Sebastian lovade föräldrarna att bli en av Sveriges tio bästa kockar.

I mitten av juni 2018 är det Bocuse d’Or Europe (Kock-EM) i Turin, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. För Sverige tävlar Sebastian Gibrand med team.

Kocken Sebastian Gibrand

folk o folk fick möjlighet att träffa det svenska laget i samband med slutspurten av träningen i Ulriksdals Wärdshus och även proväta en av de hemliga tävlingsrätterna. Om exakt två veckor avgörs det.

Det är sex dagar kvar tills teamet ska lämna Sverige för att de sista dagarna träna på plats i Italien. När vi anländer till Ulriksdals Wärdshus får vi veta att det precis har varit lite dramatik. Sebastian och hans team var inte nöjda med en av sina två tävlingsrätter och har precis börjat träna på en ny idé.

Kocktävlingen är på tid. De har fem timmar och 35 minuter på sig att färdigställa två rätter för 15 personer och varje minut är planerad in i minsta detalj. Så nu gäller det att hinna få alla moment att sitta exakt som de ska på den helt nya rätten.

Hur känns det nu när det börjar närma sig tävlingsdags?

– Jag tycker att det känns väldigt bra. Alla i teamet är engagerade och har fokus, säger Sebastian.

Trots sin relativt unga ålder, 29 år, har Sebastian Gibrand en gedigen meritlista som kock och stor tävlingsvana. Han var varit med i juniorkocklandslaget i två år och i det seniora landslaget i fyra samt varit lagkapten i det sistnämnda.

När han inte gör en EM- och VM-satsning driver han egen konsultverksamhet i Gibrands Gastronomi. Innan han startade den arbetade han på Oaxen Krog & Slip samt Studio Franzén, som tillhör några av de främsta krogarna i Sverige.

Att det skulle bli just kock var inte helt förutsägbart. Det fanns inga influenser hemifrån, men efter en praktikplats i åttonde klass på en krog i dåvarande hemstaden Helsingborg insåg Sebastian att det var det han ville bli. Föräldrarna blev minst sagt förvånade över yrkesdrömmen och försökte övertala honom att satsa på något annat. Då gav han dem ett löfte.

– Jag lovade att inom fem år bli en av Sveriges tio bästa kockar. Efter det godkände mamma och pappa mitt karriärval, säger han och skrattar. Och i dag är han på god väg att uppfylla sitt löfte.

Vad hoppas du att du får ut av att delta i en tävling som Bocuse d’Or?

– Att få representera Sverige är otroligt roligt. Jag hoppas att jag kan utveckla min matlagning och ta den utanför Sverige och visa att vi i det här landet kan laga den godaste maten.

Sebastian beskriver det som en extremsport där det gäller att vara förberedd på alla plan. Från att ha ekonomin, eftersom de inte kan ta ut lön under tiden, till både fysisk och mental träning.

– Det räcker inte längre med att bara laga god mat. Det blir tightare och tightare i toppen för varje år, säger han och berättar att han har två personliga tränare som ska se till att han är på topp fysiskt för att klara tempot och pressen.

Han är noga med att poängtera att han inte tävlar ensam. Det är ett teamwork med Tommy Myllymäki som huvudcoach, som själv har tävlat två gånger i Kock-VM samt Gustav Leonhardt som commis, det vill säga assisterande kock som finns med i köket hela tiden, både på träning och tävling. Dessutom ingår en assisterande coach, designer och flera andra kockar samt de personliga fysiska tränarna. Totalt är de cirka 15 personer som ska hjälpa huvudpersonen fram till en seger i VM 2019.

Själva tävlingen pågår i två dagar och Sverige har startnummer två den sista dagen. Henrik Norström, president för Svenska Bocuse d’Or akademin och jurymedlem, berättar att det är ett bra startnummer. Alla i teamet känns målinriktade och att Sebastian inte skulle vara en av de tio som går vidare är otänkbart. Siktet är inställt på pallen i både EM och VM.

Vad händer sedan – vad gör du om fem år?

– Jag har alltid varit en person som siktar långt fram i tiden, men just nu har jag allt fokus på tävlingen. Vad jag gör om fem år är inget jag tänker på nu, det känns ganska ointressant. Jag lever, andas och är i min dröm just nu, avslutar Sebastian.

Att den tävlingsrätt som vi fick provsmaka var fantastisk behöver väl knappast nämnas. Den är hemlig, men vad vi kan avslöja är att den innehåller kalvfilé, kalvbräss samt risottoris.

Sebastian Gibrand

FAKTARUTA 

Namn: Sebastian Gibrand

Ålder: 29 år

Född: Helsingborg

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm

Rött eller vitt vin: Vitt, gärna från Loire

Dricker i en bar: Om det inte är vin, blir det en god GT eller en variant av whisky sour.

Fakta Bocuse d’Or

Bocuse d’Or anses vara världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Tävlingen har hållit på sedan 1987 med final – VM – vartannat år i Lyon som också var Paul Bocuse hemstad. Han var grundare av tävlingen och anses ha varit en av Frankrikes främsta kockar.

Bocuse d´Or Europe (EM) sker i Turin 11–12 juni 2018 och är alltså en kvaltävling för att komma med till Bocuse d´Or (VM) 2019. På EM deltar 20 nationer och de 10 främsta går vidare till finalen.