Vinpussla i sommar.

Företaget Water & Wines producerar vackra pussel som lär dig massor om vin. Allt började med att sommeliern och grundaren Yamit Viitaoja fick covid och behövde något att göra.

Vinpussel över Italien

Hösten 2020 drabbades Yamit Viitaoja av covid och var tvungen att hålla sig hemma. För att fördriva tiden la hon pussel. Hon slogs då av hur dålig kvalitet de hade, och av att motiven var tråkiga och tänkte: ”Här sitter jag och slösar bort min värdefulla tid och kunskap på trista pussel. Jag ska göra ett själv i stället, och det ska handla om vin så att jag inte glömmer allt jag har lärt mig.”

Yamit har en internationell karriär bakom sig inom finans och förlagsbranschen, hon har suttit i styrelser samt startat eget bolag tillsammans med andra kvinnliga entreprenörer. Men karriären kändes tom, och det egna företaget lyfte aldrig riktigt. En kort tid innan covid beslutade hon sig därför att göra något helt annat och gick en sommelierutbildning vid Vinkällan i Stockholm.

– Jag tyckte då att det var relativt svårt att lära mig kartorna och komma ihåg all information.

Hon bestämde sig för att skapa ett pussel över Frankrike med fokus på vinregionerna då Frankrike var det land som hon drack mest vin ifrån.

– Mitt intresse för vin började efter att jag hade förälskat mig i Bordeaux.

Italiensk designer och polsk producent

Yamit började skissa på ett pussel, men insåg snabbt sina begränsningar.

– Jag kan knappt rita en streckgubbe, säger hon och skrattar.

Via en sajt på internet för designers och illustratörer hittade hon den italienske formgivaren Nikita som snabbt förstod vad det handlade om.

– Han började rita och jag förklarade, han ritade och jag förklarade – det tog ett par månader. Men det gick så bra att vi körde Italien och Spanien på en gång.

Hon tog också hjälp av Mathilde Iwar, som med sina språkkunskaper i franska och engelska bland annat kunde hjälpa till med korrekturläsning. Samarbetet fungerade så väl att Mathilde så småningom blev fullskalig businesspartner i verksamheten som går under namnet Water & Wines. Nästa steg var att hitta någon som kunde tillverka pussel. Valet föll på en polsk producent som fick skicka prover i flera omgångar innan Yamit var helt nöjd.

– Till slut hittade vi ett med superfin kvalitet. Bitarna är lena som rosenblad – de är väldiga unika, säger hon stolt.

Hon beställde det minsta antalet som gick och förfasade sig lite över att det var så många att hon nu hade pussel att ge bort i present för all evighet.

– Men så blev det inte. Vi la upp en hemsida och på tio dagar var alla sålda.

Det blev till att vänta några månader innan de kunde få nya. Under pandemin var det många som ville tillverka pussel och den polske fabriken gick på högvarv så det var svårt att få produktionstid. I juni 2021 kunde hon beställa fler, och det var då den verkliga resan började, enlig Yamit.

Vinpussel över Spanien

Säljer pussel till hela världen

I dag har Water & Wines nio olika pussel i sortimentet, varav ett handlar om whisky, och ett tionde – Champagne – som kommer i början av hösten. Till sin hjälp har de några av Sveriges främsta experter på vin som exempel Johan Franco Cereceda, Maja Berthas, Anders Melldén och Andreas Larsson. Water & Wines har en ny formgivare som heter Derek Fenech, då Niktia är tillbaka på sitt ordinarie jobb på ett modeföretag efter att Italien öppnade upp igen. – I dag säljer vi i princip till hela världen – utom Ryssland, säger Yamit.

Och mottagandet från kunderna har varit mycket positivt.

– Folk är helt fantastiska. Vi hör alltifrån att det är meditativt till att folk umgås i familjen. Till och med barnen är med och tycker att det är roligt. Och det viktigaste – de lägger undan telefonerna.

En kvinna hörde av sig och berättade att pusslandet hade räddat hennes äktenskap. Hon förklarade att det var tufft när alla satt instängda under pandemin och att hon och hennes man hade hittat tillbaka till varandra genom Water & Wines pussel. ”Det var som att vi reste tillbaka till Italien och de vingårdar och platser som vi hade besökt, och vi började titta i våra fotoalbum”, sa hon till Yamit.

Hur ser planerna ut framöver?

– Vi har fått många förfrågningar om vi kommer att göra andra pussel. Men än så länge har vi siktet inställt på att fortsätta med vår kärnverksamhet: att göra världens vackraste pussel. Det finns många länder kvar – ursprungsländer som Georgien och Ungern med flera och vi kan gå djupare ner i olika regioner; Bourgogne, Barolo med flera. Vi kan också göra pussel om hur vinproduktion går till. Sprit. Rom. Och så vidare. Så länge vi tycker det är kul kommer vi att fortsätta göra pussel.

Vill ge tillbaka

– När vi började med det här var det också viktigt för oss att kunna ge tillbaka till naturen och planeten, förklarar Yamit.

Därför planterar de ett träd för varje pussel och donerar 1 procent av omsättningen till en organisation som verkar för att människor i utvecklingsländer ska ha tillgång till rent dricksvatten.

– Vårt första år planterade vi över fyrtio tusen träd, säger Yamit stolt. Vi hoppas att vi kan inspirera fler – både små och stora företag – att göra skillnad.

Om Yamit:

Namn: Yamit Viitaoja Ålder: 36 år Bor: Saltsjöbaden, Stockholm Gör: Grundare av företaget Water & Wines, hållbara kvalitetspussel där man lär sig mer om vin. Hemsida: waterandwines.com