uppskattar en välfylld bricka med rökigt kött tillsammans med en god öl. Restaurangen har bland annat belönats med DN:s prestigefyllda pris Gulddraken i kategorin "bästa budgetkrog" samt blivit utsedd till Sveriges bästa street food. På Brisket & Friends röks allt kött över natten på restaurangerna, och hantverket är en viktig del av restaurangens vision som kort och gott är att erbjuda sina gäster en äkta och ren BBQ-meny, precis som i Texas. På menyn hittar du självklart brisket, men även rökt högrev och ribs, allt rökt i äkta amerikanska rökar med hickoryträ som importerats från USA. Det finns också färska sidorätter som du själv kan välja och vraka bland. Så om du är ute efter äkta BBQ gjord på Texas-vis, är det till Brisket & Friends du ska gå.

  • Läs mer och boka bord: brisketandfriends.se

Lennart & Bror, köttrestaurang i Stockholm.
Lennart & Bror har både köttdisk och restaurang.

Lennart & Bror, Vasastan

På Birger Jarlsgatan 83 hittar du köttbutiken där kön ofta slingrar sig ut från entrén. Lennart och Bror är en kombinerad köttbutik och restaurang vars främsta drivkraft är att erbjuda unik service och kött av högsta kvalitet till sina kunder.

Konceptet drivs av Rasmus Ek tillsammans med Fritjof Andersson, som efter att ha rest runt i New York förälskat sig i känslan av att kunna handla sitt bröd hos en bagare och sitt kött direkt hos en slaktare. Konceptet blev till verklighet när köttdisken och slakteriet slog upp sina dörrar för tio år sedan, och restaurangen har med tiden utvecklats till en populär plats där köttdiskens delikatesser erbjuds även till sittande gäster vid både lunch och kvällstid. På menyn finns allt från enklare luncher i form av hamburgare och grillade smörgåsar till finare köttbitar, lammracks och côte de boeuf.

Ett koncept som vi verkligen rekommenderar är restaurangens så kallade 'slaktarbricka', en större bricka med blandade köttdetaljer som delas mellan gästerna och som serveras med goda tillbehör. Brickan är ett perfekt val för den som har svårt att välja eller som vill få chansen att smaka på många olika sorters köttdetaljer, skinkor och korvar.Förutom den utsökta maten erbjuder Lennart & Bror även en liten bar där gästerna kan njuta av ett urval av vin och drinkar för att komplettera sin matupplevelse.

  • Läs mer och boka bord: lennartochbror.se

Las Brasas, köttrestaurang i Stockholm.
Murrig inredning på köttrestaurangen Las Brasas i Stockholm.

Las Brasas, Vasastan

På den moderna krogen Las Brasas, belägen på Roslagsgatan 6, står köttet i allra största fokus med inspiration från det spanska och sydamerikanska köket. Krogen drivs av krögaren Andreas Johansson, som även står bakom Bar Nombre på Odengatan.Menyn på Las Brasas erbjuder en mängd rustika grillrätter och äkta spanska tapas. Här finner du både svenska och australiensiska styckdelar av hög kvalitet, såsom australiensisk Wagyu och spansk pluma, samt pata negra och en spännande variation av tapasrätter.

Las Brasas strävar efter att leverera en innovativ matupplevelse som inte bara bjuder på en smakexplosion utan som även kan delas i stora sällskap, precis som i Sydamerika. På menyn finns även alternativet “Menú Degustación” som ger restaurangens kockar ansvaret att bestämma vad ditt sällskap ska äta, ett minst sagt spännande meny-alternativ.

Las Brasas lokal speglar även restaurangens koncept i att ta inspiration från Spanien och Sydamerika, med grönt kakel och mörka träinslag. Väggarna pryds av vinflaskor och lekfull kuriosa, och vid baren står en stor marmorstaty. För den som vill slå sig ner och ta en drink finns en charmig, grönkaklad bar med höga barstolar och en gedigen vinmeny där den även den mest kräsna tillåts bli nöjd.

  • Läs mer och boka bord: lasbrasas.se

Rolf Köks, köttrestaurang i Stockholm.
Restaurangen Rolfs kök grundades 1989 av Rolf Nilsson.

Rolfs Kök, Norrmalm

Rolfs kök är en intim och stimmig kvarterskrog med stort fokus på svensk husmanskost och högkvalitativt kött. Restaurangen ligger på Tegnérgatan 41 och drivs idag av stjärnkrögaren Johan Jureskog och köksmästaren Magnus Johansson. Rolfs kök grundades redan 1989 av Rolf Nilsson, vars tanke var att bjuda in gästen i köket - en filosofi som de nya ägarna valt att bevara genom att behålla restaurangens ursprungliga öppna kök.

Filosofin hos Rolfs kök är enkelhet och kvalitet, med rätter besparade från onödig garnityr och krusiduller. Menyn på Rolfs kök är säsongsbaserad och ingredienserna är noga utvalda och kommer från närliggande producenter. För köttälskare finns många goda alternativ på menyn, bland annat grillat märgben, kalvbräss och tourtière de veau, tillsammans med läckra tillbehör. Rolfs kök är helt klart ett måste att besöka om du befinner dig i Stockholm och vill uppleva kött och äkta svensk husmanskost i en varm och välkomnande atmosfär.

  • Läs mer och boka bord: rolfskok.se

Av: Melissa Becker

Psst! På jakt efter ett bra vin till köttbiten?

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet. Doften är nyansrik och fruktig med inslag av björnbär, fat, stendamm,viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött och lakrits. Prova till  medelkraftiga och kraftigare kötträtter, gärna vilt!

Camp Syrah

96,00 kr


Är det lamm- eller nötkött som landar på grillen kanske ett lite kraftigare vin med viss strävhet kan passa. Camp Syrah är ett chilenskt vin med inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. På smidig PET-flaska.

Château Bonnet Rouge

149,00 kr


Fruktig doft med aromer av moreller, svarta vinbär, björnbär, kaffe, choklad, lakrits, fat och peppar. Balanserad, mjuk och elegant smak i klassisk bordeauxstil och med sammetslena tanniner. Lång eftersmak.

Château Pech-Latt

165,00 kr


I smaken finns inslag av björnbär, svartvinbär, viol, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär. Här finns mycket smak och samtidigt en finstämd elegans som gör att vinet passar mycket bra till mat och särskilt till rätter av nöt- och lamm, men även till viltkött. Passar perfekt till både klassisk husmanskost och grillat.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

23.05.2024
Röda Villan

Stockholms bästa uteserveringar.


Hör du till dem som är kvar i Stockholm över sommaren eller besöker du huvustaden på semestern? Njut då av årstiden och besök någon av alla härliga uteserveringarna som staden bjuder på. Vi tipsar här om några av våra favoriter.

Läs mer »