Krögaren och entreprenören Pontus Frithiof lyfter morgondagens kockar genom initiativet The Dinner Club i Stockholm. The Dinner Club äger rum två gånger i månaden på Atelier 23 i DN-skrapan och är öppen för alla som vill prova de lovande kockarnas menyer. En av de nya talangerna är Olesya Kulyk från Ukraina som vill bjuda på en del av hemlandet och inspirationen från mormor i köket.
– Hon lärde mig allt. Efter att jag hade lärt mig baka bröd gjorde jag det varje vecka för hela familjen, säger Olesya Kulyk. Det var här som mitt intresse för mat startade. Mat för mig betyder möjligheten att lära sig något nytt varje dag, med glädjen att direkt kunna använda sig av den kunskapen.
Olesya jämför hennes kärlek till mat och matlagning med känslan hon fick när hon som sexåring bjöd sina grannar på hennes allra första sats med kakor. Det i kombination med att kunna ge människor omkring sig en känsla, beskriver hennes passion.
Trots en framtid inom matlagning så har det inte varit en självklar väg. Olesya utbildade sig till journalist och arbetade ett tag med PR och digital reklam.
– Det var väldigt kul men det var inte min passion. Plötsligt hände massor i livet och jag flyttade till Sverige där jag kunde börja på ny kula. Under språkstudierna jobbade jag extra tills jag hamnade i ett kök på ett kafé på ett hotell. Efter det första passet var jag fast, det var fantastiskt. Ready, set, bake!
Efter extrajobbet på kaféet visste Olesya vad hon ville göra. Hon utbildade sig till konditor och efter det gick det snabbt. Från nykomling till Chef de Partie på ett femstjärnigt hotell.
– Som många andra unga kockar inspireras jag av kändiskockar och andra stora aktörer. Men jag har under tidens gång lärt mig att det handlar om att lära sig, inte att kopiera. Matlagning har inga gränser och det är därför det finns så många möjligheter att skapa något unikt.
När hon blev inbjuden till The Dinner Club tackade hon ja direkt.
- Jag visste med detsamma vad jag skulle laga då jag alltid har velat bjuda svenskarna på en del av mitt ukrainska arv. Mitt val landande på rätter som i Sverige skulle kunna jämföras med husmanskost, men med en kreativ twist – traditionella ukrainska smaker på ett helt nytt sätt.
Olesya jobbar för tillfället på Grand Hôtel och framtidsplanerna är att bli en universal kock, där första steget är att lära sig mer om choklad och bakning.
Menyn som Olesya lagade på Dinner Club
AptitretareCarpaccio på kalvtunga med pepparrot och picklade tomater
Varm förrättVarenyky med färskost, vitkål, Karljohansvamp och confiterad fläsksida
Varm förrättBorsch med kyckling, crème fraiche och kantareller
HuvudrättFjällröding med smak av enris, spenatouré och forellrom
DessertPumpagröt med vispad grädde, rostade hasselnötter och pumpakärnor
Faktarutan
Namn: Olesya Kulyk
Familj: Min man Edvin och en bebis i april.
Ålder: 28
Bor: Stockholm
Stressar av med: Tittar på en film, tränar.
Dricker i en bar: Vin, vin och vin!!!
Favoritvin: Riesling.
Äter gärna på måndag: God hemlagad mat.
Äter gärna på helgen: Ukrainskt eller svenskt, beroende på om det är jag eller min man som lagar mat. Ibland går vi ut och äter i stan på något bra ställe. Det behöver inte vara dyrt, bara det finns bra mat.
Senaste bok: The almost nearly perfect people av Michael Booth.
Favoritkrog i Sverige: Upper House (Göteborg).
Bästa bar i världen: Nosh and Chow.
Lagar helst: Jag lagar helst mat på ett sätt som utmanar mig.
Senaste resa: Tel Aviv.
Det känner få till om dig: Jag är perfektionist, speciellt när det kommer till städning.