Niklas Ekstedt ger ut kokbok om matlagning hemma.

Under pandemin lagade Niklas Ekstedt mer mat hemma, vilket snart mynnade ut i en ny kokbok som fokuserar på okomplicerad och god mat att laga hemma. 

Niklas Ekstedt i kök

Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest populära kockar. Han driver flera stjärnkrogar och syns ofta på tv i olika matlagningsprogram. Under pandemin tillbringade han plötsligt mer tid i sitt eget kök än på någon av sina krogar. Resultatet blev en kokbok – med okomplicerad mat som inte genererar en massa onödig disk.

När pandemin gjorde att Niklas Ekstedts restauranger helt plötsligt inte längre kunde ha öppet som vanligt på kvällstid fick det en positiv följd. Han kunde tillbringa mer tid hemma med barnen och laga mat till familjen på kvällarna. 

– Då kom jag på att det inte var så lätt. Jag hade underskattat det där med att laga mat hemma, säger Niklas.

Det stora problemet när man lagar mat hemma jämfört med på jobbet är enligt stjärnkocken diskmaskinen, som är mycket bättre och har högre kapacitet i ett restaurangkök. Man gör av med mer bunkar och har större ytor att jobba på. Matlagningen är en helt annan process.

– De första veckorna när jag var hemma och lagade mat höll min fru på att bli tokig och sa:  ”Det är jättekul att du står och lagar mat. Men om jag ska stå och diska hela kvällen kan jag lika gärna laga maten själv.”

Han insåg också att det inte heller fanns lika mycket tid att lägga på matlagning när familjen var hungrig. Funderingarna resulterade i att han gav sig själv ett uppdrag – att bli en bättre hemmakock. Varje kväll lagade han en ny middag.

– Och jag tänkte att jag kunde ju lika gärna skriva ned och fotografera de rätter som jag lagade till familjen. Från början var tanken att jag skulle göra det för instagram.

Dukat bord och fisksoppa

Matlagningen hemma ledde till bokidé

Men så föddes idén att göra kokboken ”Ekstedt hemma: Stjärnkockens nya klassiker – 40 recept/30 minuter/20 tips ”. Recepten i boken är indelade i veckomenyer för att göra det enklare och för att inspirera. Fem rätter till varje vecka i åtta veckor samt ett avsnitt med några bonusrecept. Han delar också med sig av några ”tips & tricks” som exempelvis hur du kan koka grönsaker utan att de tappar färg eller göra en god glass enkelt och snabbt utan glassmaskin.   

Recepten är gjorda för Niklas familj och hans barn är i trettonårsåldern, så en del av rätterna kanske inte passar de allra minsta. Däremot passar de även bra till familjer utan barn. Niklas bjuder på rätter som tandoorilax med gurkyoghurt, kycklinggryta med chorizo och svarta bönor, pizza i stekpanna, pasta verde med mera.

Niklas Ekstedt skriver ner recept och sitter i fåtölj

Niklas krogar och livet efter pandemin

Niklas Ekstedt driver flera krogar i Stockholm, bland annat Ekstedt med en stjärna i Guide Michelin, Hillenbergs, samt vinbaren Tyge & Sessil. Det är svårt att undvika pandemin när man pratar med en kock som driver tre restauranger och det bara är veckor efter att restriktionerna släppte.

Hur är det nu?

– Nu känns det bra. Vi är i gång efter pandemin och har överlevt. Men det är ju några förlorade år som ska jobbas igen och vi behöver få tillbaka energin. För ett år sedan handlade det om att överleva. Nu har vi överlevt – så nu ska vi fundera på hur vi ska leva. 

Det senaste tillskottet av restauranger som Niklas basar över är Ekstedt at The Yard i London, som han öppnade så sent som i september 2021.

Hur tänkte du när du valde att öppna en krog i London under pandemin?

– Det var egentligen fullständigt idiotiskt, och inte helt lätt, säger han och skrattar lite. 

–  Vi trodde att pandemin var över. Så det blev riktigt jobbigt när tredje vågen kom. Men det har gått bra. 

Niklas är inte helt okänd för Londonborna då han har synts i flera brittiska matlagningsprogram, så intresset var stort redan innan premiären. Och restaurangen har gjort succé.

Vad är nästa projekt? Har du några nya tv-program, krogar eller böcker på gång? 

 – Märkligt nog har jag inget tv-program på gång, säger Niklas men ångrar sig genast. 

– Eller, det har jag ju, men det är inget som är officiellt än. Jag kommer att fortsätta att arbeta med SVT under hösten. Och så kör jag Saturday Kitchen i BBC One på lördagsmorgnar, som är live.

Om Niklas Ekstedt:

Niklas Ekstedt i kök

Namn: Niklas Ekstedt

Ålder: 43 år

Familj: Frun Katarina och 2 söner, Vinston och John

Aktuell med: Boken ”Ekstedt hemma: Stjärnkockens nya klassiker – 40 recept/30 minuter/20 tips” som ges ut av Bookmark Förlag

Andra aktuella projekt: Han kommer att synas i SVT i höst, men vad det blir är fortfarande hemligt. Öppnade nyligen Restaurangen Ekstedt at The Yard som är en del av Great Scotland Yard Hotel i närheten av Covent Garden i London.