Catarina König: karriären tog fart efter Mästerkockvinsten.

Catarina König blev Sveriges mästerkock 2016 och medverkar i programmet Decenniets mästerkock. Läs hela intervjun om vinsten som förändrade hennes liv.

Catarina König - Sveriges mästerkock 2016

TV4:s Sveriges mästerkock är mycket omtyckt. I år fyller succéprogrammet tio år vilket firas genom att de har bjudit in de gamla vinnarna till Decenniets mästerkock. folk o folk har pratat med Catarina König, en av de deltagare som har återvänt till mästerkocksköket.

Höstens mästerkocksprogram skiljer sig från vad vi är vana att se. Det är inte en samling hemmakockar som nervöst försöker imponera på domarna och kämpa sig igenom tävlingen. Nervositeten finns kvar. Men nu möter tittarna åtta stycken tidigare vinnare som inte längre är noviser i tv-köket.

Matkarriär efter Sveriges mästerkock-vinsten

Efter en vinst i Sveriges mästerkock blir ingenting sig likt. Alla som har kammat hem titeln under programmets tioåriga historia arbetar i dag mer eller mindre med mat på olika sätt. Catarina König vann 2016. Då drev hon sedan åtta år tillbaka en klädbutik i Uppsala. Men som nykrönt mästerkock började erbjudandena om olika matuppdrag att hagla in.

– Det tog jättefart. Jag fick otroligt mycket förfrågningar. ”Vill du komma och gästspela, bli ambassadör för det här varumärket, samarbete med oss, blogga för ELLE …?” var frågor jag fick. Jag behövde inte jaga jobb utan de bara föll på mig. 

Men hur kändes det när du stod där som vinnare 2016?

– Det var helt obeskrivligt. Man tänker: ”Det här händer inte på riktigt, och i alla fall inte mig.” Det är bland det största som har hänt mig, förutom min familj och mina barn, så klart. Det var livsomvälvande.

Efter två år sålde Catarina sin butik. Tiden och orken räckte helt enkelt inte till för alla nya matuppdrag och i dag sysslar hon med mat på heltid. Hon skriver kokböcker, bloggar och gör gästspel på restauranger.

Skriver och fotograferar själv sina kokböcker

Catarina König - Mat med guldkant: recept och menyer för vardag och fest

Nyligen släppte Catarina sin andra kokbok: ”Mat med guldkant: recept och menyer för vardag och fest”. 

– Det är recept som ALLA kan ta sig an. Det ser lyxigt ut, med det är relativt enkelt. När det är lite mer komplicerat har jag gjort beskrivningar som är så lätta att förstå att vem som helst ska kunna göra dem. Jag har fått otroligt mycket positivt bemötande för boken.

Den här gången har Catarina inte bara gjort recepten, hon har också tagit alla bilderna själv. 

– Under åren med bloggen har jag blivit väldigt fotointresserad. Bilderna från 2016 går inte att jämföra med dem jag tar nu. Jag ville verkligen använda kunskapen som jag har dragit på mig under de här åren. Dessutom slapp jag fotografkostnaden, säger hon och skrattar.

Det här med att göra kokbok från början var så roligt att Catarina fick blodad tand. Hon är redan igång med nästa, vilken kommer att handla om mingelmat och släpps i april 2021.

– Jag älskar att skapa, laga mat, skriva och fota. I den senaste kokboken fick jag allt i ett och jag ville göra det igen. Jag ville göra det nu!

Vilken typ av matlagning gör du?

– Jag gör lyxig mat på en enkel väg. När du får tallriken framför dig kanske du tycker att det ser svårt ut, men i själva verket är det ganska lätt att tillaga. Jag använder inte jättemycket ingredienser, men ser till att råvarorna är av hög kvalitet. Jag låter dem få tala.

Gästspel på krogen

När mästerkocken inte bloggar och skriver kokböcker gästspelar hon på restaurang. Hon syns ibland i köket på Sigtuna Stadshotell eller på Restaurang Grill i Stockholm.

– Att laga mat i ett kockkök på restaurang är inte som att laga mat hemma. Du måste tänka stort och brett samt utnyttja allt du har i köket. Inget går till spillo, finns det något kvar gör man något av det senare på dagen eller nästa dag. 

Hon berättar också att det är otroligt lärorikt, med mycket tips och trix som hon nu har nytta av i Decenniets Mästerkocksköket.

Tiden är knapp

Vad är det tuffaste i tävlingen?

– Det är tiden. När de säger: ”Det här vill vi att ni lagar” vet man ibland inte vad man ska göra. Man går i skafferiet och ser olika ingredienser och vet fortfarande inte vad det ska bli. Det är inget som syns i rutan, säger hon och fortsätter:

 – Skulle vi få de här uppgifterna hemma skulle det ta dubbelt så lång tid. Att vi ens får ihop det förstår jag inte.

FAKTARUTA

Katarina König porträttbild

Namn: Catarina König

Familj: Make Anders, barnen Julius 10 och Filippa 8

Vinpreferens: Röd rioja

Favoritingredienser: Smör, grädde, vitlök, färska örter och ägg

Favoritredaskap i köket: Sifonen – med den får man en vaniljvisp att bli världens fluffigaste på äppelpajen. Eller en sås till fisk – den blir som ett moln över. Även rökpistolen och cestjärn är favoriter.