I vårt avlånga land är det faktiskt rätt så många som gillar svamp, så pass många att Sveriges Mykologiska Förening startade i augusti 1979, i Femsjö Småland.
Föreningen verkar för mycket, bland annat för att allmänheten ska få en bättre kännedom om Sveriges svampar och svampars roll i naturen, att kontakt upprätthålls med mykologiska föreningar i grannländerna och samverkan med mykologisk forskning och vetenskap. Mer information kan du hitta här: www.svampar.se/sv/svampens-dag
På Svampens dag är det dags för storfirande där många event går av stapeln organiserat av Sveriges Mykologiska Förening. Bland annat kommer Svampföreningen Häxringen i Södra Älvsborg ha en svamputställning i samband med en skördefest. I anslutning till Skördefesten kommer det även anordnas en svampkurs och en svamputflykt för allmänheten i Boråsområdet.
– Intresset för Svampens dag är stort i Borås och i synnerhet för just matsvampen, säger Viola Fägersten från Häxringen. Något som många kanske inte vet är att bara för att en svamp smarkar gott betyder inte det att den är ätlig. Man kan ta vit flugsvamp som exempel, som är väldigt mild och fin i smaken, men dödligt giftig för oss människor.
Så låt oss undvika dödligt giftiga svampar och lära oss om de andra – kanske det inte är så dumt ändå, det där med svampplockning.
Nedan följer ett recept på svampomelett, perfekt till ett glas pinot noir.
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
En ekologisk Grenache som verkligen ger mersmak. Vinet har har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel
Skogssvampsomelett med gräslöksklick
Ingredienser, 2 portioner
300 g blandad färsk svamp t ex kantareller, champinjonerArla® Smör-&rapsolja1 tsk salt6 ägg½ dl Arla Köket® crème fraiche1 krm peppar
Gräslöksklick:
1 dl KESO® cottage cheese2 msk finskuren färsk gräslök
Gör så här:
Hacka svampen grovt. Stek den i smör- och rapsolja med 1/2 tsk av saltet i en stekpanna ca 5 min. Lyft ur svampen. Vispa ihop ägg, crème fraiche, resten av saltet och peppar. Häll äggblandningen i stekpannan och fördela svampen på. Stek på svag värme tills omeletten stelnar. Blanda cottage cheese och gräslök och servera till omeletten.
Recept och bild från http://www.arla.se/