Kantarellpaj med brieost.
Lagom till kräftpremiären bjuder Linnéa här på ett underbart recept på kantarellpaj i portionsformar med lagrad ost och brie!
Läs mer »Kantarell, champinjon, stensopp eller svart hattmurkla - självklart snackar vi om svamp. Älskad av många, undviken av andra. 3 september är det dags för Svampens dag.
I vårt avlånga land är det faktiskt rätt så många som gillar svamp, så pass många att Sveriges Mykologiska Förening startade i augusti 1979, i Femsjö Småland.
Föreningen verkar för mycket, bland annat för att allmänheten ska få en bättre kännedom om Sveriges svampar och svampars roll i naturen, att kontakt upprätthålls med mykologiska föreningar i grannländerna och samverkan med mykologisk forskning och vetenskap. Mer information kan du hitta här: www.svampar.se/sv/svampens-dag
På Svampens dag är det dags för storfirande där många event går av stapeln organiserat av Sveriges Mykologiska Förening. Bland annat kommer Svampföreningen Häxringen i Södra Älvsborg ha en svamputställning i samband med en skördefest. I anslutning till Skördefesten kommer det även anordnas en svampkurs och en svamputflykt för allmänheten i Boråsområdet.
– Intresset för Svampens dag är stort i Borås och i synnerhet för just matsvampen, säger Viola Fägersten från Häxringen. Något som många kanske inte vet är att bara för att en svamp smarkar gott betyder inte det att den är ätlig. Man kan ta vit flugsvamp som exempel, som är väldigt mild och fin i smaken, men dödligt giftig för oss människor.
Så låt oss undvika dödligt giftiga svampar och lära oss om de andra – kanske det inte är så dumt ändå, det där med svampplockning.
Här nedanför hittar du några goda svamprecept tillsammans med passande vintips!
Lagom till kräftpremiären bjuder Linnéa här på ett underbart recept på kantarellpaj i portionsformar med lagrad ost och brie!
Läs mer »Kantareller – sensommarens välsmakande guld som vi med andakt avnjuter på en bit bröd, i en krämig pasta eller kanske till en bit kött. Men vad dricker man bäst till? Här är vår dryckesexpert Mats bästa tips.
Läs mer »Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det.
Läs mer »En läcker rätt med lammfilé i rödvinsmarinad och en risotto med färska örter, shiitakesvamp och vällagrad ost.
Läs mer »