Kreativa dukningar till nyår - expertens bästa tips.

Lena Djuphammar och Gunilla Johansson står bakom ”Dukat”, en inspirerande bok med tips på kreativa dukningar för olika tillfällen. Folk o folk har pratat med dem och fått lite goda tips för ett vackrare bord.

Kreativ och fin nyårsdukning, asiatisk stil.

– Det kan bli både spännande och roligt om du undviker det stereotypa som att alla tallrikar är likadana. I stället kan du få ihop dukningen med en färg eller något tema, säger Lena när folk o folk pratar med henne.

Idén till en bok om dukning kom till under pandemin. Då öppnades det helt plötsligt upp en ny typ av kreativitet i samband med att folk skulle träffas. Man sågs ute, under en promenad i skogen eller på något annat annorlunda sätt.

Gunilla Johansson och Lena Djuphammar hade mötts på H&M där de båda då arbetade som Art Directors. Sedan dess har Lena utbildat sig till fotograf, arbetat som frilans och bland annat givit ut kokböcker och Gunilla är kreatör och har förutom mode även arbetat med inredning.

– Gunilla och jag började prata om de nya sätten att mötas. Vi pratade också om porslin och vad som är populärt. Alltifrån keramik till gammalt porslin som går att köpa billigt på loppis och att många stillar kommer tillbaka och vi börjar återanvända gamla prylar, säger Lena Djuphammar.

Dukningen präglar festen

Samtalen utmynnade i en bokidé som förlaget nappade på och förra hösten släppte de boken ”Dukat” på Ordalaget Bokförlag. Boken inleds med en sammanställning av vett och etikett när det gäller dukning.

– Det kan vara bra att känna till grundreglerna eftersom det kan finnas tillfällen då det ska dukas korrekt. Men när man har en egen tillställning tycker vi att man kan göra precis som man vill, säger Lena.

Dukning ur boken "Dukat" - romantiskt och etikett.

Foto: Lena Djuphammar

Romantiskt dukning å ena sidan - en "vett & etikett"-dukning å den andra.

Hon poängterar att dukningen sätter en prägel på festens atmosfär. Dukar man vackert med vit linneduk blir det på ett sätt. Har man den andra ytterligheten och travar tallrikarna, ställer besticken i glas och serverar buffé blir det en mer avslappnad stämning, även om det är samma människor.

– Det är intressant att hur man uppför sig som människa är beroende av miljö, sammanhang och hur dukningen ser ut. Det försöker vi tänka på i boken och vi vill lyfta fram att man kan vara kreativ.

Blanda gammalt och nytt när du dukar

Farmors gamla porslin som stått längst inne i skåpet kan sätta i gång en härlig fest då många får associationer och det lockar fram gamla minnen.

– Det kan vara en icebreaker. Men man bör tänka på att en del gammalt porslin inte är gjort för att diskas i maskin. Det starka diskmaskinsmedlet kan förstöra dekoren.

För att en dukning inte ska kännas spretig kan man välja att ha en enhetlig färg, till exempel samla på svart eller rosa porslin. Oavsett om det är en slät tallrik, keramiktallrik eller ett billigt fat från något lågprisvaruhus så sitter det ihop och blir en fin dukning.

– Bruna sjuttiotalstoner är populärt nu. Blandar man dem blir det en modern retrokänsla och sådant tycker vi är spännande och väldigt roligt. Och på bokens omslag har vi en rosa tallrik i ett portugisiskt modernt, billigt porslin ihop med mormors gamla rosassiett. Mixen blir otroligt vacker.

Omslag till boken "Dukat" och författarna Gunilla Johansson och Lena Djuphammar.
Omslaget till boken "Dukat" av Gunilla Johansson (t h) och Lena Djuphammar (t v).

En annan variant är att ha något tema som exempelvis ett mönster som går igen i hela dukningen.

– Vi vill att boken ska sätta i gång en kreativitet. Att tänka utanför boxen och bryta sitt vanliga tankemönster då och då. Det är samma som med inredning – blir det för mycket gammalt kan det kännas lite deppigt och för mycket nytt blir det stelt. Medan en blandning kan bli jättehärlig.

Har du några bra tips till när det ska vara extra festligt, som vid nyår?

– Blommor är vackert. Vi har gjort en bordsdekoration i hönsnät där vi har kramat ihop nätet som en lång korv. Sedan tog vi blommor med korta stjälkar och stack in dem i nätet. Det är vackert att duka med blommor som ligger längs med bordet i stället för att ha dem i höga vaser som skymmer så att folk inte kan titta på varandra.

– Det är också fint med många små vaser där man sticker ned en blomma eller en liten kvist i varje och ställer dem utmed hela bordet. Sådana vaser går att fynda på loppis. Eller varför inte en bordstablett i spegelglas eller i guld? Det är också ett festligt och lyfter vilket porslin som helst, avslutar Lena.

Av: Åsa Larsson

Svart dukning ur boken "Dukat".

Foto: Lena Djuphammar

Här är ett exempel på dukning med svart tema. I mittenbilden visas även blomsterdekorationen med hönsnät, som beskrivs i texten.
22.12.2022
Dukning med ägg och pelargon

Duka till fest med pelargoner.


Blomsterfrämjandet i samarbete med Pelargonium for Europe tipsar här om snygga och trevliga dukningar som du kan göra med pelargoner. Perfekt till påskmiddagen, eller till vilken sommarbjudning som helst!

Läs mer »