Alkoholfri rom, tequila och gin.
Tillhör du också den växande skaran som föredrar svagare drinkar eller alkoholfria alternativ på festen? Här hittar du tre substitut som kanske kan passa dig.
Läs mer »Det började med en cigg och slutade med antiinflammatorisk mat.
Att intervjua Mia Clase och Lina Nertby Aurell är speciellt. De talar ofta i halva meningar. Den ena börjar och så fyller den andra på. I tre års tid har de arbetat tillsammans med det gemensamma projektet Food Pharmacy. Men nära vänner har de varit sedan tonåren i Göteborgs södra förorter.
- Vi satt bak på varsin MT5:a… och rökte varsin Marlboro Light, säger Mia.
Vad är en MT5:a?
- Det är en moped, säger Lina samtidigt som Mia googlar fram en bild på en röd off-road-moped och skrattar.
Några år senare flyttade båda till Stockholm och gjorde parallella karriärer. Mia jobbade med reklam i 15 år på den kända byrån Garbergs. Under samma period arbetade Lina med affärsutveckling och reste runt i världen och ledde stora projekt.
- När jag fick barn kunde jag inte resa lika mycket och då var jag tvungen att börja arbeta back-office. Det var jag inte så sugen på, så jag började leta efter ett nytt projekt, säger Lina och tittar på Mia. Hon var inne i samma skifte i livet och då föddes en tanke att göra något tillsammans. De båda ville kommunicera om hälsa, men vad skulle de säga? De fick ett tips om att träffa den pensionerade kirurgen och professorn Stig Bengmark i Högnäs i Skåne.
- Vi tog tåget ner på vinst och förlust, säger Mia.
Mötet blev en vändpunkt. Professorn hade mycket kunskap, men svårt att nå ut med den bortom vetenskapliga tidskrifter. Mia och Lina bestämde sig för att sprida Stigs insikter om mat och hälsa under rubriken Food Pharmacy.
- Vi blev så fascinerade av hans kunskap. Varför hade ingen berättat detta för oss tidigare…, säger Mia.
Vad sa professorn?
- Att 70-80 procent av vårt välmående beror på vad som finns i tarmfloran. Vad vi äter är oerhört viktigt, förklarar Lina.
De två åkte hem till Stockholm och registrerade varumärket Food Pharmacy och startade en blogg.
- Vi hade ingen tidning som vi samarbetade med så det tog tid att hitta en publik.
Mia och Lina stretade på med blogginlägg, krönikor, intervjuer, recept och notiser. En text om gluten fick fäste. Efter ett år hade bloggen haft 500 0000 unika besökare och många kunde känna igen sig i de två kvinnorna som kallade sig “positiva hypokondriker”.
- En anledning till att vi började tänka mer på hälsa var att tre nära familjemedlemmar gick bort i cancer. Min mamma, Linas moster och en kompis. Vi ville göra en förändring i vår livsstil för att inte drabbas av samma sak, säger Mia.
Vad ska man då inte äta för att må bra och undvika cancer?
- Chips, smågodis, pasta, mackor, glass och snabbmat är inte bra. Förr kunde jag lätt äta en påse smågodis per kväll, säger Mia, och Lina nickar.
Istället är det frukt och grönsaker som gäller. Forskare är överens om att 350-500 gram om dagen är rätt mängd.
- Det gäller att förstå att vi inte är utlämnade till våra gener utan att det går att påverka sin livsstil. Det kallas epigenetik. Maten är viktigast. Sen kommer motion. Vi har stegvis lagt om vår kost. Vår resa har tagit tid.
Hur är det då med alkohol, får man dricka det?
- Ja, det får man. Inte i för stora mängder och gärna tillsammans med människor man tycker om. Ett av våra budord är att man ska njuta. Champagne är något av det bästa som finns, säger Lina.
Nu har Food Pharmacy funnits i drygt tre år. Det har kommit två böcker och nyligen startade Mia och Lina en podcast. Premiäravsnittet blev den veckans mest nedladdade. Men även utomlands är intresset för konceptet stort. Food Pharmacys första bok är översatt till 15 språk.
- Vi var i Polen och skulle laga mat i tv. Vi hade gett dem en inköpslista, men de kunde bara hitta hälften av våra råvaror. Men trots det har boken sålt jättebra där. Snart ska vi till Ryssland och vi vill gärna skänka en bok till Putin. Han vill att ryssarna ska börja äta med nyttig mat.
En myt säger att det är bara kvinnor som är intresserade av nyttig mat och hälsa. Män älskar entrecote med bea och pommes och struntar i om de blir feta.
- Det är en illusion. Det är många medelålders, hypokondriska män som hör av sig till oss med frågor om vad de ska äta.
Nu har ni hållit på i tre år, hur länge kommer ni att fortsätta?
- Länge, vi känner att vi bara är i början, säger Mia och Lina i kör.
Namn: Mia Clase
Familj: Emil, Ludde, Juni och fem rådjur i trädgården
Ålder: 39
Bor: Danderyd
Stressar av med: Havet
Dricker i en bar: Champagne
Favoritvin: Kan ingenting om vin så låter mina vänner beställa och passar själv på att pudra näsan.
Favoritsprit: Vågar man svara tequila som hälsoinspiratör?
Äter gärna på måndag: Nudelsallad från Pepstop
Äter gärna på helgen: Lång helgfrukost med Food Pharmacys guldgröt, Luke Skywalkers granola och gott kaffe
Senaste bok: "Hjärnstark" av Anders Hansen
Favoritkrog i Sverige: Restaurang Tenan på Marstrand för då är det sommar.
Bästa bar i världen: En "Prickly Pear Margarita" på Canyon i Fort Lauderdale, tack
Lagar helst: Just nu vår snabba chilisoppa med kokosmjölk, koriander och citrongräs
Senaste resa: Bokmässan i Göteborg
Detta vet vi inte om dig: Spelar piano. Inte riktigt lika bra som Robert Wells, men nästan.
Namn: Lina Nertby Aurell
Familj: Ninni, Carl och vår hund Pyret
Ålder: 39
Bor: Östermalm
Stressar av med: Tar på träningskläderna och går ut i naturen med hunden och barnen.
Dricker i en bar: Ett glas rött
Favoritsprit: Kommer inte ihåg. Varje gång jag druckit sprit får jag minnesluckor
Äter gärna på måndag: Tacosalladen på Östermalmstorg
Äter gärna på helgen: Räkor
Senaste bok: "Och varje morgon blir vägen hem längre och längre."
Favoritkrog i Sverige: Villa Källhagen, vårt andra vardagsrum. Där hänger vi runt, läser läxor, spelar monopol och äter framför brasan.
Bästa bar i världen: Le Schmuck, Paris
Lagar helst: Gröna smoothies
Senaste resa: Bokmässan i Göteborg
Detta vet vi inte om dig: Är dödligt kär i min man som tyvärr bor i Paris.
Tillhör du också den växande skaran som föredrar svagare drinkar eller alkoholfria alternativ på festen? Här hittar du tre substitut som kanske kan passa dig.
Läs mer »Vi träffade Kristina Andersson - aktuell med boken Ät Smart! och pratade om vikten av en positiv approach till mat, socker och hur man ska tänka kring njutningsmat.
Läs mer »Mynta är en uppskattad ingrediens i både maträtter och drinkar eller som kur för att bota snuva, hals eller magont. Läs om alla dess användningsområden här.
Läs mer »Hanna Olvenmark som tidigare gjort stor succé släpper sin tredje bok: Portionen under tian: Äta ute där hon tipsar om mat att ta med ut i naturen.
Läs mer »