I "Olivoljeboken" får olivoljan sitt välförtjänta rampljus.

I "Olivoljeboken" får författaren Sanna Töringe oss att känna en längtan efter att få doppa en krispig brödkant i en riktigt god olivolja och bara njuta av de enkla men samtidigt komplexa smakerna.

Sanna Töringe om nya Olivoljeboken.

Många av oss har kanske en lite finare olivolja hemma som vi ringlar över sallader eller de ugnsrostade rotfrukterna. På restaurang kanske du får in några skivor varmt bröd som du brukar doppa i lite olivolja du hällt upp på en assiett och strösslat lite salt över. Eller kanske har du bara en enklare standardolja som du använder att steka i?

Oavsett vilken nivå av olivoljefantast du är så kommer Sanna Töringes nya bok "Olivoljeboken" att bli en ögonöppnare.

Tävla om ett ex av "Olivoljeboken" här. »

Hon och hennes man importerar utvalda olivoljor från hela Italien som de säljer i sin webbshop och butik Olivoljebutiken på Österlen där de bor vissa delar av året. De andra delarna bor de på sin gård i Apulien där de har både örtträdgård, apelsinlund och självklart en egen olivlund.

I boken beskriver hon känslan första gången hon fick doppa bröd i olivolja från de egna olivträden. Hon beskriver också lyckan när hon får se sina kunder smaka olika olivoljor och verkligen uppleva skillnaden. Vissa smakar gräs, medan andra kan ha toner av kronärtskocka, citrus eller till och med banan.

Härlig inspiration blandas med hård verklighet

Sedan får du en djupdykning i allt som finns att veta om olivolja – från själva trädet och de olika sorters olivträd som finns, till olivkvisten som symbol i historien och en grundlig beskrivning av hur oljeprocessen går till.

Boken är också fylld med bilder av vackra olivlundar, stilleben med färska råvaror och beskrivande fotografier där oliverna blir till olja. Men allt är inte grönskande lundar och smakrika oljor – i boken kan du även läsa om bakterien Xylella fastidiosa som sprider sig som löpeld genom Italien och tar död på flera hundra år gamla olivträd som livnärt generationer av olivodlare. Sanna skriver även om det utbredda fusket i olivoljebranschen, där det till exempel blandas extra jungfruolja med annan billigare olja men ändå säljs som olja av högsta kvalitet.

Omslag Olivoljeboken.
Olivoljeboken, av Sanna Töringe.

Läckra recept med olivolja

I andra halvan av "Olivoljeboken" har Sanna Töringe delat med sig av underbara recept med olivolja. Här hittar du recept på fantastisk focaccia, smakrika sallader och grönsaksrätter och massor av mat där du aldrig tänk att olivoljan spelar en stor roll.

Missa inte heller desserterna som de sockerstekta persikorna eller olivoljekaka med ricotta. Här hittar du ett recept ur boken: Päronkaka med frangipanicrème.

23.10.2023