Frida Lund om kärleken till mat och vin.

Matkreatören Frida Lund, känd från Goda Grejer är en multitaskare inom mat och vin.

Frida Lund

Frida Lund är en multitaskare inom vin och mat. Hon är matkreatör med ett stort vinintresse och kan även titulera sig som författare. I september 2020 gav hon ut en kokbok och i augusti 2021 kommer en om vin. Hon bloggar, instagrammar och står bakom Facebookgruppen Vinhaggorna som har blivit ett vincommunity.

– Jag är varken utbildad i mat eller vin, utan har bara nischat mig hårt på de saker som jag tycker är godast i världen – och det är mat och vin, säger hon entusiastiskt när vi inleder intervjun.

Frida hör inte till de matentusiaster som har hängt med mamma eller farmor i köket sedan barnsben, provsmakat och drömt om en framtid med mat. 

– Intresset har snarare kommit med en rasande fart de senaste åren och jag har insett att jag också har en fallenhet för smaker eftersom det är så roligt och går så lätt.

– Jag tycker om att prata om mat på ett tillåtande sätt. Det finns så mycket som inte känns bra med dieter, bantning och sådant. Många av oss kvinnor har vuxit upp med att mat är farligt. Och jag vill gärna krossa den typen av tabun. För mig har det därför varit viktigt att det inte har funnits en massa nyttighetssnack när jag har skrivit i sociala medier. Det ska bara vara gott!

Blev fri från djävulen på axeln

Under uppväxten var Frida under många år sjuk – hon drabbades av ätstörningar. Hon lyckades dock bli helt frisk och frigöra sig från vad hon kallar ”den lilla djävulen på axeln” som var dömande med vad som fanns på tallriken, och uppmanade att ta en extra löprunda om hon exempelvis ätit pasta. 

– Jag önskar inget annat än att alla blir fria från den, för det är så förbaskat skönt när det är över, utbrister hon.

För Frida är mat i dag något som hör ihop med att umgås med andra människor. När hon blev frisk och började äta igen insåg hon hur många härliga stunder med vänner och goda maträtter som hon hade missat under alla år hon var sjuk.

Pinot noir fick vinintresset att vakna upp

Vinintresset började mer eller mindre av en slump. Hon var länge ganska ointresserad av vad som fanns i glaset, tills den dag hennes man bjöd henne på pinot noir.

– Det blev som en slags uppenbarelse. Jag fattade inte att ett vin kunde vara så gott. Hon tänkte att om det vinet var så bra så måste det finnas fler goda viner, och bestämde sig för att utforska saken och började dricka fler pinot noirer. 

– Jag ville ge mig hän den druvan, men efter ett år kom insikten att jag nästan bara hade druckit pinot noir och började kunna det där. Då var det dags att hoppa vidare och testa nytt. Då kom nästa insikt – att vinvärlden är oändlig. Och att ju mer man lär sig, desto mer finns det kvar att lära och det kommer aldrig att ta slut.

Ingen formell utbildning skapar lekrum 

Trots Fridas stora vinintresse och att hon försörjer sig genom att inspirera andra om mat och vin, har hon gjort ett mycket medvetet val att inte skaffa sig någon formell utbildning. 

– Jag vill inte utbilda mig. Då kanske jag inte kan gå emot eller bryta regler längre, för att jag vet för mycket. Jag kan grunderna och dem har jag lärt mig genom att testa, smaka och prata med folk.

I höst kommer Frida ut med en bok om vin. Hon vill dela med sig om sina kunskaper på ett enkelt sätt. I sin blogg skriver hon: ”boken kommer att vara snäll mot dem som vill lära sig mer om vin”.

– Min bok är inte en djupdykning, utan en lite lätt vinkling in i vinvärlden. Den riktar sig till nyfikna vinälskare som kanske inte har gått en sommelierutbildning.

Frida driver också Facebookgruppen Vinhaggorna som idag i runda slängar har 21 000 medlemmar.

– Från början var tanken med den att vi skulle vara några stycken som kunde prata om vin utan att känna att någon skrattar åt en bakom ryggen. Jag hade inte en aning om att den skulle bli så stor, säger hon glatt.

Engagerad i klimat och vin

Frida har även ett aktuellt samarbete med CHILL OUT där hon pratar om hållbarhetsmyter, tre stycken närmare bestämt, som kan göra ditt handlade på Systembolaget mer hållbart.

- Min favoritmyt är ”glas är mer miljövänligt än plast”. Det är falskt!

Om Frida:

Frida Lund doftar på vin

Namn: Frida Lund

Ålder: 36 år

Familj: Maken Anders och sonen Florens

Gör: Vinintresserad matkreatör med blogg, instagram och Facebookgrupp samt skriver böcker om mat och vin

Böcker: Goda grejer: plockmat, söndagsmiddag, vardag och dessert, släpptes i september 2020. Vin från A till Ö släpps i augusti 2021. Både böckerna ges ut på Mondial förlag. 

Favoritvin: Vanligtvis rött vin, just nu från Loiredalen. Men har också nyligen blivit förälskad i vit Bourgogne.

 CHILL OUT rPET

CHILL OUT inför 100% rPET.


CHILL OUT växlar upp sina gröna ambitioner och blir nu ett av de första vinvarumärkena i Europa att införa rPET i hela sortimentet - flaskor av 100% återvunnen plast. 

Läs mer »