Vit kladdkaka med citron och italiensk maräng.
Här är Frida Skattbergs recept på sin ljuvliga kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.
Läs mer »Vi har pratat med Frida Skattberg som är aktuell med kokboken "Kladdkakor deluxe".
Under hösten har Frida Skattberg släppt en bok som får det att vattnas i munnen och rycka i elvisphanden. ”Kladdkakor deluxe” kan få vem som helst – även den som sällan äter sötsaker – att vilja ta fram bunken och börja mäta upp mjölet. folk o folk pratade med Frida om recept, bloggandet och om varför hon började baka.
Frida Skattberg driver bloggen Fridas bakblogg på Amelia, vilken har kommit att bli en av de mest lästa bakbloggarna i Sverige. Sedan tre år tillbaka arbetar hon med bakningen på heltid.
– Jag kallar mig receptkreatör. Förutom bloggen får jag uppdrag av andra att skapa recept till deras tidningar, sajter och receptfoldrar med mera.
I höst har Frida Skattberg också debuterat som kokboksförfattare och släppt boken ”Kladdkakor deluxe”. Den är en smarrig kärleksförklaring till Frida Skattbergs första bakverk som var just en kladdkaka. Här frestas läsaren med recept som kladdkaka med nutellamaräng och dulce de leche med havssalt, popcornkaka med kolasås samt kladdkakepops med godisgömma. Den ena skapelsen är mer fantasifull än den andra.
– Jag tycker att jag bakar modernt och lite lekfullt med mycket inspiration från amerikanska bakverk. Det får gärna vara extra av allt, säger Frida på frågan om hon har en särskild bakstil. Farmors- och mormorsfika och sådant som mandelkubb är inte min grej, tillägger hon.
– Det har varit en jättelång process och den låg klar ganska länge innan den släpptes, så jag har inte tänkt så mycket på den. Men nu när den är ute kom allt, och det känns jättehäftigt – helt fantastiskt. Och den har verkligen blivit mottagen bra av dem som har köpt den.
– Oj, jag har så många, men citronkladdkakan med maräng tycker jag är en klar favorit. Den är god för att den är så syrlig.
Intresset för bakning kom redan i barndomen. Frida Skattberg hade en tuff uppväxt med en pappa som var alkoholiserad.
– Från första början fungerande bakningen som terapi för mig då jag behövde något annat att tänka på.
Hennes första bakminne är från när hon var sex år och bakade en kladdkaka på fritids.
– Jag kände att det gjorde mig glad och att det var något som jag blev duktig på och fick beröm för. Så jag började att baka hemma.
Mitt i berättelsen inflikar Frida att hennes pappa sedan fyra år tillbaka är nykter.
– Tack och lov, säger hon lättad.
När Frida Skattberg skapar recept utgår hon ofta från ett grundrecept på exempelvis muffins eller kladdkaka och lägger sedan till någon twist.
– Det är inte så svårt som man kan tro. Jag har livlig fantasi, och så tänker jag recept och bakning hela tiden. Jag får ständigt idéer i huvudet som jag provar.
Hon har också stor hjälp av de 70 000 till 90 000 läsarna av bloggen. De kommer med feedback och idéer på saker som de tycker att hon ska prova. De meddelar också ifall något är mindre bra så att Frida i så fall kan göra om i recepten.
– Jag har jättebra kontakt med dem, framför allt på instagram. Vi brukar kalla varandra för kompisar, säger hon.
– Det går i perioder. Ibland är jag väldigt mätt på det och då äter jag nästan inget alls och då och då blir det jättemycket. Jag kan sätta i mig en hel plåt med kärleksmums, säger hon och skrattar. Men jag smakar alltid lite av allt för att veta att det verkligen smakar bra.
– Ja, jag skulle gärna skapa en egendesignad kollektion inom köks- och bakverktyg.
Innan vi avslutar intervjun delar Frida med sig av några grundläggande tips till den som är ovan vid att baka:
Utgå ifrån recept i början och läs noga så att du förstår hur man gör.
Mjöl som mäts upp packas lätt för hårt och då blir det för mycket. Häll i stället mjölet från påsen direkt i måttet. Eller ännu hellre, väg det.
Smaka av, våga experimentera och prova dig fram.
Våga misslyckas.
Namn: Frida Skattberg
Bor: På Gotland, 2 mil söder om Visby, men uppvuxen i Örebro
Familj: Robert och tre hundar av rasen Yorkshireterrier
Senaste resa: Zakynthos i Grekland.
Nästa bok: Gärna med tårtor eller att baka med barn
Har du provat glögg och kladdkaka? Det är en riktigt god kombination med den lite kryddiga glöggen och den maffiga chokladkakan.
Här är Frida Skattbergs recept på sin ljuvliga kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.
Läs mer »Vårt recept på en härligt kladdig kladdkaka smaksatt med den läckra gräddlikören Amarula!
Läs mer »