Rebecca Hübbe om sin kokbok Dejlig – att samlas kring mat från morgon till kväll.

Vi har pratat med Rebecca Hübbe som är ständigt är aktuell då hon dagligen inspirerar tusentals personer med sina mat- och drinkrecept på matkontot dejligfood. Nu är hon i hetluften med sin bok Dejlig – att samlas kring mat från morgon till kväll.

Rebecca Hübbe med bokomslag Dejlig

I Rebecca Hübbes bok blandas bakverk, smårätter och drinkar i ett härligt potpurri av smakyttringar. Läsaren bjuds på en stor mängd favoritrecept indelade efter tillfälle från morgon till kväll och bara den glada titeln gör en glad och får en att ivrigt vilja bläddra och botanisera i boken. Vi har fått en pratstund med Rebecca där vi pratar om inspiration kring mat och dryck i allmänhet och om den nya boken i synnerhet.

Vad inspirerade dig att skriva den här boken och vad betyder titeln för dig?

- Allt det jag är uppvuxen med; att stå med min mamma och farmor i köket och titta på när de lagade mat. Att suga in och lära sig allt de gjorde, allt från förberedelser, smaksättningen, tillagningen men framför allt kärleken till maten. För det är så mycket mer än bara matlagning, det är en ren kärlekshandling. Denna bok är till för att inspirera läsaren att hitta oprövade favoriter och våga testa något nytt. Min uppmaning är att samla sina vänner över en middag och låta stunden bli er.

Finns det något speciellt budskap eller tema som genomsyrar boken och dess innehåll?

- Det enkla men viktiga budskapet är att ge sig själv tiden att laga mat även om god mat och desserter inte behöver ta lång tid att förbereda. Därefter att dela stunden med familj och vänner. Att samlas kring god mat och dryck är bland det finaste som finns.

Tävla och vinn ett exemplar av boken Dejlig här. »

Hur stor del av ditt liv är kopplat till mat?

- Mat är ständigt närvarande i mitt liv i olika former. Jag tänker nästan konstant på mat, jag äter det ofta och jag jobbar med det, så det korta svaret på frågan är hela mitt liv, ha ha. Mat är källan till ständig inspiration vilket jag älskar och jag gläds åt vad mycket god mat det lagas.

Rebecca Hübbe med maträtt

Du pratar mycket om att mat är en kärlekshandling, hur märker man att mat är gjord med kärlek?

- När någon har gjort det lilla extra, vilket absolut inte behöver vara en trerätters meny eller någon speciell maträtt utan att ”kocken” lagt ner tanke, tid och energi på att förbereda maten. Det brukar kännas både på smaken och framför allt på stämningen vilket gör extra gott i hjärtat hos personen till vilken maten är tillägnad.

Du säger att mat ska få ta tid, något som många anser sig ha brist på idag. Vad är ditt bästa tips för att låta maten få ta den tid den behöver?

- Jag tänker att man avsätter tid för att det inte ska bli stressigt. Att förbereda det som går att förbereda är A och O. Bra förberedelser gör att du kan göra annat medan maten puttrar och i mångt och mycket lagar sig själv. Låt stunden bli din där du dukar med ditt favoritporslin och dina favoritglas. På så sätt sätter du din prägel på hela måltiden, inte bara på maten.

Vad är den perfekta umgängesmaten och hur ser den perfekta middagen ut i din värld?

- Plockmat! jag älskar att bjuda på många mindre rätter som man delar på. Det blir ett trevligt sätt att äta där alla plockar ihop sin egen ”gottetallrik” utifrån tycke, smak och humör. Då blir alla nöjda. Att dela en massa goda smårätter och att sippa på drinkar medan man för härliga samtal med människor man håller kära är den perfekta kvällen. Konversationer som fortsätter över en läcker dessert. Att bara få luta sig tillbaka och njuta av tillvaron kring god mat, dryck och härliga människor är något alldeles extra.

Vad sippar du på under tiden du förbereder en middag?

- Helst en syrlig drink eller bubbel som båda triggar i gång smaklökarna och ökar aptiten. Kan även tänka mig att sippa på ett bra barolovin.

Vilka är dina tre favoritdrinkar?

- Det får bli någon drink med rabarber, syrlig limoncellodrink och en lingondrink med rosmarin.

Här hittar du recept på Rebeccas drink med rabarber och rosmarin ->

Till sist, man brukar säga att mat förenar människor, vad tänker du om det?

- Att det är sant och att det är fantastiskt för det är verkligen så. God mat + goda vänner = oslagbar kombination

Några snabba med Rebecca Hübbe

Råvaran du aldrig tröttnar på?

- ost!! Det mesta blir godare med det.

Ultimata måltidsdrycken?

- ett glas bubbel

Sött eller syrligt när det kommer till drinkar?

- syrligt for the win!!

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

- Parmesan, smör, färska örter, grädde och sockerlag!

Text: Jenny Asplund

Drink med rabarber och rosmarin

Rabarber och rosmarin.


En vacker, syrlig och fräsch drink från Rebecca Hübbes bok Dejlig - att samlas kring mat från morgon till kväll. Om man inte orkar vänta tills rabarbern kommer går det utmärkt att använda fryst!

Läs mer »