Carla vann Hela Sverige Bakar 2023 – det ska hon göra nu.

Vinnaren av Hela Sverige bakar 2023 heter Carla von Hofsten. I dagarna ges hennes vinnarbok ”Fikasugen” ut – en hyllning till den svenska fikakulturen med allt från bullar och bröd till tårtor och bakelser.

Carla von Hofsten - vinnare av Hela Sverige Bakar 2023.

I boken ”Fikasugen” finns självklart också några av bakverken vi fick se Carla baka i rutan. Vi ringde upp vinnaren för att prata bakintresse, få några tips till hemmabagaren och höra hur framtiden ser ut.

Tävla om ett ex av boken "Fikasugen" här. »

Grattis till vinsten! Hur kändes det att vinna?

– Helt overkligt! Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Både Ida och Malahat som jag mötte i finalen är tekniskt väldigt duktiga och har hållit en hög nivå genom hela programmet. Jag blev verkligen överraskad!

När väcktes ditt bakintresse?

– Från att jag var liten har jag suttit i diskhon och ”hjälpt” mamma när hon lagat mat. Hon är otroligt matintresserad men jag fick hjälpa till med finliret som hon inte är så intresserad av. Jag är uppvuxen med ”färg och form” tänk och vi har flera konstnärer i släkten så jag har alltid sett på bakverk som ätbara konstverk (förutsatt att de blir vackra)! 

Deltagarna i Hela Sverige Bakar 2023 i TV4.

Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Hela gänget som var med och tävlade i Hela Sverige Bakar 2023.

Och ni har en stark fikatradition i familjen har jag förstått?

– Ja, varje lördag bjöd vi hem folk på tre-fika i den lilla byn jag kommer från. Då satt vi och bedömde våra egna bakverk vilket ibland kunde skapa lite knepig stämning runt bordet bland gästerna. Men i min familj var det helt naturligt och säkert därför jag har utvecklat mina färdigheter också.

Har du något favoritbakverk?

– Vet du vad som är svårslaget? En riktigt god hembakad mazarin. Mazarinen har ALLT. Särskilt om man gör rabarber- eller saffransmazarinen som finns med i boken Fikasugen.

Carla von Hofstens recept på mazariner - klassiska, med rabarber eller med saffran.
Se Carla von Hofstens underbara recept på mazariner nedan - klassiska, med rabarber eller med saffran.

Se recept på Carlas underbara mazariner med saffran eller rabarber. »

Vad är roligast att baka?

– Just nu har jag snöat in på desserter. Det är ett pussel att få ihop den perfekta desserten som har något varmt, kallt, bakat, sött och syrligt. Jag älskar ett sött avslut på en middag. Om jag går ut och äter beställer jag helst förrätt och dessert! 

Vilka är dina tre bästa tips till hemmabagaren?

  • Väg dina ingredienser för bättre precision, investera i en digital våg.

  • Vill du ha rumstempererat smör på nolltid – hyvla då det kylskåpskalla smöret med en osthyvel!

  • Dekorera med ätbara blommor. Det är otroligt effektfullt och ger ett lyxigt intryck. Det är också så fiffigt att inga färger i naturen konkurrerar med varandra, så det är bara att välja och vraka.

Har du något signaturbakverk?

– Ja, det är en munk med camembertgömma som serveras med hjortronkompott och yoghurtglass. Originalreceptet finns i boken och skiljer sig en del från den jag serverade juryn i "Hela Sverige bakar". Den tog jag fram till pappas 60-årsfirande och den har blivit en klassiker i vår familj. Annars är mazariner något jag ofta och gärna bjuder på. 

Vad väntar nu, kommer du fortsätta på bakspåret?

– Det ska bli jättekul att se vad boken får för respons. Jag vill jättegärna fortsätta ta fram välbeprövade recept likt de jag delar med mig av i boken Fikasugen, som är en hyllning till den svenska fikakulturen. Mitt mål är att alla ska känna att de vågar lita på mina recept och att det alltid blir väldigt gott. 

– Min ”bakdröm” just nu skulle vara att ha ett sommarcafé på Västkusten med min mamma, men vi får se vad som händer.

Carla von Hofstens bok "Fikasugen".
I Carla von Hofstens bok "Fikasugen" hittar du massor av läckra recept på allt från småkakor till tårtor.

Sugen på bakinspiration? Följ gärna Carla på instagram @carlavonhofsten, recept hittar du på www.carlavonhofsten.com.

Text: Lisa Heino

14.12.2023