Frida Ronge är en förebild för unga kvinnliga kockar.

Frida Ronge är en av Sveriges just nu hetaste kockar. Om bara några veckor öppnar hon sin första stora krog TAK i Stockholm. Och bara några dagar senare kommer hennes kokbok: Rå som sushi.

Frida Ronge

Frida Ronges specialité är japansk mat gjord på nordiska råvaror. Det finns experter som anser att maten som lagas här är mycket annorlunda jämfört med den som görs i Tokyo, men Frida håller inte riktigt med.

- I Japan använder man wasabi och risvinäger och i Sverige använder vi ättika och pepparrot. De är väldigt lika i smaken och vi arbetar till viss del med samma tekniker, till exempel när det gäller att pickla grönsaker. Men i Sverige har vi mer mättade fetter och använder gärna smör och grädde. Deras mat är fräschare och det vill jag att min mat också ska vara. Men maten jag lagar lagas främst med huvudingredienser från Norden. För tio år sedan bestod en sushi av lax, tonfisk, jätteräka och avokado. Så är det inte idag och det har jag varit med och påverkat. På min restaurang TAK kommer vi att använda många fiskar som är MSC- och ASC-märkta och framförallt med hållbara råvaror från Norden samt grönsaker i säsong. Från Japan köper vi ris, torra kryddor, sesamolja och liknande produkter, berättar Frida.

Slog igenom med Råkultur

Frida Ronge är från Göteborg men har flyttat till Stockholm tre gånger. Hennes brejk i karriären kom när hon var ansvarig för den japanska krogen Råkultur i Stockholm. Krogen ingår i stjärnkocken Sayan Isakssons kroghus Esperanto.

- Då var jag ansvarig och jag och Sayan hade ett väldigt fint sammarbete. Där var nog den största ögonöppnaren för mig att man kunde göra så mycket mer med just sushi, säger Frida.

Insatsen på Råkultur ledde fram till att hon fick öppna restaurang vRÅ i frukostmatsalen på hotell Post i Göteborg. Den här gången som ensam ansvarig vid rodret. vRå blev Fridas stora genombrott.

- Det var dåvarande Food & Beverage Manger Fredrik Blomberg som frågade mig om jag kunde göra något i frukostmatsalen på det nya hotellet i Göteborg. Utifrån väldigt begränsade förutsättningar skapade vi en fantastiskt produkt, berättar Frida.

TAK

vRå blev utsedd till nr 13 på Livets Godas lista över Topp 20 bästa restauranger 2013. Frida Ronge fick White Guides Rising Star-pris 2013 och kocklegenden Karin Fransons Mentorspris på Årets kock-galan 2014. Men vRå var en liten krog i ett stort komplex. TAK som öppnar inom kort är en gigantisk krog med flera avdelningar med totalt 430 platser inklusive en stor uteservering. TAK är en självständig krogenhet i Petter Stordalens hotellkomplex vid Brunkeberstorg i centrala Stockholm. Närmaste grannar är de två nya hotellen At Six och Hobo. Alla tre enheter öppnar den 28 mars. Frida berättar:

- Idag kom vitvarorna från Martin Servera. Nästa vecka kommer råvarorna och då ska vi börja laga upp maten på riktigt för släkt och vänner. Vi har vår första provmiddag den 18 mars om allt går enligt plan. Det händer hela tiden nya saker med bygget, men de säger att tidsplanen ska hålla...

TAK ligger som namnet antyder högst upp i den stora byggnad som tidigare var Swedbanks gamla huvudkontor. Den magnifika utsikten från de två översta våningarna vetter rakt mot Stockholms slott, men du ser också ut över Djurgården och hela Gamla stan samt delar av Södermalm, City och Kungsholmen. Brunkebergstorg ligger mitt stan, men de flesta stockholmare vet inte var det ligger. Området, som även kallas Urban Escape, befinner sig i en transformation och det kommer att byggas vidare där, bland annat i Gallerian hela 2018.

- Vi kommer att ha en egen ingång och jag tog hissen upp idag. Det tar 10 sekunder. Jag räknade. Torget utanför kommer att göras om. Det är fastighetsägaren AMF som driver på utvecklingen, säger Frida.

Varför så få kvinnliga kockar?

Frida Ronge får ofta frågan om varför det är så få kvinnliga kockar på hennes nivå. Såhär svarar hon på det:

- Problemet är att det inte stämmer. På TAK är vi 50/50. Det är helt fantastiskt. Problemet är att tjejerna inte syns lika mycket på de bästa krogarna eller medverkar när det är tävlingar. I år var det ingen tjej med i Årets kock. Förra året var det två. På den högsta nivån är det extremt tuffa arbetsförhållanden. Det är långa dagar och väldigt lite fritid. Du måste åsidosätta vänner och familj. Du arbetar mycket mer än 40 timmar i veckan. Vill man förändra branschen och få fler kvinnor att tävla måste man ändra förutsättningarna. När du tävlar är du ensam, när du arbetar i ett vanligt restaurangkök är du del av ett lag. Det är ett kollektiv.    

Frida Ronge tror inte heller att de flesta tjejer sökt sig till kockyrket för att synas och höras.

- Många är inte bekväma i det alla dagar. Jag har tävlat en gång i London tillsammans med Sayan Isaksson och det gör jag inte om. Det var inte min grej, säger Frida.

Hur är det då att arbeta med den karismatiske Petter Stordalen som högsta chef?

- Det är fantastiskt. Här finns stora resurser och enorm kunskap. Det finns mycket kompetens i en så stor organisation. Detta är mitt drömjobb, avslutar Frida.

Frida Ronge

Faktarutan

Namn: Frida Ronge

Familj: Två bröder, mamma och pappa

Ålder: 32

Bor: Hornstull

Stressar av med: Träning

Dricker i en bar: GT

Favoritvin: Dricker gärna sake

Favoritsprit: Gin och Rom

Äter gärna på måndag: Bibimbap

Äter gärna på helgen: Lasagne eller sushi

Senaste bok: Min egna, haha (Rå som sushi)

Favoritkrog i Sverige: Sturehof

Bästa bar i världen: Tjoget

Lagar helst: Chirashi sushi

Senaste resa: Dominiskanska Republiken

Detta visste vi inte om Frida Ronge: Att det alltid finns Kalles kaviar i mitt kylskåp och att jag gillar att surfa :)

Explorer Gin

218,00 kr


Gillar du också GT? Nu kan du göra drinken med gin från Explorer. Den har en välbalanserad doft med tydliga inslag av enbär som balanseras upp av toner av angelika och citrus. Smaken är nyanserad med inslag av enbär, kryddor och citrus.

Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

Den blinda grisen.


Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Läs mer »